Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid is een ziekte die wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. Dit virus wordt verspreid via het speeksel van besmette dieren. Het kan niet alleen overgedragen worden van dier op dier maar ook van dier op mens en dit via een beet of een krab.Waar komt het voor?
In België en Nederland komt deze ziekte zelden voor. Als het al eens vastgesteld wordt, is het bij een hond die geïmporteerd wordt vanuit het buitenland. Deze hond wordt dan ook onmiddellijk gedood. Bovendien moeten dan alle honden uit de omgeving 6 maanden verplicht aan de leiband gehouden worden.In Afrika, Azië en Zuid-Amerika komt de ziekte vaker voor. In Europa zijn menselijke slachtoffers echter zeldzaam.
Symptomen
Sommige dieren dragen het virus zonder er last van te hebben. Het virus dringt de perifere zenuwcellen en het centraal zenuwstelsel binnen om vervolgens het ruggenmerg en de hersenen te beschadigen. De incubatietijd is afhankelijk van de plaats waar de hond of mens gebeten wordt: hoe verder van de hersenen, hoe langer de incubatietijd. Zodra de symptomen verschijnen heeft het dier nog maar een week te leven.De symptomen zijn ingedeeld in drie fasen: de prodromale, krachtige en verlamde fase. Tijdens de prodromale fase zal de hond tekenen van angst tonen en koorts krijgen. In de krachtige fase is de hond zeer prikkelbaar en zal hij uithalen naar alles wat beweegt. Tenslotte in de verlamde fase zal de hond moeilijk kunnen ademhalen en worden de vitale organen aangetast. Het dier zal uiteindelijk niet meer kunnen ademhalen en sterven.
Voorkomen is beter dan genezen
- Zwerfhonden en -katten die je vaak terug vindt in bossen en in de buurt van wilde dieren zijn vaak dragers van hondsdolheid.
- Zorg ervoor dat je hond ’s nachts niet in contact komt met andere dieren.
- Laat het eten van de hond niet buiten staan, dit trekt wilde dieren aan.
- Ken je een hond die hondsdolheid heeft? Contacteer dan onmiddellijk de dierenarts om verdere besmetting van andere honden te voorkomen.
- Vaccineer je hond !
Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassitente via: Vraag het aan Inge.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Vaccinatie tegen rabiës is in België 3 jaar geldig.
Wij gaan in september naar Frankrijk met onze 2 hondjes.
Ze zijn ingeënt tegen rabiës resp.in 2010 en 2011.
Nu heb ik gehoord dat ze in Frankrijk die vaccinatie maar aanvaarden tot 1 jaar.
Wil dat zeggen dat ik ze nu al terug moet laten vaccineren ?
Dat is toch te gek ?