Hondenvoer: wat voer je jouw hond eigenlijk?

Hondenvoer: wat voer je jouw hond eigenlijk?
Wetenschappers menen dat een hond maximaal 25 tot zelfs 30 jaar kan worden. In onze leefwereld wordt een hond echter maar gemiddeld 13 à 14 jaar. De aanleiding hiervoor zou de gebrekkige voeding van de hond zijn. In één kilo hondenvoer zou maar een kwart gezonde en natuurlijke voedingsstoffen aanwezig zijn.

Voedingsladder

Dat ene kwart bestaat dan vooral uit producten die onderaan de voedingsladder staan. De meeste hondenvoeren bevatten grote hoeveelheden zout, om ze toch smakelijk te maken voor de hond. Daarnaast bevatten ze zuivelproducten, houdbaarheidsproducten, kleur- en smaakstoffen en andere ingrediënten die mogelijk veel schade kunnen berokkenen aan de gezondheid van je hond. Veel merken bevatten ook veel te veel koolhydraten, die tot overgewicht kunnen leiden. Het is zelfs zo dat overgewicht bij honden stilaan een groot probleem wordt. Het kan leiden tot onnodig lijden van de hond en een drastisch verkort leven.

Koolhydraten worden door de stofwisseling in het lichaam immers meteen omgezet tot suikers. Deze worden gebruikt om het lichaam te voorzien van energie. Wanneer je hond niet al die energie gebruikt, worden de overgebleven suikers omgezet tot vetten. Voedsel met minder koolhydraten maar met meer vezels, geeft veel trager suikers af. Zo kan de hond geleidelijk aan gebruik maken van de energie en wordt er veel minder omgezet in vetten. Vezels zorgen ook voor een langer verzadigd gevoel, waardoor de hond automatisch minder eet.

Een ander probleem is dat er dikwijls mijten of andere kleine organismen in het eten van de hond terecht komen. Let er daarom op dat je de eetbak van de hond regelmatig uitkuist en dat je zijn eten zeker niet langer dan een uurtje laat staan. Bewaar het hondenvoer op een droge, koele plaats.

Hou er rekening mee dat je de maaltijden van je hond moet aanpassen aan zijn levensstijl. Honden die van nature uit een rustig leven leiden of die al een dagje ouder zijn hebben niet zoveel calorieën meer nodig. Jonge, energieke honden hebben meer nood aan een maaltijd vol energie.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

& Tom Cindi

Info over de verschillende merken? De onze krijgt Royal Canin Medium Adult. Duur genoeg, maar ook goed dan?

Erwin en Dorine van Berkel-Kersten

Wij geven onze (nu nog 8 ) newfoundlanders Happy Dog brok die afkomstig is uit Duitsland. Deze veelzijdige brok levert voor elke leeftijd categorie de juiste benodigdheden. Het juist voeren en de juiste hoeveelheid is bij deze brok wel zeker een must om de beste resultaten te kunnen verkrijgen....dus zeker de hoeveelheid afwegen.

De Happy Dog brok valt in de midden klasse qua prijzen...

Kris Aerts

Ons Elka nu 8 maanden krijgt nu nog eukanuba


Een reactie plaatsen