Je hond socialiseren doe je zo

spelende hondjes
Honden zijn erg geliefde huisdieren en gedurende hun leven komen ze op allerlei manieren in contact met de wereld rondom hen. Mensen die zich een hond aanschaffen, verwachten dan ook dat hun hond normaal functioneert in alledaagse omstandigheden. De socialisatieperiode, die plaatsvindt wanneer je hond nog als puppy door het leven gaat, is daarbij van cruciaal belang.

Honden en hun participatie in het leven van hun eigenaars

Honden zijn populaire gezelschapsdieren die vaak een belangrijk deel uitmaken van het leven van hun baasjes. In tegenstelling tot katten of konijnen, vergezellen honden hun eigenaars bijvoorbeeld op uitstappen. Zo zal iemand met een hond die naar de bakker moet zijn huisdier nogal gauw meenemen. De participatie van honden in het leven van hun eigenaars blijft trouwens niet beperkt tot korte tripjes. Viervoeters gaan vaak met hun baasjes mee op vliegvakanties naar het Zuiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen verwachten dat hun hond op een normale manier kan functioneren in het dagdagelijkse bestaan. Zo wil je toch niet voor schut worden gezet omdat je hond plots op de luchthaven begint te blaffen? Of nog, wie heeft het graag dat zijn of haar viervoeter tijdens een boswandeling telkens gromt naar elke andere hond die het pad kruist? Een aangename hond die zich op een normale manier gedraagt, is een hond die een goede socialisatieperiode doormaakte als puppy. Maar wat is de socialisatieperiode eigenlijk precies?

De socialisatieperiode

De socialisatieperiode van je hond vindt plaats wanneer het dier nog een puppy is. De hond moet dan kennismaken en leren omgaan met alles wat hij later in zijn leven nog kan tegenkomen. Het is daarbij belangrijk dat het dier leert om zich aan te passen aan de normen van de mensen waar het mee samenleeft. De socialisatie van je puppy vindt dus plaats op mensen, maar ook op andere dieren en zelfs op de omgeving waarin je hond zal vertoeven. De hond moet dus ten eerste leren interageren met bepaalde individuen, zoals zijn baasje of bezoekers bij het baasje thuis. Ongetwijfeld zal je hond ook in contact komen met andere dieren, bijvoorbeeld de hond van een goede vriend of de kat van de buren. In die omstandigheden is het natuurlijk ook belangrijk dat je hond zich normaal gedraagt. Je hond zal op specifieke momenten bepaalde prikkels ervaren die uitgaan van de omgeving. Het is belangrijk dat je huisdier ook bij die prikkels weet hoe om te gaan met de situatie. Een laag overvliegende helikopter hoeft bijvoorbeeld niet te betekenen dat je hond telkens als een gek begint te blaffen.

Je puppy socialiseren: de regels van de kunst

De socialisatie van je puppy is dus een uiterst belangrijke en noodzakelijke fase uit het leven van je hond. Er bestaat geen twijfel over dat jij als baasje er goed aan doet om je puppy te socialiseren. Dat de socialisatieperiode op lange termijn vruchten afwerpt, staat vast. Dat je tijdens de socialisatie van je hond compleet verkeerd te werk kan gaan, staat echter ook vast. Daarom schetsen wij hier twee regels van de kunst. Hoe socialiseer je jouw puppy op een correcte manier?


Nieuw prikkels: niet te overhaast te werk gaan

Het is tijdens de socialisatieperiode cruciaal dat je een puppy blootstelt aan nieuwe prikkels. Daarom is een eerste tip om het dier zoveel mogelijk mee te nemen wanneer je ergens naartoe gaat. De markt geldt bijvoorbeeld als een plaats waar voor een jonge hond erg veel te beleven valt. Het is immers een nieuwe en drukke omgeving, en de kans dat je puppy er in contact komt met andere honden is reëel. Toch is het geen slim idee om je hondje aan een lange leiband, of zelfs los, rond te laten wandelen over een marktplein. Je huisdier moet immers kunnen wennen aan alle nieuwigheden en het is nog erg kwetsbaar. Je wil als baasje toch vermijden dat je puppy een levenslang trauma oploopt tijdens een eenvoudig marktbezoek? Stel je maar eens voor dat je puppy plots oog in oog staat met een uit de kluiten gewassen volwassen exemplaar dat jouw hondje overenthousiast begroet? Verstandig is dan ook om je puppy rustig kennis te laten maken met nieuwe prikkels terwijl jij over hem waakt. Dat gaat bijvoorbeeld door het diertje op de arm te dragen wanneer je hem meeneemt.

Te beschermend zijn is ook niet goed

Natuurlijk hoef je niet overdreven beschermend te handelen tijdens de gehele socialisatiefase van je puppy. Honden leren immers snel bij en onvermijdelijk komt er dat moment waarop de nieuwsgierigheid van je puppy de overhand neemt. De tweede tip is dus om je viervoeter wel echt de kans te geven om zelfstandig de wereld rondom hem te ontdekken. Het is uiteraard aan te raden om daarbij vanop een afstand steeds een oogje in het zeil te houden. Wanneer het dan toch nodig blijkt te zijn, kan je ingrijpen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

toch niet altijd zo eenvoudig. We hebben verschillende honden gehad en hebben nu verschillende honden en nu wel van hetzelfde ras..
toch zo verschillend van karakters
Dat de kleintjes de baas spelen is bekend en de grote lummels laten zich wel doen (bij ons toch)
Maar de socialisatie verliep /verloopt bij allen niet zo gemakkelijk
We laten hen als puppy in twee HS socialiseren
Bij de ene HS spelen ze allemaal samen (de kleintjes wel in apart groepje )
De baasjes kijken erop toe terwijl ze luisteren naar tips van instructeur..en naderhand wat oefeningen doen met de baasjes...gezellig spelen en socialiseren tot 6 mnd
De andere HS begint al direct met oefeningjes ..
Spelend leren ..ook gezellig
Naar de markt, in drukke straten enz...
en toch hebben we een probleem met één van onze honden ..
Hij is zo te zien nergens bang van, behalve ...van mensen en dan vooral van vrouwen
Zijn gedrag vertoond angst agressie
Met 8 weken in ons gezin met overwegend vrouwen EMO 4
Naar vreemden toe nog te wantrouwend, bang en snauwen
Wij hebben heel onze manier van denken, onze houding ...moeten herzien
We werken samen, hebben we vooral de laatste tijd een grote verbetering gezien
Maar moeten attent blijven en doorzetten EMO 11

