Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Hondenvoeding: Dodelijke druiven en rozijnen

  Davy Agten
  Hondenvoeding: Dodelijke druiven en rozijnen
  Is jouw hond dol op fruit? Wees dan zeer voorzichtig. Fruit is gezond voor de mens, maar we staan er niet bij stil dat fruit een omgekeerd effect kan hebben voor honden. Druiven en rozijnen zijn zeer giftig voor je hond en kunnen hem ernstig ziek maken. Het kan zelfs binnen de 24 uren tot de dood leiden.

  Vergiftiging


  In druiven en rozijnen zit een giftige stof. Wat die stof precies is, is niet bekend. Talloze onderzoeken leverden tot nu toe nog geen verklaring op voor de vergiftigingsverschijnselen. Wel bekend is dat de nieren na het eten van druiven of rozijnen zwaar beschadigd worden. In de meeste gevallen leidt dit uiteindelijk tot een ernstige vorm van nierfalen wat levensbedreigend is voor de hond.

  Symptomen


  De eerste symptomen zijn braken en diarree. Deze symptomen kunnen ook tekens van andere ziekten zijn. Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk weet of je hond druiven of rozijnen gegeten heeft. Je weet het pas zeker wanneer je het braaksel en de ontlasting onderzoekt. Hierin kan je gedeeltelijk verteerde druiven of rozijnen terugvinden. Hoe vroeger je het ontdekt, hoe groter de kans op overleving is.

  De hond wordt hyperactief en nerveus en de ademhaling wordt onregelmatig. Er ontstaan ook uitdrogingsverschijnselen omdat je hond op den duur niet meer zal willen eten of drinken. De nieren zullen niet meer normaal kunnen functioneren en er zal dus minder urine geproduceerd worden. Dit is levensbedreigend voor je hond omdat het lichaam zijn gifstoffen niet meer kwijt kan via de urine.

  Behandeling


  De behandeling is agressief. Je moet de hond zo snel mogelijk na de opname van het fruit laten braken. Een tweede methode is het voederen van koolstof. Het lijkt eerder extreem en ruw maar het is zeer doeltreffend. Koolstof zal de absorptie van giftige stoffen tegengaan. Ook zal de hond aan een intraveneus infuus gelegd worden gedurende 2-3 dagen. Zijn de nierwaarden nog steeds normaal na 3 dagen, dan is het gevaar geweken. Heeft de hond al vergiftigingsverschijnselen, dan moet de arts de nierfunctie proberen op peil te houden. De kans op overleving is klein.

  Preventie


  Wees voorzichtig. Voer nooit rozijnen of druiven aan je hond. Heb je een druivenstruik in je tuin, zorg dan dat de hond er niet bij kan komen. Zorg voor een stevige omheining.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Druiven , Rozijnen , Druiven Hond , Rozijnen Hond , Nieren Hond , Koolstof
terug naar overzicht

6 reacties

 1. DijkRos

  rank: 1194

  Onze twee honden, Duitse herder en Border Collie, zijn gek op druiven. Zij eten deze druiven in onze tuin al sedert 2009. Wij wonen in Rosario de la Frontera, prov Salta (sub-tropen) Argentina. Tot nu toe geen enkele ziekteverschijnselen (gelukkig) waargenomen. Kan het zijn dat de lokale druiven hier geen of nauweljks invloed hebben??
  geplaatst op 03-03-2011 om 19:57
 2. Kathleendenijs

  rank: 466

  Dat is goed om weten onze Pepsie is gek op fruit en heeft regelmatig wel een stukje druif van ons gekregen.
  Gelukkig heeft ze tot nu toe niks ergs aan over gehouden.
  Chocolade wist ik wel dat dit giftig is voor honden.
  geplaatst op 01-03-2011 om 14:41
 3. Veerle

  rank: 20

  Oei... Onze hond is gek op druiven en heeft daar tot nog toe geen hinder van ondervonden (denk ik) EMO 3. Wij kopen wel steeds pitloze druiven. Maakt dat een verschil met druiven met pitten?
  geplaatst op 27-01-2011 om 21:41
 4. enya-1

  rank: 7581

  Heb er wel al van gehoord maar mij is verteld dat het de pitjes zijn die er inzitten dus dat pitloze druiven niet schadelijk zijn weet niet of dit klopt.EMO 7
  geplaatst op 15-01-2011 om 16:12
 5. danielhanssens

  rank: 920

  Bijou is zot op fruit.
  Goed om weten.
  Dagelijks krijgt ze een stukje peer, appel, alsook soms een stukje wortel.
  Ik wist dat er gevaar is voor chocolade, maar dit wist ik niet.

  Dank u voor de informatie.
  geplaatst op 15-01-2011 om 10:03
 6. elsoftewelelise

  rank: 6666

  Erg interessant om te weten, ik had dit nog nooit gehoord. Men zegge het voortEMO 1
  geplaatst op 14-01-2011 om 20:32
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x