Je eerste hond, hoe ga je ermee om?

Je eerste hond, hoe ga je ermee om?
Alvorens je een hond aanschaft moet je je bedenken dat dit een verbintenis is voor een zeer lange tijd. Afhankelijk van het ras en andere factoren kunnen honden gemiddeld tien tot twintig jaar oud worden.

Daarnaast is het van belang dat je de nodige tijd hebt voor een hond. Deze heeft immers de juiste verzorging en training nodig.

Op zoek naar een hond

Je hebt misschien al een idee van welk hondenras je wil, toch ga je eerst best even na welke de typische kenmerken zijn voor dat specifieke ras. Hoewel je zelf voor een groot deel het karakter van je hond bepaalt spelen ook de raseigen karaktertrekken een grote rol. Zo zal het veel moeilijker zijn om een dominante hond op te voeden dan een onderdanige hond die sneller zijn plaats kent in een gezin. Honden zijn immers roededieren die de leiderspositie of een onderdanige plaats innemen.

Puppytraining

Een hond train je best als hij nog maar een puppy is. Zolang een hond niets wordt aan -of afgeleerd, zal hij dit blijven doen. Het boek Puppytraining kan je hier bij helpen.

Zo geef je je puppy best zijn eigen speelgoedjes, waar hij wél op mag bijten. Dit is niet enkel veiliger voor je eigen schoenen, het geeft je puppy ook een speelse bezigheid. Niet elke puppy houdt van hetzelfde speelgoed. Sommige verkiezen knuffeltjes, anderen plastieken speelgoedjes met geluid. Laat deze keuze over aan je puppy door hem verschillende speelgoedjes aan te bieden.

Daarnaast is het aangewezen om van je puppy een sociale hond te maken. Laat hem reeds op jonge leeftijd omgaan met vreemde omgevingen, mensen en dieren. Zo voorkom je angst bij je hond.

Eigen stekje

Geef je puppy niet enkel een eigen speelgoedje, maar ook een eigen plekje waar hij kan wennen aan zijn nieuwe woonst. Hier kan je hem laten vertoeven als je eventjes iets anders moet doen. Ook hier zijn strikte regels nodig. Als je puppy aangeeft te moeten plassen zeg je duidelijk “nee” en ga je eventjes met je hem wandelen. Indien er toch ongelukjes zijn gebeurd veeg je het plasje gewoon weg.

Het belang van de stem

Vaak geven baasjes hun hond een kleine tik als deze iets fout heeft gedaan. Dit is een snelle en makkelijke manier om je hond dingen af te leren, maar ook om je hond bang en zelfs agressief te maken. Beter is het om je stemintonatie te gebruiken om je hond te straffen of te belonen. Zo staat een lage intonatie voor slecht gedrag en een hoge toon voor goede gedragingen.

Veilige thuis

Geef je puppy niet enkel een veilige thuis vol geborgenheid, maar ook een letterlijke veilige thuis. Kijk uit voor giftige planten, verstikkingsgevaar, schoonmaakmiddelen, enz.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen