Huidproblemen bij honden

Huidproblemen bij honden

De huid is een van de meest belangrijke organen die zowel mens als dier bezit. Het beschermt het lichaam van infecties, gevaarlijke zonnestralen en uitdroging. Wanneer we een probleem hebben met een ander orgaan, zoals bijvoorbeeld de lever, kunnen we dit meestal opmerken aan een slechtere conditie van de huid. Welke huidproblemen kan een hond hebben?


Allergieën

Wanneer wij een allergie voor iets hebben, manifesteert zich dit vaak in niezen en jeukende rode ogen. Wanneer honden een allergie hebben voor iets, zullen ze dit uiten door zich te krabben. Je hond kan overgevoelig zijn door bepaalde allergenen die hij inademt, maar ook door bijvoorbeeld contact met een wollen dekentje. Je hond zal rode bultjes op zijn huid vertonen en hier aan likken, krabben of bijten.


Atopie

Ook je hond kan een allergie ontwikkelen voor bepaalde partikels die bijvoorbeeld in de lucht zweven zoals graspollen. Een zeer gevoelige en jeukende huid is het resultaat van deze allergie. Normaalgezien is het probleem verholpen met een speciale shampoo, voedingssupplementen en antihistamines.


Ectoparasieten

Ectoparasieten zijn parasieten die zich uitwendig op een huisdier manifesteren. Vlooien, teken, mijten of luizen zijn voorbeelden van deze vervelende beestjes die de huid van je hond ernstig kunnen aantasten. Jeuk, eczeem en haaruitval zijn de symptomen van een nesteling van ectoparasieten in de vacht van je hond. Door een speciale shampoo en medicatie te gebruiken, is het probleem normaal gezien snel verholpen.


Schimmelinfecties

Een schimmelinfectie van de huid is een zeer besmettelijke aandoening die vaak wordt veroorzaakt door schimmels van het geslacht Microsporum en Trichophyton. De hond vertoont kale plekken, schilfers en korstjes op zijn huid. Deze schimmels kunnen ook overgaan van dier op mens, dus attentie is aangewezen. Door middel van een antischimmelshampoo en tabletten is deze infectie makkelijk te bestrijden.


Voedselallergieën

Wanneer je hond kampt met een voedselallergie, zal je dit meestal opmerken aan zijn huid. Hij kan last krijgen van jeuk aan zijn kop, oorschelpen en nek. Wanneer een voedselallergie gediagnosticeerd is, zal hij op een speciaal dieet moeten.


Contactallergie

Je hond ontwikkelt een contactallergie als hij overgevoelig is voor bijvoorbeeld shampoo, de vloerbedekking, zijn halsband,… De huid wordt rood op de plek waar je hond in contact is gekomen met het allergeen (dus men constateert bijvoorbeeld roodheid in de nek bij een contactallergie van halsbanden).


Overgevoeligheid voor medicijnen

Wanneer je hond voor bepaalde aandoeningen medicijnen moet nemen, kan hij een rode huid krijgen gepaard met heftige jeuk. Dit is een overgevoeligheidsreactie op dit medicijn en je kan dan best overschakelen op een ander om verder irritatie te voorkomen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Bieke Van Gijsegem

Christo is allergisch voor penicilline.
Dat hebben we gemerkt toen hij zo'n maand of acht oud was, en antibiotica moest slikken (ik ben niet meer zeker maar denk dat het voor zijn darmen was).
3 uur na het innemen zag Christo eruit als een egel : alle haartjes stonden in plukjes recht overeind, over zijn hele lichaam!
Een cortisonespuitje bij de dierenarts heeft van mijn mooie lab toen na een paar uur opnieuw een gladde lab gemaakt.
Maar er blijft het probleem : als Christo nu antibiotica nodig heeft, zijn het dadelijk 'tweede-instantie-antibiotica', dus... sterker spul.
Gelukkig verdraagt hij die wél goed.

Charissa Buekenberghs

Leuk artikel! Mijn twee borders hebben namelijk ook iets, maar de dierenarts weet niet precies van wat de jeuk voort komt. Ik voel me er zo rot bij omdat ik zie dat ze zicht zelf open krabben maar ze niet kan stoppen. Zo'n machteloos gevoel...

Bieke Van Gijsegem

Hebben ze dat plots allebei gekregen, Charissa?
Is er iets veranderd in hun omgeving?

Charissa Buekenberghs

Gevonden Bieke EMO 4
Het was al zoals ik dacht, allergie van die nieuwe voeding (winkel was gesloten en dus ergens anders gaan halen).
Nu krabben ze niet meer EMO 4 Wat een hele opluchting is! Het is niet fijn als je je hondje zichzelf ziet open krabben! Mijn wolfje had er geen last van...


Een reactie plaatsen