Houden honden van muziek?

Honden reageren op onbekende geluiden: onweer veroorzaakt vaak een angstige reactie, waarbij het geluid van een sirene hen dan weer aan het huilen kan brengen. Een manier om angstige honden te helpen, is kalmerende, rustige muziek opzetten. Maar houden honden effectief van muziek en hoe ervaren ze deze muzikale intermezzo’s?

Het antwoord is JA - honden houden van muziek, maar er is meer. Wetenschappers ontdekten dat honden de voorkeur geven aan een heel specifiek soort muziek. Honden houden namelijk niet van alle muziekgenres of elk soort geluid dat wij, mensen, als muziek beschouwen.

Honden houden niet van hoge tonen

Hondachtigen hebben een scherper gehoor dan wij, mensen.  Ze kunnen lage frequenties waarnemen van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz.
Ter vergelijking: het menselijk oor kan lage frequenties horen van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz.

Honden hebben een kleiner kopje dan de mens.  Hoe groter de kop, hoe lager de frequenties die een zoogdier kan waarnemen. Daarom worden bepaalde geluiden -waaraan wij gewend zijn- vergroot en worden ze ongemakkelijk voor de hond.

Als je ooit een rookmelder in je huis hebt horen afgaan, begrijp je hoe onaangenaam het voelt om die constante krijs in je oren te hebben. Dit is hoe hoogfrequente geluiden klinken voor honden, dus je vermijdt best de hoge klanken van Mariah Carey of Whitney Houston.

Techno-muziek kan daarentegen wel werken. House en zware baslijnen zijn dan weer iets om te vermijden, maar je hond kan misschien wel genieten van trance en zeker de langzamere nummers van dit genre. Zolang er geen hoge, repetitieve pieptonen in het nummer voorkomen, zou het prima moeten zijn. Maar bovenal, onderzoeken tonen aan dat honden vooral van rustgevende, klassieke muziek houden.

Rustgevende of klassieke muziek is de favoriete muziek van honden

Honden met verlatingsangst, angst voor onweer of honden met dementie zijn honden die hulp nodig hebben bij het inslapen of het omgaan met stress. In een studie uit 2002 ontdekten wetenschappers dat klassieke muziek het meest rustgevend is en dat is wat werkt als anti-stressmiddel en middel tegen angst.

Op je afspeellijst zet je dus best geen muziek van Metallica. Harde metalmuziek, rap of andere luide genres zullen je hond irriteren. Kies in de plaats Beethovens sonate nr. 14 in C-mineur of Mozarts sonate nr. 16 in C-majeur. Je zal zien dat je huisdier positief reageert op dit soort muziek. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat de compositie ‘De Vier Seizoenen’ van Vivaldi de meest positieve respons bij honden opleverde.

De langzame, vredige melodie van Beethovens pianosonata helpt honden een rusteloze avond door te komen en te kalmeren. Studies tonen aan hoe opvangcentra en dierenartsklinieken zachte, klassieke muziek of harpgeluiden gebruiken om bange en zieke honden te troosten. Als honden zich op iets anders kunnen concentreren, zoals op muziek, helpt het hun fysieke en mentale welzijn.

Het waren de medewerkers uit dierenasielen die als eersten vroegen of honden van muziek houden en of er een manier was waarop ze muziek konden gebruiken als hulpmiddel.  Dit leidde tot een aantal onderzoeken op dat gebied. Men ontdekte ook dat reggae rustgevend en aangenaam kan zijn om naar te luisteren.

Waarom houden honden alleen van dit soort muziek? Onderzoekers kunnen die vraag nog niet met zekerheid beantwoorden. Een mogelijke verklaring is omdat de neuronen in een menselijk brein gevoeliger zijn voor veranderingen in toonhoogtes. Dit werd geconstateerd in een onderzoek uit 2008.

Geluidsapparaten kunnen ook werken

Hoewel muziek een geweldig hulpmiddel is voor angstige honden, kan het voor anderen  toch weer te veel stimulatie betekenen. Merk je dat je hond niet van muziek houdt, zelfs niet van klassieke deuntjes, probeer dan eens een geluidsapparaat (white noise machine) voor een meer eenvoudige, stille manier om de ​​hond te kalmeren en hem te laten genieten van aangename geluiden.

Geluidsapparaten (white noise machines) voor honden bevatten voorgeprogrammeerde geluiden die kunnen worden aangepast aan de wensen van je hond. Zie het als een iPod voor honden die geleverd wordt met een eigen afspeellijst. 

De apparaten bevatten geluiden van een waterval, zachte regen, wind, zee, natuur en een reeks andere unieke geluiden die rustgevend werken voor honden met angst. Hondenbaasjes geven steeds vaker de voorkeur aan een geluidsmachine (white noise machine) boven gewone muziek, omdat het zowel hen als de hond helpt te ontspannen wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Honden‘gelach’

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, omdat het niet zo vaak voorkomt, maar het ‘gelach’ van honden kan een andere manier zijn om je huisdier te helpen ontspannen en te troosten. Eigenlijk gaat het hier om het geluid van andere honden die in een ontspannen toestand hijgen. 

Voor ons klinkt het gewoon als een hoop uitgeputte honden die een nummer spelen. Jouw hond houdt echter van dat bekende geluid van andere honden die "lachen"; het geeft hen een veilig gevoel en helpt hen de focus te verleggen. In plaats van angstig te reageren op onweer en grasmaaiers, zal het geluid van andere hijgende honden hun nieuwsgierigheid prikkelen en hen helpen kalm te blijven.

Sommige honden genieten van het geluid van pratende mensen

Muziek is door mensen uitgevonden.  Het is dus heel begrijpelijk dat sommige dieren er niet van genieten, welke muziek je ook laat spelen.  Gedomesticeerde honden houden echter meer van interactie met hun baasje.

Als jij niet thuis bent, wacht hij geduldig en vraagt zich af wanneer je terugkomt om te vertellen wat voor een brave hond hij is. Reageert jouw huisdier niet goed op muziek of geluidsapparaten, probeer dan eens de televisie op een laag volume op te zetten, omdat er op televisie meer gepraat wordt.

Onderzoeken hebben immers aangetoond dat honden genieten van wat we 'hondentaal' noemen: mensen praten op een bepaalde toonhoogte die meer lijkt op 'babypraat'. Onderzoekers ontdekten dat honden eerder reageren op dit soort praat en het helpt hondenbaasjes een band te scheppen met hun hond.

Welke tv-programma's zouden werken?

Je zal wat moeten zoeken, maar begin met een kookprogramma of een gewone talkshow. De toon van de onderwerpen moet monotoon zijn en niet te spannend klinken of enthousiasmeren. Praat- en kookprogramma’s hebben de meest positieve invloed op je hond.

Als je huisdier angstig is of verlatingsangst heeft wanneer je weg bent, kan het zijn dat hij gewoon het gevoel moet hebben dat er nog iemand bij hem in huis is. Honden zijn roedeldieren, en het enige wat ze willen is een beetje gezelschap.  Het geluid van pratende mensen zal die leegte opvullen.

Kijk ook eens op YouTube.

Als alternatief voor televisie kan je kalmerende muziek, speciaal voor honden, ontdekken op YouTube. Je vindt een heleboel ontspannende nummers op dit kanaal.  Kijk eens welke nummers je hond prikkelen om het meest ontspannen te luisteren. Hij mag niet de indruk geven gestrest of opgewonden te raken terwijl de nummers worden afgespeeld; als je één doel hebt, dan is het wel dat je hond rustig gaat liggen en in slaap valt.

Elke hond is anders

We kunnen besluiten dat honden inderdaad houden van muziek, maar ze zien muziek niet op dezelfde manier als wij, mensen. Als je wil dat jouw hond zich ontspant op een deuntje, kies dan iets rustigs en neem de tijd om je hond te observeren, hoe ziet zijn lichaamstaal eruit als je bepaalde liedjes speelt.

De oren en het gezicht van je hond mogen niet gespannen zijn, en je wil natuurlijk niet dat hij zich zenuwachtig gaat gedragen of hetzelfde gedrag vertoont als wanneer hij bang is. Als de muziek ervoor zorgt dat je hond rondloopt, zeurt of probeert zich te verstoppen in een andere kamer, dan moet je ongetwijfeld iets anders proberen. Wat voor het ene huisdier werkt, werkt misschien niet voor het andere, dus geef niet op als iets niet meteen lukt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen