Je hond leren om aan de leiband te lopen

Of je nu een nieuwe puppy mee naar huis neemt of net een volwassen hond hebt geadopteerd, jouw nieuwe huisdier moet waarschijnlijk gewend raken aan een leiband. Voor sommige honden kan het heel simpel zijn: de leiband wordt vastgemaakt en hop! We zijn vertrokken. Andere honden kunnen tegenspartelen  en angstig reageren als ze voor het eerst een leiband zien.  Bij puppy’s ga je langzaam en positief te werk, zodat ze kunnen wennen aan dit vreemde voorwerp waarmee ze een groot deel van hun leven ‘op stap’ moeten.

Begin in een afgesloten ruimte

In plaats van de leiband vast te maken en de deur uit te gaan, geef je je hond even de tijd om aan de riem te wennen. Begin binnenshuis of in een omheinde tuin. Laat je hond aan de leiband ruiken, maak hem dan vast aan de halsband en laat hem gewoon los. Laat de hond vrij lopen, zonder dat je de riem vasthoudt. Zo kan hij wennen aan de riem die vast gemaakt is aan de halsband.

Kauwen is niet toegestaan

In het begin beschouwen veel honden de leiband als een speeltje. Laat je hond niet de gewoonte krijgen om aan de riem te kauwen. Houd een aantal van zijn favoriete speeltjes bij de hand om de pup af te leiden. Je kunt bijvoorbeeld proberen een haalspelletje te spelen door een bal te gooien. Dit zal hem laten wennen aan de riem, maar het voorkomt dat hij de riem als kauwspeelgoed gaat zien. Als je je hond niet kan afleiden, moet je misschien een alternatief proberen.

Pak de riem op

Zodra je hond gewend is aan de leiband die aan zijn halsband vastgeklikt is, is het tijd om de riem op te rapen. Blijf in de afgesloten ruimte en houd de riem gewoon vast. Je kan je hond naar je toe roepen en hem wat snoepjes geven terwijl je de riem gewoon vasthoudt.

Dit is geen les aan de leiband lopen, het is gewoon een manier om je hond te laten wennen aan het gegeven dat jij de leiband aan het andere einde vasthoudt. Als de hond aan de leiband begint te trekken of tegenspartelt, laat hem dan los en probeer het later opnieuw.

Geef geen leibandcorrecties

Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefeningen bedoeld zijn om je hond of puppy gewend te maken aan de leiband. Trek nooit aan de riem om het gedrag van je hond te corrigeren. Als jouw hond aan de riem trekt, kan je deze beter laten vallen of kan je proberen speelgoed of snoepjes in te zetten als afleiding.

Oefen vaak

Omdat aan de leiband lopen een ​​essentiële vaardigheid is, moet jouw hond er zo snel mogelijk gewend aan raken. Oefen zo vaak mogelijk, telkens zo’n 10 minuten.

Begin met wandelen aan een losse leiband

Zodra je hond eraan gewend is dat jij de leiband aan het andere einde vasthoudt, ben je klaar om hem te leren aan een losse riem te lopen. Je moet hiermee beginnen zodra het comfortniveau van de hond dit toelaat. Je wil niet dat het de gewoonte wordt dat jij steeds aan het einde van de riem moet trekken.

Problemen en bewijsgedrag

Als je je puppy zijn halsbandje nog nooit hebt omgedaan, zorg er dan eerst voor dat hij zich daar prettig bij voelt voordat je met hem aan de leiband gaat wandelen. Hier gelden dezelfde regels als bij de leiband: probeer te voorkomen dat de halsband kauwspeelgoed wordt. Corrigeer je pup met een eenvoudige "nee" en geef wat afleiding wanneer je merkt dat hij op de halsband begint te kauwen. Hij zal er snel aan wennen.

Zorg ervoor dat je tijdens de training een positieve houding aanhoudt. Idealiter wil je dat je viervoeter enthousiast reageert wanneer hij de leiband ziet. Na verloop van tijd wordt de leiband immers geassocieerd met leuke avonturen, zoals wandelen of autorijden, dus het is belangrijk om deze leuke connectie vroeg te leggen.

Positieve reacties zullen je puppy helpen de leiband sneller te accepteren.  Zorg dat je veel lekkers bij de hand hebt en beloon goed gedrag met veel lof.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wimbo

Onze honden lopen prima mee en zijn gehoorzaam. Stoppen netjes voor de weg. Weten wat links en rechts is. Maar... Onze jongste blaft tegen iedere hond die we tegen komen. Tegen bekende honden niet. Territoriumdrift? Het is geen blaf van; hoi, hoe is het; ik ben Banjer. Al alles aan gedaan tot trainingen toe. No way. Hebben op dit moment zoiets van laat maar gaan dan. Dan blaft ie maar. Goed voor de longen...

Myriam De Smet

Heeft u al eens een metalen doosje, dat in uw zak kan, gevuld met spijkertjes of iets anders dat veel lawaai maakt als u er met rammelt geprobeerd om aandacht naar u te trekken? Wel goed dichtplakken met tape anders ziet u de spijkertjes in het rond vliegen 😉 Of u kan ook aluminium schijfjes aan een koordje gebruiken is voor een paar € te koop op gekende dierensite.
Mijn podencomix heb ik het trekken en blaffen naar andere honden zo afgeleerd.

Bas Vogelvang

Hallo, wij wonen tijdelijk in México en we hebben een hondje geadopteerd dat we in een tuin hebben gevonden. Hij woonde daar met een oudere hond die hem beet. Hij is nu gevaccineerd, enorm opgeknapt , speels en vrolijk. De dierenarts schat hem op 8 maanden oud.
Hij is er nu aan gewend de halsband om te hebben en de riem om te krijgen. We zijn eerst in de tuin gaan rondlopen en daarna 2 keer buiten. In de tuin gaat het rdelijk. Maar buiten lopen is geen succes. Hij is doodsbang voor alles. Zit trillend op de stoep en wil niet eens een snoepje. Als hij nu de riem ziet, loopt hij weg. Naar buiten kijken door de open deur is wel Interessant, maar verder niet. We horen graag advies voor een volgende stap.


Een reactie plaatsen