Hyperthyreoidie bij honden

Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier van je hond te veel hormonen aanmaakt. Aangezien het schildklierhormoon ervoor zorgt dat cellen brandstof verbranden voor energie ontstaan er veel problemen als dit fout gebeurt. Het is wel eerder zeldzaam bij honden en treft voornamelijk oudere honden. De tegenovergestelde conditie, een lage productie van schildklierhormonen (hypothyreoïdie), komt dan weer wel vaak voor bij honden.

Oorzaken

Hyperthyreoïdie wordt meestal veroorzaakt door kanker aan de schildklier. Hierdoor groeit er een tumor die verhindert dat de schildklier goed kan werken. Bijgevolg zullen er te veel hormonen worden geproduceerd.

Symptomen

  • Gewichtsverlies
  • Nervositeit
  • Het opzoeken van koele ruimtes
  • Meer of minder eten dan gewoonlijk
  • Hyperactief of slaapzucht
  • Meer plassen
  • Snelle hartslag
  • Slechte huid en vacht
  • Pigmentatieverlies van de haren
  • Slecht genezen van wondjes
  • Abnormale loopsheid
  • Verlies van geslachtsdrift


Diagnose

De dierenarts start zijn onderzoek met een grondige lichamelijke controle. Hiermee kan hij een opgezwollen schildklier of een verhoogde hartslag opsporen. Vervolgens neemt hij een bloed- en urinetest. Vooral het bloedonderzoek is van cruciaal belang. Men onderzoekt hierbij de T4 waarde, die moet tussen de 19 en 46 liggen. Ligt de uitslag hoger, dan lijd je hond aan hyperthyreoïdie. Maar wanneer ze lager ligt dan 19 is er sprake van hypothyreoïdie.

Behandeling

De behandeling van hyperthyreoïdie is niet moeilijk. Het schildklierhormoon kan namelijk synthetisch worden nagemaakt. Deze medicijnen moeten elke ochtend worden toegediend. Het spreekt voor zich dat de medicatie voor het leven is en strikt elke dag moeten worden gegeven.

Een andere behandelingswijze is een operatie. Men verwijdert dan één of twee schildklieren. Maar dit kan er dan weer voor zorgen dat er te weinig hormonen worden aangemaakt. Raadpleeg dus je dierenarts over wat de beste optie is voor jouw viervoeter!

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Anneleen Sucaet

Beste

Het lijkt me bizar om bij hyperthyreoidie nog schildklierhormonen bij te geven.
Mijn hond heeft die diagnose gekregen en zoek dus een behandeling maar hier kan ik me precies niet in vinden.

Kan je mij wat meer uitleg geven ?

Mvg

Yvonne

Verwarrend bericht:
Bij hypErthyreodie maakt de schildklier TE VEEL hormonen aan.
Bij hypOthyreodie is er sprake van te weinig! Dit laatste is goed te behandelen met Forthyron en moet levenslang worden toegediend! Mijn hond heeft het al jaren en is inmiddels goed ingesteld na een aantal bloedtesten, waarna de medicatie werd bijgesteld.

Erik

Ik denk dat dat een vergissing was van schildklierhormoon bijgeven. Ik heb zelf een te langzaam werkende schildkliet en ik krijg euthyrox, waarmee het schildklierhormoon word aangevuld.
Onze 2 katten (moeder en zoon) hebben allebij te snel werkende schildklier, krijgen juist een medicijn dat het afremt.


Een reactie plaatsen