Houd de oren van je hond gezond

Houd de oren van je hond gezond

Het belang van oorhygiëne bij honden

Het is bij veel hondeneigenaren nog helemaal niet ingebouwd in de dagelijkse routine: de oren van de hond verzorgen. Als je de oren van je hond nakijkt tussen de check-ups van de dierenarts door, kan je de hond veel pijn en ongemak besparen. Wanneer je de oren vaak nakijkt, kan je ook eventuele nare problemen vroeger opsporen en beter aanpakken. Zo kan je ook soms een extra bezoekje aan de dierenarts uitsparen.

Wat kan duiden op oorproblemen bij honden?

 • je merkt te veel oorsmeer bij de hond
 • er komt een vieze geur uit het oor
 • het oor ziet rood, ook binnenin
 • de hond krabt constant aan de oren
 • er groeit extra veel haar in het oor
 • de hond schudt opeens meer met het hoofd
 • de hond lijkt gedesoriënteerd te zijn

Gebruik je ogen en neus om je hond te inspecteren

Vaak volstaat het al als je gewoon je ogen open houdt en eens aan je hond ruikt om te weten of er wat scheelt met de oren van je viervoeter. Je kan altijd investeren in een gespecialiseerd apparaat om in de oren van de hond te kijken. De dokter gebruikt het bij ons mensen ook om in onze oren te kijken, en de dierenarts doet dit ook bij dieren. Zo kan je op voorhand zien of je hond misschien last heeft van mijten, teveel oorsmeer,... en kan je er op tijd bijzijn als het moet.

Ook je neus kan je helpen bij een goede oorhygiëne bij je hond: als oren stinken, is er wat mis. Dan kan je hond last hebben van parasieten of een allergie.
Maar hoe weet je nu of je wel juist zit? Kijk je hond na wanneer hij kerngezond van de dierenarts terugkomt, zo leer je hoe alles er in gezonde toestand uitziet en kan jij ook sneller zien wanneer er iets aan de hand is.


Is het hondenras dat ik uitgekozen heb, gevoeliger voor oorproblemen?

De oren van je hond zijn sowieso gevoelig voor water(damp), tocht, donkerte, slechte luchtcirculatie,.. en is daardoor ook gevoelig voor schimmels en mijten. Sommige rassen hebben er nog meer last van dan andere rassen, dus kijk die honden dan ook extra goed na. Vooral hondenrassen waarbij de oren niet rechtop staan, zijn heel gevoelig, zij verdienen dan ook extra aandacht.

Te veel haar in de oren verwijderen

Het lijkt heel onschuldig, maar overtollig haar in de oren kan ook slecht zijn. Daardoor hoopt oorsmeer zich sneller op. Trek daarom een paar haren per keer uit met een scherp pincet, laat de hond wel wennen want deze procedure kan zeer pijnlijk zijn. Geef de hond ook wat snoepjes en moedig hem aan, zo leert de hond dat het goed is.

Wat moet je nog weten

 • het is handig om de oren van de hond af en toe te reinigen met warm water, of met een speciaal oorproduct voor honden
 • droog de oren van de hond altijd goed af
 • hou er rekening mee dat het oorkanaal van honden een andere vorm heeft dan het onze, dat van honden is meer in een L-vorm
 • hou de oren goed in de gaten, het kan je veel dierenartsbezoekjes besparen
 • gebruik eventueel speciale wattenstaafjes voor honden, hun oorkanaal is veel langer dan dat van mensen en dus zijn oorstokjes voor honden ook langer en meer aangepast aan honden

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

diana pots

ik dacht altyd dat oorstokjes ni zo goede waren? ...groetjes

Wimbo Wimbo

Oorstaafjes zijn wel okay, je moet alleen ervoor zorgen dat je ze GEBRUIKT inplaats van ze te MISBRUIKEN. Daar bedoel ik mee, niet te diep, niet te hard en zeker ervoor zorgen dat je niets beschadigd... Met een washand met warm water kom je trouwens ook een heel eind hoor. Eventueel met een niet geparfumeerde zeep. En wat Davy zegt: ruiken....

Jenni Gerrits

Met wattenstokjes altijd oppassen dat je het oorvuil niet dieper naar binnen duwt... Ik gebruik altijd baby-billendoekjes voor het schoonmaken van de oren, en af toe een gaasje met wat appelazijn (dood schimmels)

Jenni Gerrits

Met wattenstokjes altijd oppassen dat je het oorvuil niet dieper naar binnen duwt... Ik gebruik altijd baby-billendoekjes voor het schoonmaken van de oren, en af toe een gaasje met wat appelazijn (dood schimmels)

Jenni Gerrits

Met wattenstokjes altijd oppassen dat je het oorvuil niet dieper naar binnen duwt... Ik gebruik altijd baby-billendoekjes voor het schoonmaken van de oren, en af toe een gaasje met wat appelazijn (dood schimmels)

Wimbo Wimbo

Toen we de onze kregen had ie wat last van smeer. Dit opgelost door met washandje en lauw water de zaak te reinigen en daarna een soort van gel in de gehoorgangen te spuiten (heeeeel voorzichtig...) dit geneest EN voorkomt oorsmeer. En idd; ruiken ruiken ruiken. Brown schudt ALTIJD een paar keer met zijn kop en vooral als ie wakker wordt. Da's dus geen indicatie bij hem... Jullie moesten trouwens de groeten van hem hebben!!

M.Duijzer

Mijn hond een grand basset griffon vendeen krijgt ieder jaar als ze mag zwemmen bij heel warm weer een oorontsteking. Het oor stinkt dan héél erg.
Wel drogen we de oren goed na het zwemmen, maar na een paar keer zwemmen ontkomen we er niet aan.
Kunnen we dit voorkomen?
Ze zwemt héél graag.


Een reactie plaatsen