Is jouw hond een genie of is hij gewoonweg lief, test zijn IQ!

slimme hond
Alle honden zijn slim op hun eigen, unieke manier. Sommige honden vinden het leuker om met snelheid door een grasveld te lopen, wanneer anderen het juist leuker vinden om overal aan te snuffelen. Hier zijn een aantal leuke spelletjes om te bepalen of je hond een echt genie is of gewoon super lief is.


Test 1: Probleem – Oplossing

Het probleem is dat er een lekkernij verstopt is. De hond kijkt toe hij jij een snoepje verstopt onder een kommetje. De oplossing voor de hond is om het kommetje om te gooien en het snoepje te pakken. Als je hond dit doet binnen de 5 seconden heeft hij een zeer hoge score, als dit 10 seconden duurt, scoort hij gemiddeld. Hoe langer het duurt, hoe lager de score. Sommige honden zijn gewoonweg niet geïnteresseerd in lekkernijen, dan kan je best zijn favoriete speeltje gebruiken.

Test 2: Begrijpen van handgebaren

Laat de hond een lekkernij zien en laat hem dan naar een andere kamer gaan. Verstop het snoepje op een duidelijke plaats en laat de hond terug in de kamer komen. Laat aan je hond je lege handen zien en maak het gebaar dat hij het moet gaan zoeken. Hoelang duurt het voor je hond het gevonden heeft? Opnieuw: hoe langer het duurt, hoe lager de score.

Test 3: Geheugen test

Om het korttermijngeheugen van je hond te testen moet je hem een hondenkoekje laten zien samen met een cirkelvormig object zoals een hoelahoep. Ga de kamer uit, leg de lekkernij in de cirkel ergens anders en ga terug naar binnen om 30 seconden met je hond te spelen. Hierna laat je je hond de kamer uit en kijk je of hij zich herinnert waar het snoepje ligt. Gaat hij meteen naar het koekje of vindt hij het toevallig door rond te snuffelen?

Om het langtermijngeheugen te testen doe je net hetzelfde, maar speel je vijf minuten met je hond i.p.v. 30 seconden. Gaat hij meteen naar het koekje, of duurt het een tijdje voor hij het zich herinnert?

Test 4: Probleem oplossen

Het probleem is dat er een lekkernij net buiten bereik is. Jij zit aan de ene kant van de hindernis en de hond aan de andere. De hond moet de lekkernij kunnen zien, maar niet kunnen pakken. Hoe lang duurt het voor de hond langs jouw kant komt om het snoepje te pakken?

Dit zijn maar enkele IQ-tests die je met je hond kan doen. Ze zijn leuk en ze zijn goed voor mentale stimulatie, wat je hond alert en actief houdt. Of je hond nu een genie is of niet, hij vindt het altijd leuk om met z’n baasje te spelen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

idem michel

een bot zogenaamd weggooien en hij kan het zo snel niet vinden
het eerste plekje waar hij zoekt is achter mn rug waar ik al een paar keer zijn speeltje heb laten vallen dus het lange termijn geheugen is niks mis mee

idem michel

een bot zogenaamd weggooien en hij kan het zo snel niet vinden
het eerste plekje waar hij zoekt is achter mn rug waar ik al een paar keer zijn speeltje heb laten vallen dus het lange termijn geheugen is niks mis mee

idem michel

een bot zogenaamd weggooien en hij kan het zo snel niet vinden
het eerste plekje waar hij zoekt is achter mn rug waar ik al een paar keer zijn speeltje heb laten vallen dus het lange termijn geheugen is niks mis mee

wim de brandt

dit zijn leuke dingetjes om te doen met je hond maar niet meteen een echte IQ test, deze 4 testen kunnen alle 4 aangeleerd worden. tegelijk hangt er ook veel af van hoe de hond gekweekt is, particulier gericht, werklijn gericht, of naar origine van het ras. eveneens afhankelijk van het ras en daarmee de specifieke karakteristieken (talenten zoals bv een jachthond, herdershond, veedrijver...enz) gaan hier rechtstreeks een invloed op hebben.
zelfs genetisch gaan er bepaalde aspecten meespelen, of je hond rechts of linkspotig is...ja honden kunnen net als mensen links of rechtshandig zijn, afhankelijk hiervan zal het karakter van de hond sterk bepalend zijn en ook invloed hebben op de intelligentie !

studies tot hiertoe bij honden tonen aan dat +- 37% geen poot voorkeur heeft, +-29% rechts en +-34% linkspotig is.
ook zijn er indicaties die tonen dat er een duidelijk verschil is in de mogelijkheid tot trainen, afhankelijkheid, onafhankelijkheid, zenuwachtigheid, emotie, dominantie en nog veel meer doorslaggevend zijn afhankelijk van of de hond geen poot voorkeur heeft, of links- recht potig zijn.

er zijn momenteel een aantal australische wetenschappers bezig met dit onderzoek, in onze conterijen is er spijtig genoeg nog niet veel kennis over.

Werkt bij de mijne minder goed met snoepjes. Een speeltje daarentegen wel. Als het op een plek zit waar hij niet zomaar mag komen, bijvoorbeeld de kerstboom of achter de gordijnen geeft hij aan waar het is en "vraagt" mij om het te pakken.

Christiane Vereecke

Is het zo belangrijk om te weten of je hond een hoge of een lage IQ heeft.
Ik hou van mijn hond zoals zij is, ongeacht of ze slim, slimmer, slimst is....
Ik heb een schat van een hond en ik vind zelf dat ze redelijk slim is, maar nogmaals het maakt mij echt niet uit.
Ik hou onvoorwaardelijk van haar en neem haar zoals ze is.


Een reactie plaatsen