Je hond leren apporteren

Apporteren is een leuk spelletje dat elke hond graag speelt. Het gaat om het gooien van een bal (of een ander speeltje) dat je hond dan achterna loopt en het vervolgens terugbrengt. Veel mensen denken dat honden dit van nature doen. Ze moeten echter ‘leren’ apporteren, of op zijn minst een deel van de oefening. Gelukkig is het niet moeilijk om het je hond aan te leren.

Begin met de zithouding

Voor je begint, moet je ervoor zorgen dat je hond het “zit”-commando goed begrijpt. Alle spelletjes starten met de basis: de zithouding. Zorg ervoor dat je hond rustig naast je zit voor je verder gaat met de volgende stap. Dit zorgt ervoor dat, zodra je hond de regels van het spel begrijpt, hij niet tegen je op zal springen om de bal te pakken voordat je de kans krijgt om hem te gooien.

Stuur de hond weg

Zodra je je hond laat zitten, gooi je de bal weg en zeg je "haal" of “pak” (of een ander commando naar keuze). Begin met de bal op een korte afstand te gooien. De meeste honden zullen de bal instinctief achterna rennen en oprapen. Dit eerste deel van de training is alvast klaar.

Als het halen van het voorwerp niet vanzelfsprekend is, moet je hem misschien eerst trainen. Je kan beginnen door de hond snoepjes of lof te geven omdat hij interesse in de bal toont. Werk dan langzaam verder en laat hem de bal oppakken.

Roep de hond terug

Deze stap en de volgende zijn de belangrijkste onderdelen van het apporteerspel. Het is ook het gedeelte waarmee de meeste mensen problemen ondervinden. Als je je hond niet kan laten terugkomen en hij de bal dan niet voor je voeten laat vallen, is dat niet apporteren,  je speelt alleen maar achtervolging!

Je hond moet om te beginnen het “Kom”-commando goed onder de knie hebben. Dan pas kan je hem vragen om de bal (of een ander voorwerp) naar je toe te brengen. Zeg tijdens het ophalen, zodra je hond de bal pakt, "kom". Moedig hem aan om naar je toe te komen door met een enthousiaste stem te spreken, op je bovenbenen te kloppen en hem te prijzen.

Als een hond problemen heeft met deze stap, moet je de afstand naar waar je de bal gooit, verkorten. In sommige gevallen moet je beginnen met de bal een paar meter verder te gooien en vervolgens geleidelijk de afstand vergroten. Je hond moet de bal consequent naar je toe kunnen brengen voordat je verder gaat naar de volgende afstand.

Gebruik een “los”-commando

Het kan moeilijk zijn om een ​​hond te overtuigen om de bal naar je terug te brengen zodra hij deze in zijn muil heeft. Het helpt als je hond het commando "laten vallen", “los” (of loslaten) kent. Oefen dat voordat je hem het “haal”/”apporte”-commando leert.  Zodra hij bij je terugkomt, geef je het “los”/”laten vallen”-commando.  Als de hond de bal loslaat, geef hem complimenten en gooi de bal opnieuw weg, bij wijze van beloning.

Als je hond de bal niet loslaat, moet je hem positief stimuleren. Knuffels en snoepjes doen het meestal goed. Geef je hond het “los”/"laat vallen"-commando en laat hem de snoepjes zien. De hond moet de bal loslaten om de snoepjes te krijgen. Wacht tot je de bal terug in je bezit hebt voordat je een snoepje geeft. Geef je hond vervolgens een extra beloning door de bal te gooien en het spel verder te zetten.

Een andere optie is om twee ballen te gebruiken in plaats van snoepjes. Zodra je hond naar je terugkeert met de eerste bal, laat je hem de andere bal zien die je in je hand houdt. Veel honden laten de bal uit hun muil vallen en gaan achter de tweede bal aan. Zodra je hond de eerste bal laat vallen, pak je deze op en gooi je hem weer weg, zodat je hond hem kan gaan halen. Deze aanpak werkt niet altijd. Sommige honden weigeren de bal in hun muil los te laten. In dit geval is de methode met lekkere snoepjes waarschijnlijk de beste optie.

Problemen en bewijsgedrag

Houd er rekening mee dat wanneer je deze stappen doorloopt, je hond waarschijnlijk net zo blij zal zijn met het achtervolgen van een voorwerp als met het apporteren. Laat je niet meeslepen in een achtervolgingsspelletje! Als je hond wegrent met de bal (of een ander speeltje), keer hem dan de rug toe en stap weg. Maar laat ons positief blijven.  De meeste honden zullen naar je toe rennen. Als je hond weigert de bal terug te brengen, beëindig dan het spel.

Blijft je hond wegrennen met de bal? Probeer de oefening dan eens terwijl je je hond aan de leiband houdt. Gooi de bal weg op een korte afstand, geef het “Kom”-commando en blijf dan gewoon staan ​​en wacht tot hij weer voor je staat. Gebruik snoepjes en geef complimenten om je hond in de goede richting te lokken.

Sommige hondentrainers verstoppen een snoepje in de bal. Maak een kleine snee in de bal en stop er een snoepje in terwijl je hond toekijkt. Zo weet hij dat er een snoepje in de bal zit en hij kan het ruiken.  Hoogstwaarschijnlijk zal hij er niet in slagen om het snoepje eruit te krijgen. Als je hond de bal terugbrengt, haal het snoepje dan uit de bal en geef het als beloning. Na een paar worpen zal je hond weten, dat hij de bal naar je toe moet brengen en moet laten vallen, eer hij een snoepje krijgt.

Als je hond het voorwerp dat je weggooit niet meteen opraapt, geef hem dan wat tijd. Wees geduldig en consistent. Als je elke dag een beetje oefent, zal je hond er uiteindelijk wel achter komen hoe het moet. Het kan zijn dat je hond een fanatieke fan van het spel wordt! Zodra je het in je achtertuin hebt gespeeld, kun je naar het park trekken om te zien hoe je hond reageert op afleidingen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Louis - Feuggelen

Ik begin eerst met het aanleren van vast en loslaten.
Daarna aan de lange lijn het apporteren aanleren met een zit voor.
Hondje belonen en los bevel geven

Altijd goed belonen!


Een reactie plaatsen