Is de mond van je hond schoner dan die van jou?

Is de mond van je hond schoner dan die van jou?
Kus jij je hond weleens op de mond? Hier zijn enkele bizarre weetjes over hondentongen, -speeksel en -hygiëne.

Is je hond zijn mond schoner dan die van zijn baasje? ‘Dat kan echt niet’, zou je denken. Honden eten toch poep, en andere vieze dingen? Ze likken aan hun eigen geslachtsdelen, en hun adem heeft toch ook echt een geurtje, niet?

De mond van je hond is een intrigerende plek, maar verrassend genoeg geen septische put zoals algemeen wordt aangenomen. De “microbiome” van je hond, het geheel van micro-organismen dat gezellig in de mond huist, verschilt sterk van die van jezelf. Logisch aangezien jij en je hond er heel andere gewoonten op nahouden, vooral qua hygiëne, waardoor jullie ook een heel verschillend immuunsysteem hebben opgebouwd.

Hondenbacteriën, -dieet, en orale hygiëne

Er heersen heel wat misconcepties rond je honds mondhygiëne. Dit omdat er slechts weinig mondziektes van hond naar mens, en vice versa, kunnen worden overgedragen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld geen kennelhoest krijgen en kunnen wij evenmin een verkoudheid aan onze hond doorgeven.

Onder meer verschillende eet- en hygiënische gewoonten zorgen voor de grote properheidsverschillen tussen een mensen- en een hondenmond. Honden die niet te veel tafelrestjes krijgen, hebben een perfect uitgebalanceerd dieet gefocust op de dagelijks aanbevolen voedingswaarden, terwijl mensen veel vaker gewoon eten waar ze goesting in hebben. Bijgevolg nemen honden veel minder suikers op, waardoor hun gebit veel sterker is dan dat van de mens. Een hond moet dan ook niet jaarlijks op tandartsbezoek, terwijl dat bij de mens wel aangeraden is.

Hoe proper is de mond van je hond?

We moeten er geen doekjes om winden: de mond van je hond is verre van proper. Hoewel honden en mensen ongeveer evenveel bacteriën in hun mond hebben zitten, tasten deze de mond verschillend aan. Mensen hebben veel meer tandbederf dan honden door onze orale hygiëne en het ongezonde voedsel (suikers) dat wij eten. Wat ziektes aan het tandvlees en de rest van de mond betreft, hebben hond en mens wel evenveel kans om zo’n ziekte op te lopen.

Een honden- en mensenmond heeft elk zijn eigen populatie van micro-organismen. In een hondenmond zijn het bacteriën die het overwicht hebben, maar ze zijn niet allemaal ziekteverwekkend. Sommige bacteriën zijn goedaardig, andere neutraal en nog andere kwaadaardig als het immuunsysteem ze niet langer kan uitbalanceren. In je hond zijn mond huizen een 600-tal verschillende bacteriën, waardoor je niet anders kan dan toegeven dat je honds mond niet ‘proper’ is. De drie dominante bacteriënsoorten zijn:

  • Actinomyces: deze bacteriën zorgen voor tandplak in je honds mond.
  • Neisseria: deze bacteriën reageren op suikers die je hond binnenkrijgt.
  • Porphyromonas: deze bacteriën veroorzaken ziektes aan het tandvlees.


Deze drie bacteriën vind je zowel terug in de mond van de hond als in die van de mens; het enige verschil tussen beide is welke soort bacterie de bovenhand heeft. Algemeen genomen zijn onze monden dus beide vuil maar een hondenmond is op een verschillende manier vuil dan een mensenmond.

Is een hondentong of hondenspeeksel antiseptisch?

Vanwaar stamt het idee dat een hondentong of hondenspeeksel antiseptisch is, of in staat om wonden te helen? Wel, hoogstwaarschijnlijk zijn we dit beginnen geloven doordat we onze hond zijn wonden zien likken, of door de manier waarop een moederhond haar pas geboren pups zorgzaam likt. Het is inderdaad zo dat hondenspeeksel mogelijk kan helpen bij het genezingsproces van een wonde, maar het is absoluut geen universeel medicijn dat gezondheidsproblemen kan oplossen, noch bij je hond, laat staan bij jezelf.

Je hond zijn mond is immers allesbehalve proper. Zoals hierboven al werd vermeld zit ‘ie vol bacteriën. En reken daar nog maar een reeks protozoa, parasieten en andere schadelijke organismen bovenop die je eerder slecht dan goed zullen doen. Dit is ook de reden waarom we de hond na een operatie een nekkraag – ook wel ‘cone of shame’ genoemd – om doen. Het likken van zulke wonden met hun vuile tong zou immers ernstige ontsteking kunnen veroorzaken.

Je eigen wonde door een hond laten likken is dus al helemaal geen goed idee, vooral bij jonge kinderen of mensen met een zwak immuunsysteem. Maak je wonde liever proper met een bewezen antiseptisch middel, zoals warm water, alcohol en een schoon verband.

Kus jij je hond op de mond?

Andere factoren die je hond zijn speeksel, tong en mond vervuilen zijn vlo- en teekgerelateerde ziekten, slechte hygiëne, en mondziekten die enkel bij honden voorkomen. Verder verschilt de mond van de mens van die van de hond door ons sterk verschillend immuunsysteem.

Deze factoren spelen uiteraard een rol wanneer je je hond je gezicht of mond laat likken, ook wel gekend als ‘kusjes geven’. We zien het als een lieflijk tafereel maar eigenlijk is het allesbehalve liefelijk. Je hond gebruikt zijn tong in dit geval niet om affectie te tonen, maar wel om te proeven. Wanneer ik bijvoorbeeld terugkom van het hardlopen durft mijn hond mijn been weleens te likken, want dan zit er een lekker zout zweetsmaakje op.

Maar een lik in je gezicht is niet zo onschuldig. Na een ‘kusje’ van je hond moet je zo snel mogelijk je gezicht gaan wassen en je mond spoelen. Hoewel de bacteriën in je hond zijn mond je gezondheid niet zullen schaden, wil dit immers niet zeggen dat andere zaken in je honds mond je niet ziek zullen maken. Wassen en spoelen dus om akelige ziektes te voorkomen!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Alexandra Russel

Goed artikel. Ik ken velen die likken van een hond als kusjes zien. Niet dus en bepaald niet fris.

Bah, er zijn meer zaken onfris
Zelf vraag ik regelmatig een kusje aan mijn hond en dan krijg ik steevast een likje op mijn neus . of op mijn oor

Door een mens de hand te geven krijgt men zoveel meer bacteriën cadeau ..Was gewoon goed je handen voor je eten aankomt ....als je mens of dier aankomt ..dan vermijd je al heel wat bacteriëri

Ik heb zelf een hele grote hond die redelijk veel kwijlt.
Hij heeft niet bepaald een frisse geur in zijn mond en ik vraag me eigenlijk af of ik zijn mond en tanden mag poetsen met een tandpasta voor mensen zoals <a href="https://www.voordeeldrogisterij.nl/merken/oral-b">Oral B</a>?

zou ik niet doen ..wij poetsen en spoelen onze tanden en mond ..en spuwen het uit .
De hond zou het inslikken .. EMO 7
In de dierenwinkel vind je tandpasta speciaal voor honden
te gebruiken met tandenborstel of met zo'n rubber vinger die je langs hun tanden wrijft
Wij hebben zoiets van Versele Laga Plaque Free ..EMO 4
Er bestaan zeker ook andere merken


Een reactie plaatsen