Een allemansvriend wordt hij nooit, maar dat hoeft niet ..wij verwachten wel een rustige betrouwbare hond en daar werken we nog altijd aan ..

Socialisatie is heel zeker nodig maar het is soms wel een werk van lange adem
Stap voor stap verbetering zien is een beloning voor ons geduld en versterkt ook onze band met die
rakker ...EMO 4EMO 8

christiane van den abeele

Wij hebben een whippetje is nu vier maand tjordon is een lief en aanhankelijk hondje is al proper , gaan met hem wandelen maar denkt dat allemaal zijn vriendje is dat moet iklhem nog afleren. Hij springt tegen elke persoon aan die hij tegenkomt maar allemaal wild dat niet dus elke keer trek ik hem naar mij en zeg ik mag niet , hij is nog jong maar zal wel beteren zeker EMO 1tjordon leert wel vlug aan geeft al een pootje als hij iets krijgt wel een schattig ras



Wimbo Wimbo

De onze is gedomesticeerd. Poept en plast netjes buiten enz.
Sociaal is hij zeker. Als hij een andere hond ziet zal ie eerst even de kat (hond, okay...) uit den boom kijken. Soms gaat ie er dan naaartoe, gaat hij laag (min of meer liggen) met de oortjes omhoog. Er zijn er ook die ie niet moet, oortjes naar achter en de nekharen omhoog. Doorlopen dus, want dan wordt er wel geblaft! En op sommigen gaat hij zomaar af en gaan ze eerst even kennigmaken, beetje snuffelen en vaak lekker spelen.
Waar hij meer problemen mee heeft, zijn mannen. Vrouwen zijn okay, sommige mannen ook, maar...
En zijn bepaalde mannen die er (ik denk, voor hem) niet vriendelijk uitzien, niet goed ruiken, kortom, in zijn optiek, niet okay zijn.

Ik kom een bochtje om, voor me loopt een man op ons toe, (met hond, zonder hond, maakt niet uit) en dan wordt hij bang, begint te blaffen en wil maar één ding: WEG. Vreemd is, dat er geen consistentie in zit. Of de man nou een rode, gele, bruine of blauwe jas aanheeft, lang is, dik is, klein is.... maakt allemaal noet uit. HIJ MOET HEM NIET.

Met geld en goede woorden (lees brokjes, voorzichtigheid en geduld) hebben we hem nu zó ver dat hij een man - waar hij eerst niets van moet hebben - (met een hond die hij eigenlijk wel okay vond trouwens) nu wél accepteerd. De vrouw en de hond (van die man bedoel ik) accepteerde hij meteen al. Maar die man....
Ik denk dat hij met iemand iets heeft meegemaakt waar hij heel slecht herinneringen aan heeft. Iets anders kan ik niet verzinnen. EMO 7

Veerle

Hoe een puppy nu 5 maand socialiseren in deze corona tijden ?

Tyra

Inderdaad, tijdens corona periode is het niet makkelijk om pup te socialiseren. Geen bezoek thuis en andere honden alleen op afstand aan leiband. Proberen nu naar speelweide te gaan

Ton

Wij laten onze hond (kooiker van nu 1,5 jaar) Laika al vanaf 14 weken een keer in de week naar de honden opvang gaan. Hier leert ze omgaan met andere honden van verschillende rassen en grote.
Als ik, haar 's avonds ophaal is ze helemaal versleten van het spelen en je merkt dat ze het heel leuk heeft gehad..
Toen we ze net als puppy hadden gromde ze ook naar veel honden vooral zwarte, maar dat is nu helemaal verdwenen. soms komen wel eens hond tegen wat niet klikt dan loopt ze met een klein boogje om die hond heen.

Gwendy

Ik heb een border van een jaar oud. Heel sociaal naar honden, helemaal niet naar mensen. Ze is bang van mensen die ze niet kent en meer van mannen dan van vrouwen. Ze was al 6,5 maand toen ik haar kreeg en kende alleen een hok in een stal. Ik ben haar gaan halen samen met mijn moeder en jongste zoon van 5. Van ons is ze gek maar van mijn oudste zoon van 19 gaat ze echt lopen. Het gekke is dat als hij in de zetel ligt en ik erbij zit ze hem wel likjes gaat geven maar als ik er niet ben zal ze dat niet doen. Ze kende echt niks toen ze hier kwam. Ik moest haar buiten dragen om te plassen en te gaan wandelen. Dat was wel zeer snel over en nu word ze helemaal gek als ze wandelen hoort 😂 elke week gaan we minstens 1 keer naar de hondenweide en naar de mannelijke baasjes gaat ze nog steeds niet en durft ze ook blaffen als ze er iets tegen zeggen. Bijten doet ze niet. Ze is heel lief, enthousiast en echt een spring int veld. Maar spijtig dat ze zo bang is van mensen die ze niet kent


Een reactie plaatsen