Je hond en verlatingsangst

Je hond en verlatingsangst
Eenzaam en alleen zijn. Voor honden is het een ware hel. Van nature uit zijn het sociale dieren die gewoon zijn om in een groep te leven. Wanneer een hond lid wordt van je gezin, ziet hij jouw gezin als zijn roedel.

Verlatingsangst kan op verschillende niveaus voorkomen. Een hond kan al afwijkend gedrag vertonen als zijn baasje naar een andere kamer gaat. Andere honden hebben pas last van verlatingsangst als ze enkele uren alleen moeten doorbrengen.

Gevolgen en wat kan je er aan doen?

Hoewel beide problemen leiden tot hetzelfde resultaat(agressief gedrag, kapotgebeten meubels of speelgoed, blaffen,…), is het niet moeilijk om een hond met slechte manieren te onderscheiden van een hond met verlatingsangst. Een hond met verlatingsangst zal alleen deze kenmerken vertonen wanneer zijn baasje niet in de buurt is.

Wanneer een hond te kampen heeft met verlatingsangst, is het niet eenvoudig te behandelen. Er zijn meerdere benaderingsmethoden nodig om de kern van het probleem aan te pakken. De grondregel om mee te beginnen is: de hondenschool. Wanneer een hond getraind wordt, krijgt hij het gevoel dat hij in goede handen is. Jij bent voor hem immers de sterke leider en hij voelt zich geborgen en veilig. De hond wordt door de training in een ondergeschikte roedelpositie gezet.

Bouw de periodes waarin hij alleen moet blijven stelselmatig op. Begin met een kwartiertje, nadien een half uur en later een uur. Zo krijgt hij het besef dat zijn baasje altijd terugkomt en hij niet moet vrezen dat hij aan zijn lot wordt overgelaten.

Voorts zijn er nog enkele kleine, maar zeer belangrijke regels die je in het oog moet houden:

  • Maak geen scène wanneer je toekomt of vertrekt. Een hond begrijpt helemaal niet wat er gebeurt en in plaats van hem gerust te stellen, verhoog je alleen maar de stress.
  • Wanneer het tijd is om te slapen, doof dan de lichten in de kamer. Het is een goede stimulans om je hond wat rustiger te doen worden.
  • Spreek een vriend of kennis aan om een wandeling met je hond te maken, als je langer dan een halve dag wegbent van huis. Het breekt de eenzaamheid en het is goed voor zijn gezondheid.
  • Neem je voorzorgen en laat je hond niet achter in een ruimte die hij kan vernielen.
  • Overlaad hem niet meteen met al je opgekropte liefde van heel de dag. Zo maak je alleen maar het contrast groter tussen eenzaamheid en geborgenheid.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Karin Lotterman

Mijn hond Nala heeft hetzelfde probleem. Zodra wij/ik maar even de kamer verlaten, begint ze gelijk al te janken. Ik heb al een bench geprobeerd, maar ze blaft dan de hele buurt bij elkaar. Ik heb geprobeerd te laten merken dat ik altijd weer terugkom, maar ze blijft angstig. Ze komt uit Bulgarije en ik weet niet wat daar natuurlijk gebeurd is. Ze is gevonden dat ze nog maar een paar weken oud was, ze is daar wel goed verzorgd, dat weet ik wel, dus waar die angst vandaan komt weet ik niet. Er zijn al heel wat spullen van ons gesloopt en af en toe doet ze het nog wel eens. Ik heb gelukkig nog een hond en die houdt haar goed gezelschap en is ze minder bang.
Ik moet wel alles opruimen, want ze pakt alles wat ze krijgen kan en scheurt het aan snippers. Ik weet niet meer wat ik moet doen nu. Ik heb alles geprobeerd, maar die angst blijft ze houden. Het is gewoon zielig!

Karin

Blue Eyes

Sultan is net zo. Al vertoont hij enkel vernielgedrag wanneer we niet thuis zijn. Hij doet het ook niet altijd dus dat maakt het lastig om te weten waarom en wanneer hij zich eenzaam voelt. Soms heeft hij slechts een kwartiertje nodig om te beginnen vernielen en soms kan hij een halve dag alleen blijven zonder wat uit te vreten. Wij proberen dit op te lossen door hem een groot kauwbeen te geven als afleiding, maar ook dit lukt niet altijd. Hij is zo onvoorspelbaar...

John Reijnen

Verlatingsangst kan reeds getraind worden vanaf de geboorte.
Ik neem de moeder reeds de 2de dag na de geboorte gewoon mee wandelen, en laat de puppy's gewoon slapen/liggen in de werpkist.
En ik doe dit elke dag.
Als de puppy's na 8 weken met hun nieuwe eigenaars meegaan, zijn ze reeds gewend aan
2 x 45 minuten/dag "alleen" te zijn, maar weten ze ook dat het baasje ook weer terug komt.
Ik heb nog nooit klachten gehad van nieuwe eigenaars, dat hun puppy's ook maar iets van verlatingsangst vertoonden.


Een reactie plaatsen