Je hond en verlatingsangst

Je hond en verlatingsangst
Eenzaam en alleen zijn. Voor honden is het een ware hel. Van nature uit zijn het sociale dieren die gewoon zijn om in een groep te leven. Wanneer een hond lid wordt van je gezin, ziet hij jouw gezin als zijn roedel.

Verlatingsangst kan op verschillende niveaus voorkomen. Een hond kan al afwijkend gedrag vertonen als zijn baasje naar een andere kamer gaat. Andere honden hebben pas last van verlatingsangst als ze enkele uren alleen moeten doorbrengen.

Gevolgen en wat kan je er aan doen?

Hoewel beide problemen leiden tot hetzelfde resultaat(agressief gedrag, kapotgebeten meubels of speelgoed, blaffen,…), is het niet moeilijk om een hond met slechte manieren te onderscheiden van een hond met verlatingsangst. Een hond met verlatingsangst zal alleen deze kenmerken vertonen wanneer zijn baasje niet in de buurt is.

Wanneer een hond te kampen heeft met verlatingsangst, is het niet eenvoudig te behandelen. Er zijn meerdere benaderingsmethoden nodig om de kern van het probleem aan te pakken. De grondregel om mee te beginnen is: de hondenschool. Wanneer een hond getraind wordt, krijgt hij het gevoel dat hij in goede handen is. Jij bent voor hem immers de sterke leider en hij voelt zich geborgen en veilig. De hond wordt door de training in een ondergeschikte roedelpositie gezet.

Bouw de periodes waarin hij alleen moet blijven stelselmatig op. Begin met een kwartiertje, nadien een half uur en later een uur. Zo krijgt hij het besef dat zijn baasje altijd terugkomt en hij niet moet vrezen dat hij aan zijn lot wordt overgelaten.

Voorts zijn er nog enkele kleine, maar zeer belangrijke regels die je in het oog moet houden:

  • Maak geen scène wanneer je toekomt of vertrekt. Een hond begrijpt helemaal niet wat er gebeurt en in plaats van hem gerust te stellen, verhoog je alleen maar de stress.
  • Wanneer het tijd is om te slapen, doof dan de lichten in de kamer. Het is een goede stimulans om je hond wat rustiger te doen worden.
  • Spreek een vriend of kennis aan om een wandeling met je hond te maken, als je langer dan een halve dag wegbent van huis. Het breekt de eenzaamheid en het is goed voor zijn gezondheid.
  • Neem je voorzorgen en laat je hond niet achter in een ruimte die hij kan vernielen.
  • Overlaad hem niet meteen met al je opgekropte liefde van heel de dag. Zo maak je alleen maar het contrast groter tussen eenzaamheid en geborgenheid.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Karin Lotterman

Mijn hond Nala heeft hetzelfde probleem. Zodra wij/ik maar even de kamer verlaten, begint ze gelijk al te janken. Ik heb al een bench geprobeerd, maar ze blaft dan de hele buurt bij elkaar. Ik heb geprobeerd te laten merken dat ik altijd weer terugkom, maar ze blijft angstig. Ze komt uit Bulgarije en ik weet niet wat daar natuurlijk gebeurd is. Ze is gevonden dat ze nog maar een paar weken oud was, ze is daar wel goed verzorgd, dat weet ik wel, dus waar die angst vandaan komt weet ik niet. Er zijn al heel wat spullen van ons gesloopt en af en toe doet ze het nog wel eens. Ik heb gelukkig nog een hond en die houdt haar goed gezelschap en is ze minder bang.
Ik moet wel alles opruimen, want ze pakt alles wat ze krijgen kan en scheurt het aan snippers. Ik weet niet meer wat ik moet doen nu. Ik heb alles geprobeerd, maar die angst blijft ze houden. Het is gewoon zielig!

Karin

Blue Eyes

Sultan is net zo. Al vertoont hij enkel vernielgedrag wanneer we niet thuis zijn. Hij doet het ook niet altijd dus dat maakt het lastig om te weten waarom en wanneer hij zich eenzaam voelt. Soms heeft hij slechts een kwartiertje nodig om te beginnen vernielen en soms kan hij een halve dag alleen blijven zonder wat uit te vreten. Wij proberen dit op te lossen door hem een groot kauwbeen te geven als afleiding, maar ook dit lukt niet altijd. Hij is zo onvoorspelbaar...

