Je hond op dieet

Je hond op dieet

In onze huidige maatschappij is overgewicht een steeds groter wordend probleem. Helaas is het voor honden niet anders. Ook steeds meer en meer honden kampen met overgewicht. Net zoals bij mensen moet dit probleem aangepakt worden, want ook honden lopen een groot risico om hierdoor gezondheidsproblemen te ontwikkelen.


Hoe zie ik of mijn hond overgewicht heeft?

 

  • Voel je zijn ribben niet meer?
  • Is er geen taille meer te zien?
  • Is je hond lui?
  • Heeft je hond moeite met lopen of is hij kortademig?

Als je op minstens 3 van de 4 vragen met 'ja' hebt geantwoord, lijdt je hond waarschijnlijk aan obesitas (overgewicht).


Hoe bestrijd ik obesitas?

Je kan bij de dierenarts een op maat gemaakt afslankingsprogramma laten opstellen voor je hond, maar vaak is het probleem door een lichte wijziging in de levensstijl al verholpen. Het is namelijk simpel; eet minder en verbruik meer!


Eet minder

Op de meeste verpakkingen van hondenvoer staat beschreven hoeveel jouw hond met zijn gewicht dagelijks mag eten. Houd je hier aan en geef hem geen extraatjes. In het begin zal het voor je hond moeilijk zijn om minder te krijgen, maar na een week is hij al aan zijn nieuw dieet gewend. Ook voor het baasje is het soms moeilijk, want jij moet het zielige gesmeek van je hongerige hond weerstaan!

Zorg ervoor dat er niet constant brokken in zijn voerbak liggen. Respecteer de regel van hierboven en geef je hond slechts 2-3 keer per dag eten.


Beweeg meer

Spoor je hond aan tot meer beweging! Laat hem meer rennen achter een bal aan, speel apporteerspelletjes, maak lange wandelingen,.. Wat je ook doet speelt geen rol zolang hij maar in actie is.

Het grote probleem bij deze maatregel is dat meestal het baasje geen zin en tijd heeft. Probeer er toch voor te zorgen dat je minstens een uur per dag bezig bent je hond zijn nodige lichaamsbeweging te bezorgen. Als je kinderen hebt, betrek hun hier dan ook bij. Je kan samen een lange avondwandeling maken of spelen in de tuin.


Alleen maar voordelen!

Die extra kilootjes minder bij je hond, kunnen een wereld van verschil maken. Je hond wordt fitter, is aangenamer in de omgang, luistert beter en is aanhankelijker en speelser. Bovendien heeft een hond zonder overgewicht een veel kleinere kans op het krijgen van allerhande gezondheidsproblemen. En is dat niet wat we allemaal willen? Een zo lang mogelijk, gezond leven met onze trouwe viervoeter?


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen