Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Hondenvoer: wat voer je jouw hond eigenlijk?

  Davy Agten
  Hondenvoer: wat voer je jouw hond eigenlijk?
  Wetenschappers menen dat een hond maximaal 25 tot zelfs 30 jaar kan worden. In onze leefwereld wordt een hond echter maar gemiddeld 13 à 14 jaar. De aanleiding hiervoor zou de gebrekkige voeding van de hond zijn. In één kilo hondenvoer zou maar een kwart gezonde en natuurlijke voedingsstoffen aanwezig zijn.

  Voedingsladder


  Dat ene kwart bestaat dan vooral uit producten die onderaan de voedingsladder staan. De meeste hondenvoeren bevatten grote hoeveelheden zout, om ze toch smakelijk te maken voor de hond. Daarnaast bevatten ze zuivelproducten, houdbaarheidsproducten, kleur- en smaakstoffen en andere ingrediënten die mogelijk veel schade kunnen berokkenen aan de gezondheid van je hond. Veel merken bevatten ook veel te veel koolhydraten, die tot overgewicht kunnen leiden. Het is zelfs zo dat overgewicht bij honden stilaan een groot probleem wordt. Het kan leiden tot onnodig lijden van de hond en een drastisch verkort leven.

  Koolhydraten worden door de stofwisseling in het lichaam immers meteen omgezet tot suikers. Deze worden gebruikt om het lichaam te voorzien van energie. Wanneer je hond niet al die energie gebruikt, worden de overgebleven suikers omgezet tot vetten. Voedsel met minder koolhydraten maar met meer vezels, geeft veel trager suikers af. Zo kan de hond geleidelijk aan gebruik maken van de energie en wordt er veel minder omgezet in vetten. Vezels zorgen ook voor een langer verzadigd gevoel, waardoor de hond automatisch minder eet.

  Een ander probleem is dat er dikwijls mijten of andere kleine organismen in het eten van de hond terecht komen. Let er daarom op dat je de eetbak van de hond regelmatig uitkuist en dat je zijn eten zeker niet langer dan een uurtje laat staan. Bewaar het hondenvoer op een droge, koele plaats.

  Hou er rekening mee dat je de maaltijden van je hond moet aanpassen aan zijn levensstijl. Honden die van nature uit een rustig leven leiden of die al een dagje ouder zijn hebben niet zoveel calorieën meer nodig. Jonge, energieke honden hebben meer nood aan een maaltijd vol energie.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Energie , Hondenvoer , Voedingsladder , Mijten
terug naar overzicht

3 reacties

 1. Aertsk

  rank: 606

  Ons Elka nu 8 maanden krijgt nu nog eukanuba
  geplaatst op 02-10-2012 om 19:31
 2. TheNewfy

  rank: 1982

  Wij geven onze (nu nog 8 ) newfoundlanders Happy Dog brok die afkomstig is uit Duitsland. Deze veelzijdige brok levert voor elke leeftijd categorie de juiste benodigdheden. Het juist voeren en de juiste hoeveelheid is bij deze brok wel zeker een must om de beste resultaten te kunnen verkrijgen....dus zeker de hoeveelheid afwegen.

  De Happy Dog brok valt in de midden klasse qua prijzen...
  geplaatst op 14-05-2010 om 10:03
 3. TomCindi

  rank: 1166

  Info over de verschillende merken? De onze krijgt Royal Canin Medium Adult. Duur genoeg, maar ook goed dan?
  geplaatst op 12-05-2010 om 19:57
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x