Drinken in de zomer
Honden verliezen met warm weer meer vocht dan normaal, dit komt omdat de hond meer aan het hijgen is. Zorg dat er fris water in de bak van je hond zit en zet eventueel een extra drinkbak buiten zodat de hond voldoende vocht binnen kan krijgen. Je hond dient 24 uur per dag over vers drinkwater te beschikken. Zeker in de zomer. Zorg dat het binnen of in de schaduw staat en ververs het regelmatig. Maak het water niet te koud, je hond kan daardoor maagdarmklachten krijgen. Gewoon kraanwater is prima.Zonnen en oververhitting
Zorg voor een plaats in de schaduw. Je hond kan het heerlijk vinden om in de zon te liggen, maar let er wel op dat hij niet oververhit of verbrandt raakt. Leg je hond op het heetst van de dag in de schaduw of zorg dat je hond binnen blijft.Honden zijn niet in staat om te zweten zoals de mens. Hierdoor hebben honden ook meer moeite om warmte af te voeren. De warmte die een hond heeft, kan hij dan ook alleen afvoeren via zijn tong, en via de voetzolen.
Als een hond het te warm heeft, dan wordt zijn bloed dikker (stroperig) en krijgen de organen en hersenen niet voldoende zuurstof. Hierdoor kunnen honden in een coma terecht komen, en overlijden.
Merk je dat je hond veel kwijlt, heel erg hijgt, gaat liggen bij een wandeling en heel erg sloom wordt. Let dan extra op!
Als je hond oververhit geraakt is, is het belangrijk dat je hond zo snel mogelijk gekoeld wordt. Doe dit niet door hem in een koud bad te zetten, of in een koude sloot te gooien. Dit kan zorgen voor een hartstilstand. Het beste is door een natte handdoek of een nat kleed over je hond heen te leggen, en die steeds opnieuw nat te maken met water. Laat je hond ook kleine slokjes water drinken. En neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
Zonnebrandolie kan nodig zijn
Honden met weinig pigment in de neus kunnen, net zoals mensen, een zonnebrand oplopen op hun neus. Het is dus zinvol om de neus met zonnebrandolie in te smeren. Ook honden die het heel fijn vinden om op hun rug te liggen kunnen zonnebrand op hun buik oplopen. Ook hiervoor geld, insmeren met zonnebrandolie. Dieren met kale oren en neuzen of een witte/dunne vacht kan men insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor, om verbranding te voorkomen.Koelmatten
Er zijn verschillende koelbanden en ook koelmatten te verkrijgen. Hiermee kan je uw hond wat af laten koelen. En in de zomer kan dit nodig zijn.
Een andere manier om je hond te laten afkoelen is door zijn voeten nat te maken. Een hond “zweet” het meest via zijn tong en zijn voetzooltjes en het natmaken van de poten is dus een goede manier om verkoeling te krijgen. Het water op de voetzooltjes zal immers gaan verdampen en daarmee verliest de hond een deel van zijn warmte. Maak je hond niet helemaal nat! Wanneer je hond helemaal nat gemaakt wordt, zit de natte vacht om de hond heen geplakt en dit werkt dan juist als een soort extra deken, waaronder je hond alleen maar warmer wordt. Alleen de voetjes natmaken is voldoende.
Vermijd inspanningen
Vermijdt (in de zomer) overdag grote inspanningen, zoals trainen, balletjes gooien en fietsen met de hond. Wandel vooral in de vroege ochtend en de avonduren, wanneer het wat koeler is.
Als je wil gaan fietsen met je hond, hou dan ook goed de temperatuur in de gaten. Als de thermometer meer dan 20° aangeeft, dan is het beter om niet met je hond te gaan fietsen. Door het draven naast de fiets bestaat de kans dat je hond oververhit raakt. Ook kan het asfalt 's zomers erg heet zijn, waardoor de hond zijn voetzolen verbrandt of beschadigd.
Als je dan toch wil fietsen, doe dit dan 's morgens vroeg, of 's avonds laat als de temperatuur weer aangenaam is. Zorg voor voldoende water voor je hond en een bak om uit te drinken. Las regelmatig even een korte pauze in, waarin de hond kan drinken. Mocht de hond tijdens het lopen de sloot in willen, laat de hond dat doen. Dit is gewoon een manier voor de hond om zelf voor verkoeling te zorgen.
Ook voor wandelen geld, een korte wandeling tijdens het heetst van de dag zodat je hond zijn behoefte kan doen is voldoende. Als 's avonds de temperatuur weer aangenaam is, dan is er nog voldoende tijd voor een langere wandeling. Mocht u overdag toch een lange wandeling willen maken, neem dan voldoende water mee voor de hond, en een bak om uit te drinken.
Autorijden: Laat je hond niet alleen achter
Veel honden houden van autorijden. Autorijden is tenslotte leuk, want meestal gaat de auto naar een plek waar je hond fijn kan wandelen, zwemmen of ravotten. Bedenk alleen wel, dat een hond veel last kan hebben van de warmte als hij achter in de auto in de zon zit voor een paar uur. Ook kan de hond makkelijk oververhit raken achter het glas in de zon. Laat je hond nooit achter in de auto, ook niet voor 5 minuten! Er sterven helaas nog steeds elke zomer honden aan oververhitting in een auto!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geen probleem ik kan ook absoluut niet tegen de warmte
De hondenren + hun loopplein ligt onder 3 bomen... lekker wat schaduw met als grond fris zand met wat gras. Wandelen zullen we nooit doen in volle zon want net zoals hun kan ik er ook niet in blijven. We zullen blij zijn als er weer een lekker hoopje sneeuw ligt!