Je hond leren loslopen: betrouwbaarheid opbouwen

Het doel van loslooptraining: genieten van een wandeling in de frisse lucht met je hond die los met je meeloopt.

Stel je voor: Twee honden die met elkaar ravotten, spelen en vrij rondrennen. Ik geloof niet dat er iets zo mooi is als honden door een open veld te zien sprinten – met hun grote, krachtige sprongen, spieren glanzend in het zonlicht, houden ze een wedstrijdje in het hoge gras. Wilde honden, ongeremd door een riem of omheining.

Even mooi is het moment waarop je ze terugroept, ze zich tegelijkertijd omdraaien en naar je toe komen rennen. Je bent vol bewondering wanneer je honden met zo’n onmiddellijk enthousiasme op je reageren. Je bent niet verrast omdat dit een zeldzaam geval van gehoorzaamheid is. Maar eerder omdat deze twee honden niet de makkelijkste honden zijn die altijd aan je zijde blijven, waardoor betrouwbaar loslopen geen vanzelfsprekendheid bleek. (Ze zijn eerder het soort hond dat je op het strand ziet hollen met een hopeloos baasje in achtervolging. Je weet wat ik bedoel. Misschien valt jouw hond zelfs in deze categorie.)

Als jij een hond hebt die wel wat hulp kan gebruiken bij het loslopen, kunnen de tips in dit artikel je mogelijk helpen om samen betrouwbaarheid op te bouwen, zodat zowel jij als je hond van meer vrijheid kan genieten.

Zonder riem wandelen met je hond

Risico’s van wandelen zonder riem

Ik moet beginnen met een waarschuwing: er is geen manier om de veiligheid van je loslopende hond te garanderen. Ik zou graag denken dat als ik maar lang of hard genoeg train, of de juiste methodes volg, ik alle risico’s kan uitsluiten en mijn honden volkomen veilig zijn. De kans bestaat echter altijd dat niet aangelijnde honden in een onbeveiligd gebied door hun instinct worden overmand, waardoor ze zichzelf mogelijk in gevaar brengen. Daarnaast is onze leefomgeving vaak onvoorspelbaar. Een plotselinge knal of een onverwacht dier kan je loslopende hond laten schrikken of zelfs verwonden.

Dus waarom zou je oefenen met loslopen? Is het niet beter om je huisdieren altijd aangelijnd te houden in een veilige omgeving? Hoe hard je ook je best doet om je dieren binnen te houden, er zal altijd een moment aanbreken waarop er een deur of hek openstaat en je hond onverwachts losloopt. Bovendien zijn honden dol op rennen, ravotten en verkennen. Door je hond vrij te laten spelen, bied je ze lichamelijke en mentale beweging. Zo blijven ze gezond en gelukkig. Hoewel 100% betrouwbaarheid onmogelijk is, kunnen de risico’s van het loslopen aanzienlijk worden beperkt door een combinatie van training en management.

Train zonder riem

Om ervoor te zorgen dat je hond ook zonder riem naar je leert te luisteren, begin je zo snel mogelijk zonder riem te trainen. Dit lijkt misschien voor de hand liggend. Maar verreweg de meeste mensen verschijnen met een aangelijnde hond bij de puppytraining om ze commando’s zoals zit, blijf en lig te leren. Zodra je naar het strand of het bos gaat en de riem losmaakt, gedraagt je de hond zich alsof hij nooit een training heeft gevolgd. Helaas kan trainen met een riem jou of je hond niet voorbereiden op de uitdagingen van loslooptraining.

Dit is deels te wijten aan het feit dat mensen vaak onbedoeld fysieke aanwijzingen gebruiken, zoals een lichte druk op de riem, om de hond te helpen. Wanneer dit extra signaal wegvalt, zal de communicatie tussen de hond en zijn baasje mislopen.

Natuurlijk kun je niet meteen verwachten dat je hond zich in een stimulerende omgeving, zoals een park, gedraagt alsof hij aangelijnd door een rustige, bekende omgeving wandelt. Begin thuis, in de keuken of woonkamer. Als je hond thuis makkelijk en met plezier opdrachten kan uitvoeren zonder riem, verplaats de training dan naar de achtertuin. Zodra hij ook buiten goed luistert, ga dan verder met een (omheinde) voortuin en vervolgens naar een omheind park. Naarmate je hond steeds betrouwbaarder wordt tijdens het loslopen, zal hij het makkelijker vinden om op je te reageren, zelfs in een nieuwe omgeving.

Verwerk de training in dagelijkse spelletjes

Ik heb een vriendin die beweert dat ze niet van ‘trainen’ houdt. Ze heeft haar honden echter geleerd om in de auto te zitten, op hun plek te blijven, voor het eten te gaan zitten, op commando een wedstrijdje te houden, te komen bij het horen van hun naam, te apporteren, in een badkuip te springen en nog veel meer – allemaal zonder hondentraining of oefeningen. Hoe ze dit heeft gedaan? Ze beloont goed gedrag in het dagelijks leven eenvoudigweg met grote beloningen.

Door loslooptraining in je dagelijkse activiteiten te verwerken, kan je jezelf en je hond voorbereiden op avonturen zonder riem. Je hond zal leren om altijd en overal op je te reageren. Je hoeft alleen maar een grote beloning aan te bieden wanneer je hond goed gedrag vertoont tijdens het spelen, wandelen, eten of elk ander moment.

Probeer daarnaast een paar losloopoefeningen te verwerken in de favoriete activiteiten van je hond. Bedenk welke soort spelletjes en activiteiten je hond het meest boeiend vindt. Speelt je hond graag met andere honden? Vangt hij graag frisbees? Trekspelletjes? Snuffelen en zoeken naar mollen? Etenstijd? Verwerk dan losloopoefeningen in deze activiteiten. Voor een hond die graag met andere honden speelt, kun je deze speeltijd bijvoorbeeld gebruiken als beloning voor uitzonderlijke gehoorzaamheid. Als je hond van snuffelspelletjes en verkennen houdt, probeer dan zoekspelletjes (hieronder beschreven). Is eten de favoriete bezigheid van je hond? Laat hem dan werken voor zijn bak met voer.

‘Kom hier-spelletjes’ om mee te oefenen

Door spelen en leren te combineren zal zowel jij als je hond meer van de training genieten. Combineer je ‘gewone’ trainingssessies met een van de volgende spelletjes:

  • Heen-en-weer-spelletje. Voor dit spel heb je een tweede persoon nodig. Roep de hond om de beurt. Geef de hond elke keer dat hij komt een grote, overdreven beloning (gek spelen, op en neer springen, een heerlijke traktatie, met een bal spelen, etc.)

 

  • Verstoppertje spelen. Laat je hond op één plek blijven zitten. Ga naar een andere kamer en verstop je. Roep vervolgens naar je hond: “KOM me zoeken” (benadruk het woord “KOM!”). Wanneer je hond jou heeft gevonden, geef hem dan een grote beloning. Herhaal dit 3 tot 10 keer en stop zodra je hond helemaal betrokken is. Zodra je hond het spelletje kent, kun je het op onverwachtse momenten inzetten. Bijvoorbeeld: spring tijdens het wandelen achter een boom en roep “Kom me zoeken!” Beloon je hond met overdreven blijdschap wanneer hij je vindt.

 

  • Etenstijdspelletjes. Laat je hond zitten of liggen terwijl je zijn eten klaarmaakt. Laat je hond op zijn plek blijven zitten terwijl je zijn voerbak meeneemt naar een andere kamer. Roep je hond naar je toe, zijn eten is zijn beloning.

 

  • Het spelletje ‘Jij bent de allerliefste hond’. Roep je hond. Wanneer hij naar je toekomt, ga dan op de grond liggen en speel minstens drie minuten intensief samen.

 

  • Bal tussen de benen door gooien. Roep je hond. Als hij aan komt rennen, gooi dan een bal (of zijn favoriete koekje) tussen je benen door en roep “Pak hem!” (Als je hond te groot is om tussen je benen door te rennen, draai je je gewoon om en gooi je de bal.) Vergeet niet om “Pak hem!” te zeggen zodra je hond langskomt, zodat hij bij dit commando niet zal denken dat hij langs je heen moet rennen.

Vermijd het gebruik van voedsel als ‘lokmiddel’

Positieve training gebaseerd op het gebruik van een beloningsteken zoals een klikker of het woord “Ja!” is een essentieel hulpmiddel bij loslooptraining. Beloningstekens laten je hond weten dat hij het goed doet en de beloning zal volgen, ook al is hij nog op 20 of 30 meter afstand. Een hond die op de juiste manier wordt beloond voor zijn inspanningen, zal snel leren luisteren en reageren zonder riem. Zorg ervoor dat de beloning overeenkomt met het niveau van de oefening. Kortom, laat hem zien dat het de moeite waard is.

Het is echter belangrijk dat je niet afhankelijk bent van een lokmiddel, zoals zichtbaar voedsel of speelgoed, tijdens de loslooptraining. In het begin is het prima om je hond een koekje te laten zien om hem aan te moedigen wanneer hij naar je toekomt, maar herhaaldelijk gebruik van een lokmiddel zal vaak slecht uitpakken wanneer de hond in een nieuwe omgeving losloopt.

Als je hond al van tevoren ziet welke beloning je aanbiedt in ruil voor een bepaald gedrag, kan hij mogelijk de waarde afwegen tegen wat hij liever zou doen, bijvoorbeeld jacht maken op een eekhoorn. Je kan zijn denkproces bijna aflezen: “Hmm. Hondenkoekje? Of eekhoorn? Hondenkoekje? Of eekhoorn?” Over het algemeen zal de eekhoorn het winnen van een koekje.

Zorg er daarom voor dat activiteiten zonder riem interessant, spannend en vooral onvoorspelbaar zijn. Ik vind het handig om een lijstje te maken van alle dingen die mijn hond leuk vindt – van favoriet eten tot speelgoed, vrijheid en samen met andere honden spelen – met zijn lievelingsactiviteiten bovenaan het lijstje. Een van mijn honden doet niets liever dan met een tennisbal spelen. Voor de andere hond staan kip en het achtervolgen van kleine dieren op een gedeelde eerste plek (dit is overigens geen beloning die ik graag gebruik). Vrijheid, of de kans om te rennen en ravotten als een stel wilde honden staat waarschijnlijk bij beide honden op de tweede plek.

Kies vijf of zes van de favoriete beloningen van je hond en reserveer deze, indien mogelijk, voor de loslooptraining. Wissel zijn favorieten af en varieer met welke beloning je bepaald gedraag beloont. Zolang je hond na moet blijven denken zal hij betrokken blijven, waardoor je in een stimulerende omgeving zoals een hondenpark of op het strand een voorsprong hebt. Wanneer ik mijn hond bij me roep, wordt hij bijvoorbeeld beloond met een balspelletje, een stukje verse kip of een hondenkoekje. Hij weet nooit zeker wat er zal volgen. Voor een bijzonder moeilijke opdracht krijgt hij misschien wel alle beloningen.

‘Kom hier-regels’ voor succesvol loslopen

Deze eenvoudige regels zorgen ervoor dat je hond keer op keer naar je toe zal komen als je hem roept.

 

  1. Maak geen einde aan zijn speeltijd door je hond naar je toe te roepen. Ga je hond halen of wacht tot je hond uitgespeeld is en klaarstaat om naar je toe te komen.
  2. Volg het roepen van je hond altijd met een van zijn favoriete beloningen, of het nu gaat om een koekje, een frisbee of spelen met een andere hond.
  3. Roep je hond op een paar lastige momenten tijdens het loslopen naar je toe, laat je hond weten dat het de moeite waard is om te komen. Laat je hond vervolgens weer los om verder te spelen.
  4. Werk aan je timing. Het kan erg moeilijk zijn voor honden om te ‘luisteren en gehoorzamen’ op het moment dat ze een andere hond begroeten, een heerlijk geurtje ontdekken of druk bezig zijn met het achtervolgen van een eekhoorn. Op deze momenten kun je je kans vergroten door hem te roepen op het moment dat hij zich het gemakkelijkst los kan maken van zijn activiteit. Als je hond bijvoorbeeld een andere hond begroet, wacht dan op het moment tot ze uitgesnuffeld zijn en roep daarna je hond pas.
  5. Voorkom het herhaaldelijk roepen van je hond als je weet dat hij niet kan of wil komen. Ga hem in plaats daarvan halen.
  6. Gedraag je altijd (en dit is een gouden regel) alsof jouw hond het meest wonderlijke wezen ter wereld is wanneer hij naar je toekomt – ongeacht wat hij aan het doen was voordat hij kwam.

Werk aan een betrouwbaar ‘kom hier-commando’

Sommige mensen denken dat ‘kom hier’ het allerbelangrijkste commando is wanneer het aankomt op betrouwbaar loslopen. Het terugroepen vormt inderdaad de hoeksteen van de loslooptraining. Een hond die in bijna elke situatie onmiddellijk komt, zal zonder riem het veiligst zijn. Maar ik heb gemerkt dat zonder de eerste drie tips (zonder riem trainen, de training verwerken in dagelijkse spelletjes en trainen zonder gebruik van lokmiddelen), het bijna onmogelijk is om een hond betrouwbaar op je te laten reageren. Zodra je de eerste drie tips onder de knie hebt, wordt het terugroepen veel gemakkelijker.

Je hond trainen met voedsel als lokmiddel

Voor een hond of puppy die nog niet bekend is met het commando ‘kom’ of ‘hier’, kun je hem aanmoedigen om naar je toe te komen. Gebruik een klikker zodra je hond bij je komt (of een ander beloningsteken, zoals het woord “Ja!”) en geef hem een beloning. In plaats van de traktatie uit je hand te geven, gooi je het koekje een stukje van je af zodat je hond weer terug zal moeten komen voor de volgende beloning. Wacht tot je hond terugkomt (en het koekje op is). Als hij bij je is, klik je weer en gooi je opnieuw een koekje van je af. Zodra hij consequent naar je toekomt voor een beloning, kan je de woorden ‘kom hier’ toevoegen. 

Om het kom hier-commando succesvol aan te leren, kun je het beste met je hond oefenen in een omgeving met weinig afleiding (zoals je woonkamer). Vervolgens kun je de training voortzetten in situaties met geleidelijk toenemende niveaus van afleiding. Verhoog het niveau langzaam genoeg zodat je hond het goed aankan. Beloon goed gedrag consequent en vermijd situaties waarin je hond waarschijnlijk niet zal reageren op je commando. De grootste fout die mensen tijdens de training maken, is de verwachting dat hun honden vanaf het begin in de moeilijkste situaties zullen luisteren.

Plan regelmatige oefentijden voor het aanleren van ‘kom hier’. Het hoeft niet lang te duren of serieus te zijn – een paar leuke herhaaloefeningen tijdens het spelen werkt al geweldig – maar probeer er elke dag een klein beetje tijd aan te besteden. Houd de volgende tips in gedachten bij het oefenen:

Schenk aandacht aan de dingen waar je hond afgeleid van raakt. Hier kan het opnieuw handig zijn om een lijstje te maken. Schrijf op waar je hond afgeleid door raakt en rangschik de items van makkelijk tot moeilijk. Een jonge pup kan bijvoorbeeld door van alles in zijn omgeving afgeleid raken – van een blaadje op de grond, een nieuw persoon die de kamer binnenkomt of een hond aan de overkant van de straat. Een oudere hond is misschien in staat om het blaadje te negeren, maar een nieuwe persoon of hond kan nog steeds een uitdaging vormen. Om het kom hier-commando echt met succes te trainen, plan je oefeningen met minstens 30 verschillende soorten afleiding in.

Oefen het kom hier-commando met één afleiding per keer, begin met de makkelijkste op de lijst en werk toe naar de moeilijkste. Oefen eerst een tijdje op het makkelijkste niveau totdat je hond telkens naar je toekomt, ondanks de afleiding. Dit kan een of twee oefensessies in beslag nemen voor sommige soorten afleiding, maar het kan ook een week of langer duren.

Oefen elk niveau van afleiding op verschillende plaatsen – hoe meer, hoe beter. Oefen bijvoorbeeld in de woonkamer met een puppy die snel wordt afgeleid door een blaadje op de grond. Leg daarna een blaadje in de slaapkamer, de keuken en de garage. Neem het blaadje vervolgens mee naar buiten, in de achtertuin en de voortuin. Tot slot oefen je op een rustig moment in het park (bijvoorbeeld om 7 uur ’s ochtends), waar genoeg blaadjes liggen.

Zorg ervoor dat de waarde van je beloning overeenkomt met de moeilijkheidsgraad van het terugroepen. Hoe moeilijker de afleiding of trainingssituatie, hoe beter de beloning moet zijn. Blijf je hond belonen met hoogwaardige traktaties of spelletjes totdat hij consequent naar je toekomt, zelfs wanneer hij wordt geconfronteerd met allerlei soorten afleiding. Ga niet in de fout door te denken dat wanneer je hond ‘weet’ dat hij moet komen als hij wordt geroepen, je kan stoppen met het geven van lekkere beloningen.

Als je een hond hebt die vaker niet dan wel komt wanneer je hem roept, is het misschien een beter idee om opnieuw te beginnen met de training. Doe alsof je nog nooit geoefend hebt met ‘kom hier’. Kies een nieuw woord (bijvoorbeeld ‘naast’) en start de training vanaf het begin. Je zal zien dat je hond sneller vorderingen maakt dan wanneer je het opnieuw probeert met hetzelfde woord.

Door je hond systematisch te leren om te komen wanneer hij wordt geroepen, kun je het gedrag geleidelijk ‘versterken’, zodat hij met succes zal reageren in steeds moeilijkere situaties. Dit klinkt als veel werk, en dat is het ook. Maar dit harde werk zal zeker lonen wanneer je hond enthousiast op je af komt rennen in zelfs de meest lastige situaties.

Afstand inbouwen

Kuddes drijven of behendigheidsparcours rennen vereist communicatie op afstand. Een hond die als teamlid een soortgelijke activiteit uitvoert, leert dat hij ‘aan het werk is’, zelfs wanneer hij niet is aangelijnd of zich op enige afstand van zijn baas bevindt.

Een van de beste manieren om te zorgen dat je hond ‘verbonden’ met je blijft ondanks de afstand, is door hem te leren dat het loont om te komen wanneer hij wordt geroepen en afstand te houden wanneer dat wordt gevraagd. Het idee is om zijn concept van loslopen te veranderen van ‘op vakantie weg van jou’ naar ‘op vakantie met jou’. Je wil dat je hond begrijpt dat het verbonden blijven met de baas tijdens het rennen, ravotten en spelen de speeltijd uiteindelijk nog meer de moeite waar zal maken.

Zelfs al doe je niet aan hondensport of woon je niet op een schapenboerderij, kan je wat van deze afstandsoefeningen verwerken in je dagelijkse spelletjes. Dit zijn een paar van mijn favorieten:

  • Ga weg: met deze oefening leer je je hond om afstand van je te nemen, bijvoorbeeld in je tuin of een open veld. Leer je hond om een object als ‘doelwit’ te zien en het met zijn neus aan te raken, bijvoorbeeld een verkeerskegel of plastic dekseltje. Laat je hond het object eerst aanraken terwijl het dichtbij je in de buurt is. Zodra je hond het doelwit telkens met succes aanraakt, plaats het dan geleidelijk aan steeds verder weg. Werk dit verder uit totdat je hond het doelwit op 6 tot 10 meter afstand kan vinden. (Zie “Right on Target,” maart 2001 voor meer details over doelwitoefeningen).

    Je kan je hond ook leren om ‘weg te gaan’ met behulp van een balspelletje. Vlak voordat je de bal gooit, zeg je “Ga!”. Al snel zal je hond wegsprinten zodra hij het woord hoort, voordat je de bal gooit. Vanaf dat moment kun je je hond wegsturen en een ander commando geven, zoals liggen op afstand, voordat je de bal gooit.
     
  • Rondom: de makkelijkste manier om je hond te leren om een object heen te draaien, is door een stoel als object te gebruiken. Ga aan één kant van de stoel staan en laat je hond rond de stoel lopen door je hand in een cirkel te bewegen of een koekje aan te bieden. Zodra hij het snapt, kan je alleen je hand gebruiken en geef je je hond een ‘Klik!’ en beloning zodra hij een volledig rondje heeft gelopen en terug bij jou is. Gebruik je beloningsteken vanaf het moment dat je hond naar je toekomt. Als je te vroeg klikt, draait hij mogelijk weer om.

    Nadat je hond met plezier de stoel omcirkelt, kan je geleidelijk aan afstand opbouwen totdat je hem op afstand rondom de stoel kan laten lopen. Later kun je oefenen met objecten in je omgeving, zoals bomen. Het is een geweldige manier om te oefenen tijdens het loslopen!
     
  • Rechts en links: Je hond naar rechts of links te leren draaien op commando is een grappige (en indrukwekkende) losloopoefening. Net zoals de ‘ga weg-oefening’, kun je dit aanleren met behulp van een doelwit (goed voor honden die dol zijn op eten!) of een bal (beter voor honden die meer van speelgoed houden). Begin met rechts of links – probeer ze niet allebei tegelijk aan te leren.

    Laten we zeggen dat je eerst voor links kiest. Begin door je hond links van je te laten zitten – met zijn neus in dezelfde richting als jij – en een bal in je linkerhand. Zeg het woord “Links” en gooi de bal een halve seconde later naar links. Al snel zal je hond de bal verwachten en naar links kijken als hij het woord hoort. Zodra je hond dit snapt, probeer het dan met de hond aan je rechterzijde, maar vraag hem nog steeds om naar links te draaien. Dit zal hem wat meer aan het denken zetten, omdat hij om jou heen moet om het gewenste gedrag uit te kunnen voeren.

    Probeer het vervolgens met de hond recht voor je. Het lastige van deze oefening is dat je moet onthouden om de bal naar ‘zijn links’ te gooien, niet de jouwe! (Een van mijn vrienden had het geweldige idee om het linkeroor van haar hond te markeren met een krijtje, als geheugensteuntje. Aangezien ze nooit een fout maakte bij het gooien, raakte haar hond nooit in de war.)
     
  • Zoek: dit is een bijzonder leuke oefening voor honden die altijd met hun neus op de grond lijken te zitten. Begin met een favoriet speeltje of een koekje. Laat hem het speeltje of de beloning zien en plaats het dan ergens dichtbij, in het zicht. Leid je hond naar het voorwerp. Zodra hij begint te snuffelen of het voorwerp oppakt, zeg je “Zoek!” Na een paar keer oefenen zal de hond op eigen houtje naar het voorwerp lopen. Zodra hij dit onder de knie heeft, verstop je het voorwerp achter een boom of een steen. Laat je hond eerst zien waar je het verstopt, maar verhoog de moeilijkheidsgraad zodra hij het spelletje snapt. Voordat je het weet is je hond verzot op zoekspelletjes!

Train ook voor de veiligheid

Wanneer je hond losloopt, kunnen deze twee eenvoudige commando’s zijn veiligheid vergroten:

Laat liggen of af. Het aanleren van het commando “Los” of “Af” kan zeer waardevol zijn in losloopsituaties. Ik oefen “Los” met mijn honden in situaties met eten, andere dieren en mensen. Gebruik het als je hond een smakelijke vuilnishoop vindt of hij een andere hond wil bezoeken. Het is ook bijzonder handig als je een vriendelijke hond hebt die elke voorbijganger wil begroeten. Voor de vrolijke viervoeters die zich graag in vieze luchtjes wentelen, kan een goed getimede “Af!” een bad voorkomen!

Liggen op afstand of liggen na ‘kom hier’: stel je voor dat je hond aan de overkant van de straat staat. Misschien stond het hek open en is hij op bezoek gegaan bij de hond van de buren. Hij ziet je en maakt zich klaar om naar je toe te rennen. Vanuit je ooghoek zie je een auto aankomen. Je steekt je hand op en geeft je hond het signaal om te gaan liggen. Je hond gaat liggen. De auto rijdt voorbij. De kust is vrij en je kan je hond veilig naar je toe roepen. Door je hond op afstand te leren liggen, kun je in geval van nood zijn leven redden.

Je hond weet waarschijnlijk goed hoe hij op commando moet gaan liggen als je in de buurt bent. Dwing steeds snellere reacties af door een snelle respons rijkelijk te belonen. Vergroot daarna geleidelijk de afstand tussen jezelf en je hond terwijl je het commando geeft om te gaan liggen. Als je ver uit elkaar staat, is het misschien onhandig om de traktaties rijkelijk te laten vloeien, maar blijf het toch doen. Je wil dat je hond zo gemotiveerd mogelijk is om zo snel mogelijk te gaan liggen.

Respecteer de grenzen van je hond

Elke hond heeft grenzen. Sommige honden hebben angsten die hun veiligheid tijdens het loslopen in gevaar kunnen brengen, sommige honden rennen in paniek weg bij harde geluiden. Sommige honden kunnen sterk gedreven zijn waardoor ze af kunnen dwalen, afgeleid door de geur van een fazant of de aanblik van een huppelende haas. Leer de grenzen van je hond kennen, begrijp wat hem drijft en houd rekening met het moment en de plek waarop je problemen kan verwachten. Je kan misschien speciale trainingssituaties regelen; voor een hond die gevoelig is voor harde geluiden kun je bijvoorbeeld de hoeveelheid ‘achtergrondgeluiden’ langzaam verhogen met behulp van een draagbare stereo.

Voor andere honden is het misschien niet de moeite waard om in bepaalde situaties betrouwbaar gedrag af te kunnen dwingen, soms is het beter om de hond aan de lijn te houden. Een hond die bijvoorbeeld bang is voor onweer, kun je beter aangelijnd houden als er storm op komst is.

Gedreven jachthonden en honden die graag auto’s achterna rennen zijn twee andere voorbeelden. Hoewel het gedrag van de hond kan worden verbeterd door middel van training, zal hij zonder riem nooit volkomen veilig zijn in de buurt van prooidieren of rijdende auto’s. Hoe beter je de grenzen van je hond kent, hoe beter je in staat zal zijn om te bepalen waar en wanneer je je hond veilig kan laten ravotten.

De vrijheidsbalans

Je bent er waarschijnlijk wel ooit een tegengekomen – een hond die altijd losloopt en bijna direct op aanwijzingen van zijn baas reageert. Voor een hond die bijna altijd vrijheid heeft, is de aandacht van zijn baas een grotere beloning geworden dan zijn vrijheid.

Omgekeerd zal een hond die weinig vrijheid krijgt het moeilijk vinden om iets anders te doen dan volop te genieten als hij eindelijk de kans krijgt om te rennen, ravotten en verkennen. De beste beloningen (of ergste straffen) zijn niet genoeg om een hond die slechts kortstondige ervaringen met vrijheid heeft gehad te ontmoedigen. In feite is het loslopen voor veel honden zo’n nieuwe belevenis dat ze onmiddellijk hun verstand (en alle goede training) verliezen zodra de riem losgaat.

Voor degenen die in een omgeving wonen met strenge regelgeving betreft het aanlijnen van honden, kan loslopen moeilijk te regelen zijn – moeilijk, maar niet onmogelijk. Hier zijn enkele ideeën:

  • Vind een park, bos of strand in de buurt waar honden los mogen lopen. Plan een weekendje weg in de buurt van parken of bossen.
     
  • Bezoek omheinde speeltuinen vroeg in de ochtend of na zonsondergang, wanneer ze leeg zijn. (Dit is een veilige optie voor honden die nog bezig zijn om het kom hier-commando te leren.) Bezoek omheinde sportterreinen zoals tennisbanen of honkbalvelden wanneer er geen wedstrijden worden gespeeld.
     
  • Schrijf je in voor een training die loslooptijd aanbiedt. Of schrijf je hond in bij een hondenopvang, al is het maar voor slechts een of twee dagen.
     
  • Regel speelafspraakjes met vriendjes van je hond. Ga om de beurt naar elkaars huis. Een vreemde achtertuin is voor je hond een nieuwe omgeving om in te oefenen met loslopen. (Natuurlijk is dit alleen aan te raden voor honden die goed met andere honden kunnen opschieten.) Of ga op bezoek bij vrienden zonder hond die het prima vinden als je hond hun achtertuin verkent. Vergeet niet om je hond alleen zonder riem te laten spelen waar het toegestaan, en bovendien veilig is.

Heb je verder nog vragen? Bekijk dan zeker eens "Je hond opvoeden"


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


11 reacties

Criminology Writing Services

Are you in need of Criminology Writing Services for your Custom Criminology Research Paper Writing Services? Seek our Online Criminology Essay Writing Services.
https://www.meldaresearch.com/criminology-writing-services-2/

Computer Science Writing Services

Acquiring Computer Science Writing Services is convenient? Seek Online Computer Science Writing Services from a reputable company for your Computer Science Writing Help Services online.
https://researchpapers247.com/computer-science-writing-services-2/

Biology Writing Services

Is acquiring outstanding Biology Writing Services seems arduous for you? Seek our Custom Biology Writing Help from Best Biology Writing Service company..
https://www.meldaresearch.com/biology-writing-services/

Religion Writing Services

Finding Religion and Theology Writing Services and Theology Writing Services to suit all your academic medical research requirements can be essay if you need Custom Religion and Theology Writing Services.
https://www.meldaresearch.com/religion-and-theology-writing-services-2/

Psychology Writing Services

Psychology Writing Services are well known for the best Best Psychology Writing Services and award winning Psychology Writing Help Services.
https://www.meldaresearch.com/psychology-paper-writing-service/

Wimbo

Ik zit hier voor het raam, mij te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was dan kon ik samen buiten spelen....

Vermaut marc

Super!!!

Tina

Nuttig artikel. Ik ben benieuwd of het mij gaat lukken. Net een nieuwe pup, maar ik zou hem inderdaad ook graag los laten lopen als het kan.

Yolanda

Heel veel nuttige tips. Zou ook graag mijn hondje meer vrij laten loslopen. Ga zeker en vast oefenen. Hopelijk lukt het mij.

Christiane Vereecke

In België mag je je hond nooit laten loslopen dit is strafbaar

Maenhout erik

Al domme dingen genoeg gezien tijdens mijn wandeling.
Niet aangelijnd altijd strafbaar


Een reactie plaatsen