Je hond tijdens de feestdagen

Je hond tijdens de feestdagen
Pasen, Kerstmis, Nieuwjaar, een verjaardagsfeest,… Het zijn slechts enkele van de verschillende feesten die mensen tijdens het jaar houden en waarbij drank, eten, veel volk en versieringen een centrale rol in spelen. Ook nu komen de eindejaarsfeesten weer dichterbij. Graag willen we ook de hond betrekken bij onze feestvreugde, maar vaak staan we niet stil bij de gevaren die zich tijdens zo’n feestje voor de hond kunnen vormen.


Oppassen met versnaperingen

Tijdens een feestje serveren wij onze gasten versnaperingen zoals hapjes en chips. Meestal wordt dit op een schaaltje op tafel gezet zodat de gasten naar behoeven een hapje kunnen nemen. Onze trouwe viervoeter, met zijn uitstekende reukvermogen, heeft dit natuurlijk ook in de gaten en zal op onbewaakte momenten proberen ook hier wat van te snoepen. Helaas zijn deze traktaties niet altijd even goed voor de gezondheid van je hond. Ze kunnen namelijk leiden tot maag-darmproblemen of een giftig effect hebben. Vooral chocolade en andere versnaperingen met een hoog vet- of suikergehalte, uien, maar ook alcohol kan leiden tot gezondheidsproblemen bij je hond.

Probeer daarom het eten op een plaats te zetten waar hij niet aankomt, of zoek een alternatieve oplossing. Je kan bijvoorbeeld speciaal voor je hond iets anders klaarmaken, zodat ook hij kan meegenieten van de feestvreugde. Kleine stukjes kip of kalkoen, en bepaalde fruit-en groentesoorten zoals appels en wortelen kunnen met mate gegeven worden.


Je hond en de drukte

Zoals al eerder vermeld, kan het op feestjes nogal eens druk worden. Fijn voor ons, maar niet altijd voor je hond. Sommige honden hebben namelijk moeite met grote groepen mensen. Ze worden nerveus en dit kan ertoe leiden dat ze door al die opwinding zich gaan bezeren of weglopen. Als je weet dat je hond moeilijk om kan gaan met stress, houd hem dan tijdens het feest in een aparte ruimte. Indien je beslist hem toch bij de rest van het volk te houden, zorg dan dat alle deuren gesloten zijn.


Let op met decoratie

Kaarsen, een kerstboom, slingers en ballonnen,… Voor iedere gelegenheid halen we onze mooiste versiering uit de kast. Honden zijn van nature nieuwsgierig aangelegd, dus vaak gaan ze al deze decoraties uitgebreid besnuffelen. Dit kan op zich geen kwaad, maar vaak blijft het hier niet bij. Een hond zal al snel gaan kauwen op deze spulletjes, of zelfs inslikken. Ook hangende voorwerpen zoals slingers of poppetjes in de kerstboom vormen een uitdaging voor de hond. Ook hier is het weer oppassen geblazen omdat hij bijvoorbeeld de kerstboom omver kan trekken en zich zo kan bezeren.

Als je al deze tips in acht neemt, houdt niets je nog tegen om de kurken eens goed te laten knallen!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen