Je hond en warm weer: Waar moet je op letten?

Je hond en warm weer: Waar moet je op letten?
Tijdens de zomerperiode is er vaak tijd voor ontspanning, sport, genieten van een picknick, uitstapjes naar zee en tuinfeestjes. Allemaal leuk, maar de zomermaanden kunnen soms gevaarlijk zijn voor onze honden.

Zonnesteek en uitputtingsverschijnselen

Geparkeerde auto’s : Je hond in de zomer in een geparkeerde auto achterlaten (zelfs als de vensters op een kier staan), kunnen hem binnen enkele minuten een zonnesteek en uitputtingsverschijnselen bezorgen.

Nota : Je hond achterlaten in een in de schaduw geparkeerde auto, implementeert niet dat je hond niet oververhit kan raken. In auto’s die in de schaduw staan kan het toch nog erg warm worden (warmte veroorzaakt door het broeikaseffect). Bij langparkeren moet je er rekening mee houden, dat de zon draait en de auto al snel niet meer in de schaduw staat. Honden die achtergelaten worden in de auto kunnen ook geplaagd of zelfs gestolen worden.

Reizen met het vliegtuig

Om te vermijden dat je hond (of kat) uitputtingsverschijnselen vertoont wanneer je met het vliegtuig reist, laat je je huisdier bij warm weer best niet achter in het vrachtruim. (Hou altijd rekening met de temperaturen bij vertrek en aankomst). Als je hond of kat mee moet reizen in het vrachtruim, boek je best een rechtstreekse vlucht die ’s morgens vroeg of ’s avonds laat vliegt. Want vertragingen, tussenvluchten en middagvluchten (het warmste moment van de dag) zijn een risico voor je hond.

Open ramen, nooduitgangen en daken

Bij warm weer, laten mensen hun ramen in huis vaak openstaan om wat tocht te maken. Als je een hond of kat hebt, installeer je best een veiligheidsscherm of een balustrade, om te voorkomen dat je huisdier uit het raam of via een nooduitgang naar beneden valt en hierdoor zwaar gekwetst raakt of zelfs een dodelijke val maakt. Ook als je hond op het dak(terras) kan, moet je ervoor zorgen dat de muren hoog genoeg zijn om te voorkomen dat je hond van het dak valt of springt. Het is nog beter als je je hond altijd begeleid.

Pick-up trucks

Laat je hond nooit meerijden in de laadbak van een pick-up truck, tenzij hij veilig vastgemaakt kan worden in een harnas in het midden van de laadbak met speciaal ontworpen touwen of kettingen. (Voorzie een matras of iets gelijkaardigs, die dienst kan doen als hondenbed om te vermijden dat de hond zich pijn doet of oncomfortabel ligt).

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Bieke Van Gijsegem

en leg een drinkkom en een fles, gevuld met kraantjeswater in je auto voor je vertrekt. Triviaal, ik weet het, maar ik zie toch nog veel mensen op zoek gaan naar water voor hun hond als ze stoppen tijdens een ritje.

walter walter

Dat doe ik altijd,,voor mijn hondje en zelfs voor mij,,je weet maar nooit als je in bij warm weer in een fille terecht komt of na een wandeling !EMO 4

kristien bauwens

EMO 2EMO 11EMO 16

Veerle Robijn

Nog een gouden tip: speel niet te lang met je hond als het zeer warm is. Wij hebben een zwarte hond en die loopt al snel te hijgen en te puffen EMO 3 maar gaat wel door zolang wij met hem spelen. Wij moeten zelf tijdig het spel stoppen voor zijn eigen bestwil.

Joke Stockmans-Vogeleer

Tegenwoordig bestaan er ook zeer goede koelmatten. Wij hebben deze overal in huis liggen als het warm of zeer warm is en de honden maken daar graag gebruik van. in de auto hebben we altijd gekoelde flessen water mee en bij extreme hitte blijven we gewoon thuis.
Jo

Marja

Een tip wanneer de hond meegaat in een mand op de fiets, kar achter de fiets of anderszins;

Leg 2 of 3 bevroren koelelementen onder een dekentje of opgevouwen handdoek, dit zorgt voor heerlijke verkoeling en let erop dat de neus nat/vochtig bljft, daaraan ziet u dat 'het' werkt,
Neem uiteraard ook fris water mee voor onderweg, ook voor uzelf!
U bezorgt daarmee uw hond en uzelf een heel fijne fiets- of wandelervaring!

Veel geluk met uw huisdier!
Groetjes,


Een reactie plaatsen