Hyperplasie bij oudere honden

Hyperplasie bij oudere honden
Hyperplasie van de prostaat is het verschijnsel waar het aantal cellen in de klier wordt uitgebreid en de klier dus veel groter wordt dan voordien. Deze medische aandoening stelt men vast bij zeker 2 op de 3 oudere reuen. Ze wordt veroorzaakt doordat de hormonen van de reu onevenwichtig worden geproduceerd tijdens de vergrijzing van de testikels. De prostaat bevindt zich vlak onder de endeldarm van je hond. Hierdoor kan de uitgebreide klier tijdens de ontlasting ongemak of verstopping veroorzaken.

Behandeling

De behandeling van hyperplasie gebeurt door middel van injecties. Deze injecties zorgen ervoor dat de prostaat binnen de 6 dagen aanzienlijk verkleint. Ook andere symptomen zullen door de injecties verdwijnen en ze voorkomen dat de klier nog groter wordt voor de komende paar maanden.

Voor een kleine groep van honden helpt deze behandeling van injecties niet. Zij kunnen enkel genezen door hen te laten castreren. Deze castratie betekent dat er een chirurgische operatie aan te pas komt. Je hond zal een periode in het ziekenhuis moeten verblijven om de ingreep te ondergaan en om te herstellen. Na een paar dagen mag hij naar huis, maar hij moet nog altijd zo rustig mogelijk worden gehouden. Geef hem ook zeker niet te veel voeding. Indien je hond wat onrustig wordt zijn er bepaalde kalmeringsmiddelen die je bij je dierenarts kan krijgen. Nadat de hechtingen zijn verwijderd mag hij terug wat meer vrijheid krijgen en alles terug opbouwen.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een andere ziekte die zich bij de prostaat voordoet. Onder honden is deze ziekte zeer zeldzaam, maar zeker niet minder gevaarlijk. De opvallendste symptomen zijn gewichtsverlies, moeite met plassen, pijn, kreupelheid, bloed tijdens het plassen en lage rugpijn. Als je deze symptomen niet op tijd vaststelt bij uw hond kan het te laat zijn om goede maatregelen te treffen. Voor de behandeling kan je ook hier kiezen voor castratie, maar ook voor immunotherapie. Uiteraard wordt er hier ook medicatie voor het dier voorgeschreven.

Heb je meer vragen over hyperplasie bij je hond? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen