Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Jachthonden met overgewicht en ondergewicht

  Davy Agten
  Jachthonden met overgewicht en ondergewicht
  Jachthonden zijn meestal fysiek in topvorm. Maar ondanks hun atletische aard, kunnen jachthonden overgewicht of ondergewicht krijgen. De oorzaak van overgewicht is een tekort aan beweging. De honden krijgen meer calorieën binnen dan dat ze verbranden door beweging. De oorzaak van ondergewicht daarentegen is een tekort aan essentiële voedingsstoffen waardoor het gewicht gaat afnemen.

  Overgewicht


  Overgewicht, ook wel obesitas genoemd, wordt vooral veroorzaakt door een verkeerde voeding. Let er daarom op dat je jouw hond voeding geeft die niet te veel eiwitten bevat. Zorg bovendien voor voldoende beweging om de calorieën te verbranden.

  Honden met overgewicht worden onderverdeeld in verschillende categorieën door middel van de Body Condition Score of de BCS. De arts zal de lichaamsconditie van je hond evalueren door het toekennen van een score van 1 tot en met 5.

  • BCS = 1
   De ribben zijn duidelijk zichtbaar, de taille is ingevallen en de buik duidelijk opgetrokken. Deze hond is te mager.
    
  • BCS = 3
   De hond heeft ook een opgetrokken buik en een zichtbare taille maar minder erg als de hond met BCS = 1. De ribben zijn niet zichtbaar maar wel goed te voelen. Dit is de ideale score.
    
  • BCS = 5
   De ribben zijn niet zichtbaar, er is geen taille en ook geen opgetrokken buik. De hond heeft bovendien een brede rug en heeft een vierkante vorm. De ribben zijn ook moeilijk te voelen. De hond is veel te zwaar.


  Neem obesitas serieus. Het kan ernstige gezondheidsproblemen met zich mee brengen zoals suikerziekte, ernstige gewrichts-, spier- en ligamentproblemen, hart- en vaatproblemen, maagdarmproblemen en huidproblemen. Bovendien zal jouw hond moeite hebben met lopen, kortademig zijn en meer slapen.

  Ondergewicht


  De jachthonden zijn zeer actief op het veld en de prestaties en de druk die gelegd worden op hun lichaam vereisen een goede voeding.

  Het is niet ongewoon dat jachthonden dunner zijn dan andere honden. Om dus zeker te weten of jouw huisdier ondergewicht heeft, maakt de dierenarts ook hier gebruik van de Body Condition Score. Als hij een BCS van 1 of 2 heeft, lijdt hij aan ondergewicht. Het is dan zeer belangrijk dat je zijn voeding aanpast. Zijn ribben, heup en bekken zijn namelijk zeer goed zichtbaar en hij heeft geen spiermassa meer.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Gristel

  rank: 7463

  Overgewicht bij honden kan de zelfde oorzaak hebben als slechte stoelgang, verkeerde voeding.
  Te weinig eiwitten is niet goed omdat het onderhoud en in stand houden van het lichaam door eiwitten
  (carnivoor) gedaan wordt. Wel gaat het er om of de eiwitten afbreekbaar zij voor de hond, dus of het goede eiwitten zijn. Bij geen goede eiwitten dus die niet afbreekbaar zijn wordt het omgezet in vetten en die vetten gaan onder de huid in de huidcellen en klieren zitten en daar wordt de hond dik van en krijgt huid en vacht problemen. Dus weer, of goede vleesvoeding met of zonder iets brokken of Ecostyle voeren want daar krijg je ze niet gemakkelijk dik van. Het beste is vlees met karkassen ongekookt.
  geplaatst op 14-01-2011 om 13:31
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x