Je hond beschermen tegen de gevaren van de zon

Je hond beschermen tegen de gevaren van de zon

Voor veel mensen is de zomer hét seizoen bij uitstek; barbecues, plonsparty’s, op vakantie gaan,… Maar we weten allemaal dat de zomermaanden gevaarlijk kunnen zijn. Voornamelijk de zon kan ernstige gevolgen teweeg brengen; verbranding van de huid, zonnesteek,… Niet enkel de mens, maar ook onze viervoeters kunnen aardig wat last krijgen van de zon.
 

Enkele tips om je hond te beschermen tegen de gevaren van de zon

 

Fris water

Als wij het warm hebben, kan het soms ontzettend deugd doen om een lekker fris glas water te drinken. Dit is voor een hond niet anders. Zorg er dus voor dat het water van je hond steeds in de schaduw staat, zodat het niet warm kan worden. Verder dien je zijn waterbakje regelmatig te verversen, om bacteriën te voorkomen. Indien de hond de hele dag buiten zit, kan je eventueel een klein badje in de tuin neerplanten zodat de hond zich af en toe eens kan verfrissen. Ook hier moet je er weer voor zorgen dat er geen zon op schijnt. Kortom; indien je hond buiten zit, zorg dan dat hijzelf en zijn water altijd in de schaduw blijven!
 

Koele ondergrond

Als je hond voor een lange tijd moet rechtstaan, vermijd dan plaatsen zoals voetpaden of het strand. Laat hem liever over het gras lopen, zodat de kans op verbranding kleiner is en hij zijn warmte beter kwijt kan.


Vermijd warme auto

Bij warm weer is het beter je hond thuis te laten en dus niet mee te nemen in de auto. Als het echt niet anders kan, zorg dan dat de airco altijd opstaat in de wagen. Zelf enkele minuten je hond achterlaten in een aircoloze auto op een hete dag, kunnen fataal zijn voor de hond!
 

Wat te doen bij een zonnesteek?

Als de lichaamstemperatuur van de hond stijgt, kan hij een zonnesteek (ook wel hyperthermie genoemd) krijgen. Het is belangrijk dat je de symptomen van een zonnesteek snel kan herkennen zodat je onmiddellijk naar de dierenarts kan gaan voor een gepaste behandeling. Enkele tekens die duiden op een zonnesteek zijn rood tandvlees, een moeilijke ademhaling, extreem hijgen, een onverklaarbare vermoeidheid en bewusteloosheid. Zet je hond nooit in een bad met koud water bij een vermoeden van hyperthermie! Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten gaan samensnoeren en de overtollige hitte niet weg kan. Breng hem liever zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plek of leg wat natte handdoeken over hem. Een zonnesteek is niet altijd zonder gevolgen, dus een snelle behandeling door de dierenarts is gewenst!
 

Hoe kan je je hond beschermen tegen zonnebrand?

Voor honden gelden eigenlijk dezelfde regels als voor mensen; indien je met je hond de zon in gaat, smeer dan wat zonnebrandcrème op zijn gevoeligste delen (neus en tippen van de oren). Honden met een lichte vacht zijn extra vatbaar voor de gevaarlijke zonnestralen. Als je na een dagje zon rode plekken op zijn vacht opmerkt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Verder is het aangewezen om de zon te mijden tussen 10 en 16 uur. Zoek liever een plekje in de schaduw op.

Heb je verder nog vragen over de gevaren van de zon bij je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen