Honden staan bekend als intelligent, trouw en aanhankelijk. Veel mensen waarderen hun hond in de eerste plaats omdat hij zulk prettig gezelschap is. Een positieve bijkomstigheid is dat honden in staat zijn om heel snel dingen te leren die mensen ze willen bijbrengen. Maar hoe voedt je die hond nu op?
De hond belonen is een basis van het opvoeden
Mensen en honden leven in sterk op elkaar lijkende sociale structuren. Honden zijn groepsdieren, ofwel sociale wezens. Groepsdieren leren gemakkelijk iets aan via bepaalde prikkels. De beste prikkel om een hond iets te leren is een positieve, met andere woorden: een beloning. Die kunt u op verschillende manieren geven. Een aai of een vriendelijk woord is
al een beloning op zich. Een paar goedkeurende klopjes of een enthousiast 'Goed zo!' stimuleren uw hond om de volgende keer opnieuw te gehoorzamen.
Weliswaar kunnen honden in verschillende disciplines worden getraind (bewaking, verdediging, speuren), maar voor de 'gewone' hondenbezitter is het vooral van belang dat de hond de basisbeginselen van gehoorzaamheid kent. Gehoorzaamheid wil onder meer zeggen: komen, zitten, liggen op bevel, correct volgen aan de voet en weggaan op bevel. Al deze oefeningen kunt u heel eenvoudig trainen met uw hond. Daarbij wordt van u het nodige inlevingsvermogen en geduld gevraagd, maar bovendien een consequente houding. Oefen altijd met een positieve prikkel (beloning). Uw hond zal dan sneller oppikken wat u van hem verlangt.
Je hond laten zitten
Het commando zit! behoort eveneens tot het basispakket van gehoorzaamsheidsoefeningen. Ook dit commando zal uw hond gemakkelijk kunnen leren met wat goede wil en doorzettingsvermogen van uw kant. Het zal in het dagelijks leven goed van pas komen. Zo is het prettig als uw hond even blijft zitten voordat u oversteekt of als u voor een stoplicht moet wachten. Hij loopt dan niemand in de weg en zal niet voor gevaarlijke situaties zorgen door plotseling de straat op te rennen.
Het zitten kunt u aanleren door een brokje boven de neus van uw hond te houden en dat vervolgens langzaam naar achteren te bewegen. De kop van de hond gaat ook naar achteren, tot hij uiteindelijk door zijn knieën gaat. Op dat moment zegt u duidelijk: zít!. Beloon hem met een opgewekt: 'goed zo!'. Na een paar keer zal hij dit leuke spelletje begrijpen. Het commando zit kunt u goed gebruiken voordat u de hond eten geeft, zijn riem aandoet of voordat hij de straat mag oversteken. Doe dit altijd met de hond aan uw linkerzijde. Herhaal deze oefening vaak en in verschillende situaties (vanuit stilstand, normaal tempo en draf).
Op den duur zal uw hond vanzelf gaan zitten als u stil blijft staan. Ook al beheerst uw hond dit commando goed, toch is het belangrijk om regelmatig herhalingsoefeningen te blijven doen. Zo frist u zijn geheugen weer even op. Dit geldt overigens voor alle oefeningen.
Je hond laten liggen
Het kan erg praktisch zijn als uw hond In bepaalde situaties ergens op commando gaat liggen. Ook dit kan hij eenvoudig aanleren. Bedenk wel dat het voor een succesvolle training van belang is dat de hond een oefening goed moet beheersen voordat u met de volgende oefening mag beginnen. Als uw hond het commando zit in alle omstandigheden perfect uitvoert, is het tijd voor de oefening af!.
De hond begint vanuit zitpositie. Het aanleren van het commando lig gaat ongeveer hetzelfde als het aanleren van het commando zit. Beweeg alleen nu het brokje niet naar boven, maar loodrecht naar beneden tot uw hand de grond raakt en vervolgens naar voren. De hond zal zijn voorpoten ook naar voren doen en vanzelf gaan liggen. Dan zegt u duidelijk: 'af!'. Wanneer de hond gaat liggen beloon hem dan met een opgewekt: 'goed zo!'. Het liggen is vooral handig als de hond rustig moet zijn.
Zorg ervoor dat u niet fanatiek te werk gaat, want dan wil uw hond minder snel iets van u aannemen. Blijf altijd vriendelijk en bemoedigend. Prijs hem met een vriendelijk woord, een aai of een brokje. Het is belangrijk dat een hond precies weet wat er van hem wordt verwacht. Als hij een commando juist uitvoert, moet zijn baas hem ook duidelijk laten merken dat hij het goed gedaan heeft
Komen
Honden zijn van nature geneigd om een hogere in rang te gehoorzamen, dus ook om te komen als hun baas roept. Toch is dit onderdeel van de opvoeding niet altijd even eenvoudig. Heel jonge honden zijn nog plooibaar en meegaand. Oudere honden zijn zelfstandiger en vaak sneller geneigd de commando's van hun baas te negeren. Ze zien buiten immers van alles dat veel interessanter is! Het commando komen is nuttig en veilig in allerlei situaties, mits de hond het commando goed opvolgt.
Voor de oefening zijn twee personen nodig. De een houdt de hond vast, terwijl de ander wegrent. Na ongeveer vijftien meter stopt hij en roept enthousiast: 'kom hier!'. Nu laat de ander de hond los. Beloon hem als hij het commando opvolgt. Komt hij niet direct bij u, dan moet u beslist niet uw geduld verliezen en boos worden. Straf de hond nooit als hij pas na lang roepen eindelijk naar u toe komt. De hond zal dit niet opvatten als straf voor het treuzelen, maar wel als straf voor het bij u komen. De kans bestaat dat hij een volgende keer helemaal niet meer komt, uit angst voor nog meer straf.
Blijven
Het commando blijf kan heel nuttig zijn in allerlei situaties. Bijvoorbeeld als iemand een glas heeft laten vallen en de hond dreigt er doorheen te lopen. Ook is het handig bij het uitstappen uit de auto. De hond moet natuurlijk de commando's zit en lig volledig beheersen voordat u het commando blijf gaat aanleren.
De hond leert blijven vanuit de zit-of llgpositie. Wanneer hij zit of ligt, geeft u het commando: blijf!. Dan doet u een stapje achteruit. Als de hond achter u aan komt, legt u hem weer rustig terug op zijn plaats, zonder boos te worden. Wanneer u wel boos wordt, corrigeert u hem in feite voor het ramen; dat schept alleen maar verwarring voor de hond. Hij begrijpt niet dat komen in het ene geval wordt beloond, maar in het andere bestraft. Als de hond netjes blijft liggen, beloont u hem uitbundig. Doe deze oefening met oplopende afstand tussen uzelf en de hond (in het begin niet meer dan een meter).
Volgen aan de voet
Het correct aan de riem lopen, of volgen aan de voet zoals dat in hondenkringen wordt genoemd, is ook een van de grondbeginselen die u uw hond moet bijbrengen. Wanneer er sprake is van goed teamwork tussen baas en hond, hangt de riem losjes aan de halsband, trekt de hond er niet aan en hoeft zijn baas ook niet te trekken. Het is immers heel onplezierig (en gevaarlijk!) als uw hond tijdens het uitlaten achter alles aanjaagt wat hij in het vizier krijgt. Met een beetje geduld kan elke hond het volgen aan de voet leren.
Begin met de aangelijnde hond in zlthouding aan uw linkerkant. Terwijl u duidelijk 'volg!' zegt, zet u uw linkerbeen naar voren en loopt weg. De hond moet meteen opstaan en volgen. Hij mag niet trekken (vooruit lopen) of achterblijven. Doet hij dat wel, corrigeer hem dan met korte rukjes aan de riem, tot hij met zijn hoofd naast uw linkerknie terechtkomt. Tijdens het corrigeren zegt u 'beter!'. Ook later, tijdens de oefeningen in het los volgen, moet het horen van dit commando voor uw hond betekenen dat hij zijn snelheid moet aanpassen. Corrigeer niet té vaak, maar wel op de juiste momenten. Houd de oefening boeiend door tempowisselingen in te bouwen. Loop nu eens heel langzaam en dan weer op een drafje, om vervolgens in normaal tempo over te gaan. Wissel ook geregeld van richting en keer af en toe om.
Blaffen
Sommige honden blaffen meer dan andere. Dat kan rasspecifiek zijn, maar ook heel individueel. Een voortdurend blaffende hond is echter geen pretje voor zijn omgeving. Vroeg of laat zal de eigenaar dan ook last krijgen met de buren. Het is niet altijd te voorspellen of een hondje een blaffer wordt. Hij mag gerust aanslaan als hij iets verdachts meent te horen, maar als hij te pas en te onpas blaft, moet u hem corrigeren. Zeg onmiddellijk op strenge toon 'foei!'. Herhaal dit steeds en houd daarbij desnoods zijn bek dicht met uw hand. Als u dit consequent volhoudt, moet u het blafgedrag van uw hond in juiste banen kunnen leiden.
Sommige honden blaffen langdurig als hun baas van huis is. Ze voelen zich dan niet prettig en proberen met hun geblaf iemands aandacht te trekken. Dit gedrag is begrijpelijk, maar erg hinderlijk. U kunt het uw hond als volgt afleren: geef hem wat speelgoed en ga even de kamer uit. Kom snel terug en beloon hem als hij stil blijft. Voer de duur van uw afwezigheid langzaam op.
Straf hem in geen geval achteraf als hij wel van zich heeft laten horen. Straf achteraf begrijpt een hond niet en zal het probleem alleen maar verergeren. Kom ook nooit binnen terwijl uw hond het ongewenste gedrag vertoont, want dit ziet hij als een beloning. Zorg ervoor dat u rustig blijft, want uw hond voelt uw stemming goed aan. Als u opgewonden of geërgerd bent, bestaat de kans dat hij daar met blaffen op reageert.
Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Da's allemaal zeker heel erg waar, maar mijn ervaring is dat de hond... jou opvoedt, en da's maar goed ook.