John Reijnen

Verlatingsangst kan reeds getraind worden vanaf de geboorte.
Ik neem de moeder reeds de 2de dag na de geboorte gewoon mee wandelen, en laat de puppy's gewoon slapen/liggen in de werpkist.
En ik doe dit elke dag.
Als de puppy's na 8 weken met hun nieuwe eigenaars meegaan, zijn ze reeds gewend aan
2 x 45 minuten/dag "alleen" te zijn, maar weten ze ook dat het baasje ook weer terug komt.
Ik heb nog nooit klachten gehad van nieuwe eigenaars, dat hun puppy's ook maar iets van verlatingsangst vertoonden.

BRUERS Freddy

Onze kleine hond heeft een enorme hekel aan alleen. ALS WE MAAR EVEN WEG ZIJN BEGINT ZE TE WENEN EN IS ZE HELEMAAL NAT IN HAAR SNOETJE EN KORTADEMEND;
met als gevolg .....altijd iemand thuis;;; zijn teneinde raad.
Is ons kindje en zijn supper bezorgd

Inge

Wij laten een radio spelen. Helpt enorm bij onze hond. Weet niet of dat verlatingsangst is, of doordat hij hierdoor de eerste geluiden minder opvangt en dus in waakmodus schiet. Maar onze buren zijn er tevreden mee!

Ruud klaver

Nadat wij onze pup in huis hadden, heb ik wat peper op de hoeken van het vloerkleed gedaan en bepaalde evt. bijtplekken met peper water ingesmeerd.
Ze heeft nog nooit (8maanden) ergens iets stukgemaakt.
Ze heeft een bench die ze niet dicht verdraagd, dus is ze snachts met de kat gewoon in de kamer.
Het ritueel is 2 trainersnoepjes ( die kleintjes) geven,de lichten doven en slapen.
Dit doen we ook bij weggaan.
De snoepjes, gegeven in de bench betekenen dat we langer weg zijn.
Het enige wat ze doet, is de vachten van onze stoelen trekken om op te gaan liggen. Ik denk door de geur.
Ze kan nu 3 uur alleen. Voor ons werkt dit prima.

Alain GREGOIR

Wij hebben een Biewertje 'Poppy' van zes maanden dat door mijn 100% thuiswerken nog nooit alleen was geweest. Nu is daar sinds een maand het vijfjarig Yorkshire Terriertje 'Fiffi' van mijn Moeder bijgekomen. Ze konden het onmiddellijk goed met elkaar vinden. Doordat Poppy nu niet alleen thuisblijft is verlatingsangst geen probleem. Althans voor een halve dag, tot nu toe... Initieel waren we het niet van plan maar doordat mijn Moeder niet meer kan hebben we nu 2 hondjes. Wat een zegen en plezier in huis!!! Voor die mensen die radeloos zijn hoop ik dat dit een optie is... Laat ze niet alleen, maar zorg voor een honden zusje of broertje EMO 8 Vele pootjes van Poppy en Fiffi en hun papa Alain

Sandra Bakker

Bij verlatingsangst mag je de hond nooit opsluiten in een bens zal bij jouw eens gebeuren dat je bang bent voor spinnen en ik zet je in een hele kleine ruimte vol met spinnen waar je niet uit kan je gaat dan ook aan de deur krabben schoppen om er uit te kunnen dit doen honden dus ook dat is de reden dat ze slopen blaffen en gillen daarom moet je in deze gevallen echt met een verlatingsangst gedragsterhapeut aan het werk en camera aan schaffen zodat je kan zien wanneer de hond stress krijgt en je voor dat moment weer in de ruimte van de hond bent

Gert van Beek

Onze jongste hond, een Briard van 2,5 jaar oud heeft een soort van verlatingsangst als we met onze camper onderweg zijn. Recent moest ik de camper een stukje verplaatsen, terwijl zij buiten de camper was. Dit leidde tot paniek bij het beestje want ze deed alles om in de camper te komen. Nadat ik haar in de camper liet was het over.

Thuis vertoont ze dit gedrag nooit en kan ze heel goed langere tijd alleen zijn wat af en toe voorkomt. Kennelijk beschouwd ze de camper als haar (tijdelijke) huis en is ze bang haar huis kwijt te raken.
Wat me verder opvalt is dat als zij denkt dat we gaan vertrekken zij al binnen zit. Verder volgt ze me op de voet waar ik ben is zij ook, ik heb het idee dat ze tamelijk onzeker is.


Een reactie plaatsen