Is mijn hond gezond?

Is mijn hond gezond?
Ieder baasje wilt natuurlijk dat zijn trouwe viervoeter blij en gezond is en blijft. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw hond een keertje ziek wordt, maar er zijn enkele dingen waarop je kan letten om jouw hond in topconditie te houden.


De dierenarts

Het is vanzelfsprekend dat een tweejaarlijks bezoek aan de dierenarts bijdraagt tot de opperbeste gezondheid van jouw hond. Hij krijgt er zijn inentingen tegen de meest voorkomende hondenziekten en wordt gecontroleerd op vlooien en andere kwaaltjes.
Sommige honden, vooral puppy's en oudere honden, hebben evenwel niet genoeg aan een zesmaandelijks bezoek. Vraag raad aan jouw dierenarts: die zal met jou een gepast schema opstellen voor komende bezoeken


Tandhygiëne

85% van alle honden boven de drie jaar kampt met gebitsproblemen. De tandverzorging van je hond mag dus zeker niet over het hoofd gezien worden. Er zijn verschillende producenten van dierenvoer die ook een productlijn voor tandverzorging in hun gamma hebben zitten, zoals bijvoorbeeld de dental sticks van Pedigree. Ook rauwe knoken zijn ideaal om de tanden te reinigen. Geef een hond echter nooit gekookte of gebakken botten, deze zijn uiterst slecht en kunnen tot diverse problemen leiden.


Optimale voeding

'Je bent wat je eet' geldt ook voor honden. De voeding van je hond heeft een directe impact op zijn gezondheid, gewicht, energieniveau en vacht. Sommige mensen zweren bij Hill's, anderen zijn ervan overtuigd dat BARFen, het geven van rauwe botten, spiervlees en organen, het ideale dieet is. Beiden kunnen het bij het rechte eind hebben. De ideale voeding is voor iedere hond anders. Wanneer je wilt overschakelen op een nieuwe voeding kan je deze twee à vier weken proberen en kijken wat het effect op je hond is: is deze energieker? heeft de vacht een mooie, gezonde glans? Is de hond bijgekomen of afgevallen? Al bij al: is deze voeding een verbetering voor de gezondheid van je hond of niet?

Beweging

Er wordt ons massaal aangeraden om regelmatig aan sport te doen omdat het goed voor ons is. Dat is ook voor onze honden het geval. Een dagelijkse wandeling is dus zeker een goed idee. En misschien ben je nog wel op zoek naar een jogmaatje?

Verzorging

Ook een regelmatige vachtverzorging is een goede manier om je hond gezond te houden. De hoeveelheid verzorging die jouw hond nodig heeft hangt af van het ras. Kortharige honden hebben genoeg aan een maandelijkse borstel- en nagelknipbeurt terwijl langharige honden quasi elke dag geborsteld moeten worden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Kan het geven van een rauw bot in kombinatie met hill's ?
Welk rauw bot moet je dan vragen ?

Jan Jorissen

Hallo Moby

Op het forum zijn ze ook over rauw vlees en botten bezig


Een reactie plaatsen