Je hond en incontinentie

Je hond en incontinentie
Incontinentie is iets anders dan de echte onzindelijkheid. Je hond is niet meer in staat om het plassen te controleren en heeft last van onvrijwillig urineverlies. Het is een ernstige aandoening die net zoals bij de mens vooral voorkomt bij oudere honden.

Oorzaken

Incontinentie die voorkomt bij oudere dieren noemt men ouderdomsincontinentie. Honden kunnen echter ook op andere leeftijdenlast krijgen van deze aandoening. Aandoeningen van het ruggenmerg of de hersenen, infecties, hormoon- en darmziekten kunnen oorzaken ervan zijn. Maar ook een blaasontsteking, tumoren in de urinewegen en prostaatproblemen kunnen aan de basis van het probleem liggen. Ook bij stress en hevige emoties kan een hond urineverlies hebben.

Zelfs bij pups komt deze aandoening soms voor in de vorm van een aangeboren afwijking. De urineleiders eindigen dan niet in de urineblaas maar in de urinebuis, de baarmoeder of de vagina.

Symptomen

Het duidelijkste teken van incontinentie is het verliezen van druppels urine tijdens het opstaan en het blaffen. Irritatie van de huid rond de genitaliën komt ook vaak voor. Door deze irritatie gaan ze zich constant likken.

Diagnose

Merk je dat je hond onvrijwillig urine verliest? Consulteer dan onmiddellijk je dierenarts. Hij zal een urinemonster nemen. Als je hond niet zelf kan plassen op dat moment, zal de dierenarts urine uit de blaas halen door middel van een katheter. Bijkomende onderzoeken kunnen zijn: een echo, bloedonderzoek en röntgenfoto’s.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Het is dus heel belangrijk om de oorzaak eerst op te sporen vooraleer je een behandeling opstart.
Incontinentie kan vaak behandeld worden met medicatie. Er bestaat een medicijn dat ervoor zorgt dat de sluitspier zich beter gaat aanspannen om het lekken te voorkomen. Sommige honden moeten deze medicatie voor de rest van hun leven nemen.
Veel honden krijgen ook snel een infectie doordat ze incontinent zijn. Dit wordt behandeld met de juiste antibiotica. De irritatie wordt behandeld met zalfjes.
Aangeboren afwijkingen kunnen enkel chirurgisch behandeld worden.

Voorkomen

  • Te dikke honden hebben er meer last van. Zorg dus dat jouw hond een goed gewicht behoudt.
  • Straf je hond niet als hij urine verliest, hij kan er zelf niks aan doen en zo maak je het probleem alleen erger.
  • Ga regelmatig met je hond wandelen om zijn behoefte te doen. En dit vooral ’s avonds voor het slapen gaan.

Heb je nog vragen over incontinentie? Vraag dan raad aan Inge, onze paraveterinair dierenarts assistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen