Hondenverzekering: Verzeker je hond en slaap op beide oren? Of toch niet?

Hondenverzekering: Verzeker je hond en slaap op beide oren? Of toch niet?
Een hondenverzekering nemen voor je hond? Het klinkt vreemd, maar het kan zeker de moeite waard zijn.

Een hond kan namelijk best wel wat moeilijke situaties veroorzaken. Wat als je hond bijvoorbeeld een voorbijganger bijt? Of opeens over de weg rent waardoor een fietser valt?

Daarnaast kan je hond ernstig ziek worden. Hierdoor kan de rekening van de dierenarts flink oplopen. Je hond kan ook ziek worden op het moment dat je een reis gepland hebt: wat doe je dan?

In al deze gevallen kan een hondenverzekering uitkomst bieden.

Als verzekerde moet je zelf niet voor alle kosten opdraaien. Daarnaast bieden verzekeraars vaak nog een hulplijn aan. Mocht je hond iets mankeren of een ander iets hebben aangedaan dan helpen zij je verder.

Bij het kiezen van een verzekering voor je hond is het belangrijk vooraf een vergelijking te maken. Niet alle verzekeringen bieden hetzelfde aan. Ook de premies kunnen verschillen.

Om tot een goede keuze te komen kan je best de karaktereigenschappen van je hond oplijsten. Is het een wildebras die graag tegen mensen opspringt of is het een hond die vaak ziek wordt? Dit is belangrijk om een goed doordachte keuze te maken.

Of denk je toch anders over een hondenverzekering?


Is het volgens jou de zoveelste manier om de mensen in hun zakken te zitten? Of vind je nergens een hondenverzekering die bij jou past? Of vind je het helemaal niet duidelijk wat wel of niet gedekt is? Vind je de som die je zowiezo moet laten vallen te veel?

We zijn kortom op zoek naar jouw ervaringen en/of opmerkingen. Schrijf ze hieronder gerust neer. Zo hebben we er allemaal wat aan.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


29 reacties

Ingrid De Meulemeester

Ik dacht dat de hond in de polis van de "familiale" zat ( wat betreft ongelukken tov derden...) ?

Davy Agten

Ben je daar zeker van? Daar heb ik zelf ook nog niet aan gedacht.

Davy Agten

Nu dierenartskosten enz.... zullen daar niet bij zijn.

Bieke Van Gijsegem

Kijk kijk! Ik open een itempje over hondenverzekering, en krijg er een artikeltje bovenop! Bedankt, Davy.

De hond is inderdaad opgenomen in de meeste polissen van de familiale verzekering (in tegenstelling tot de kat). Maar dit gaat alleen om de schade die je hond(en) aan derden bezorgen, niet om mogelijke eigen schade, zoals alles in die polis trouwens!

Met hondenverzekering bedoel ik dan ook inderdaad : een verzekering die medische kosten, transport en dergelijke dekt als je hond ziek wordt of moet vervoerd worden naar de dierenkliniek. Kortom, een soort mutualiteit voor de honden.

Al wie daar goede - of slechte - ervaringen mee heeft : spuien maar!EMO 1

d.m carine

wij hebben hier inlichtingen genomen in verband met een hondenverzekering,en al de operaties die onze hond heeft moeten ondergaan zou daar niet in verzekerd zijn dus wat het duurste zou zijn zouden we toch nog zelf moeten betalen,hebben er dus geen genomen,

jeanet boeijsma

je kunt beter geld achter uit leggen en in een eigen potje doen!
dat is vel goedkoper dan een verzekering voor je hond.
leg elke maand het geld wat je achter uit legt voor de verzekering apart en zie het bedrag groeit uit zich zelf!!
hier heb ik ook geen hond verzekerd, maar ga naar de DA als het echt nodig is en niet voor elk wisse wasje.
enten doen je in 1x alles en dan hoop je dat je hem niet meer nodig bent het jaar.
neem in ieder geval een cursus dieren ehbo dan weet je precies wat er aan de hand is met je hond en heb je meer grip op als je hond iets mankeert, echt heel handig!!
en verder is het geluk hebben met ze.
wat betreft een WA-polis voor mensen daar wordt een eigen risico voor honden ingesloten van ik dacht 500 euro of meer.
iedereen die een hond heeft weet dat hij/zij op haar letten moet en moet er ook voor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, hond aan de lijn als het portier open gaat en ook zo als je het huis verlaat, en anders breng hem achter de deur van de keuken/kamer de persoon aande deur wacht wel en anders doe je maar een briefje op de deur dat je de hond achter de deur moet brengen!
het is even wennen aan een andere manier van aanpak maar je zal zien het is prettig!!

Kathleen De Nijs

Onze honden zijn mee opgenomen in de familiale verzekering.
ziekte verzekering voor de honden hebben we niet.
Tot nu toe hebben wij alles zelf betaald wat onkosten meebrengt i.v.m. gezondheid van de honden.
Ik zie het nut van vaak hele dure verzekeringen niet in, de meeste kosten draai je nog steeds zelf voor op zeker als het om aangeboren ziektes is.
Pepsie lijd aan contact allergie voor gras en sommige etenswaren.
Medicatie kost veel geld maar ik heb er voor over.
Nieke is twee maand geleden geopereerd aan een breukje, ja dat zijn dingen die kunnen gebeuren.
Als goed baasje weet je dat een dier kosten meebrengt, dus dat heb je er wel voor over zonder onnodige verzekeringen die toch niet alles dekken.


Ann Sprengers

Ik heb het ook al eens bekeken.Maar de lijst waar ze niet voor verzekerd zijn bleek vele langer dan ....
Dus ja...

Ingrid De Meulemeester

neen, Davy, dierenartskosten zitten niet in de familiale.

tja, ik denk dat het ook een beetje aan je financiële situatie ligt.
Ik zou makkelijk de kosten voor een verzekering op mij kunnen nemen, maar ook de kosten van een operatie.
Ik zou ook nog een kat, een konijn en 2 vogels moeten verzekeren, dan kan ik denk ik beter gewoon betalen als het nodig is. EMO 4

Maar uiteraard is dit geval ook ieder voor zich.
De een verzekerd zichzelf wel voor de tandarts en de ander niet, en weer een ander zet geld opzij.
Ik neem voor mijzelf liever het zekere voor het onzekere.
Maar voor mijn dieren, tja, daar heb ik dat geld gelukkig op het moment dat het nodig is wel voor.

ps: ik ben wel verzekerd voor wanneer zijn kleine donder iets sloopt bij iemand EMO 9

patty van assche

Vermits bijna iedere hondenbezitter een familiale verzekering heeft, zijn de kosten die door uw huisdier veroorzaakt worden gedekt. De ziekteverzekering is een apart item, dit dekt alle onkosten wat een dierenarts je aanrekend. Maar wanneer je meerdere gezonde dieren hebt, lijkt het me te duur om ze allemaal te verzekeren en kan je beter gewoon de kosten van de dierenarts zelf betalen.
Zelf heb ik 4 Yorkjes en moet slecht 1 maal per jaar naar de dierenarts voor hun inentingen, eventueel ga ik eens een product halen voor oorontsteking, wanneer nodig. Dat kost me minder dan wat ik aan verzekering zou moeten betalen.

nathalie gadeyne

het lijkt me interessant maar als je meerdere honden hebt, zoals wij 6, dan is dat niet betaalbaar!!
De familiale dekt alle kosten veroorzaakt door de hond en als je zelf een beetje op de hoogte bent van de kwaaltjes bij honden dan kan je die perfekt zelf verhelpen!!da is een jaarlijks bezoejke aan de dierenarts een feit.EMO 8
Moesten ze nu een goeie aanbieding doen die betaalbaar lijkt dan zou ik het overwegen, maar het zal serieus interessant moeten zijn.EMO 13Maar meestal hebben ze daar nooit geen antwoord op!!
EMO 5

Cris Mimaself

Wij hebben enkel een familiale verzekering waarin Falco ook opgenomen is mocht hij schade aan derden berokkenen/veroorzaken. Mocht een verzekering voor dieren betaalbaarder worden zoals een soort mutaliteit die tussenbeide komt voor hogere kosten (niet voor jaarlijks onderzoek), dat zou wel interessant zijn vooral dat operaties, verzorging van XL honden meteen een pak geld kost. Maar ja, hij geeft het ons wel dubbel en dik terug in liefde EMO 3

Anita Ooms

Ik heb geen verzekering voor de honden,je kan beter zelf iedere maand iets opzij zetten als je niet een spaarpotje hebt,het is veel te duur en zeker als je meerdere honden wil verzekeren,ik heb 5 boxers rondlopen en dan is het onbetaalbaar om die allemaal te verzekeren ( en nog een poes ) Als je een goede dierenarts hebt die je al jaren kent en je hond moet onverwachts een dure operatie ondergaan kan je altijd met je DA overeenkomen om deze aan hem in delen te betalen.Maar wil je voorbereid zijn beter dan zelf bijvoorbeeld iedere maand bedragje zelf opzij zetten,in de familie polis zitten al de kosten als je hond schade veroorzaakt aan derden.En dan is in de hondenverzekering nog niet eens alles in vergoed.

Bieke Van Gijsegem

Algemene opinie dus : 'veel te duur', totnogtoe.
Wat is veel te duur???? Wat vragen jullie verzekeringen voor zo'n hondenpolis, om en bij, ik hoef natuurlijk geen persoonlijke details!

N. Bastiaan - de Jong

Wij hebben onze hond ook niet verzekerd.
Wanneer wij dat zouden doen, betalen we meer dan dat we nu betalen voor de hond.
Het enige wat deze hond nodig heeft is de jaarlijks controle/inentingen.
Ze is nu 7 jaar oud en ze heeft 0,00 gezondheidsproblemen.
Daar ga ik dus geen 10 á 14 euro(wat ik gezien/gehoord heb) per maand voor uitgeven.
Nu betalen we 50 á 60 euro per jaar en met een verzekering (10 x 12 = 120 euro per jaar)

verzekeringen moeten winst maken want het zijn bedrijven dus zal gemiddeld de kost altijd hoger zijn dan gewoon een potje aan de kant en zelf betalen indien nodig. uw hond moet al een serieus ziek dier zijn vooraleer ge die kost er uit haalt en als da is betaalt in feite iemand met een gezond dier uw rekening. en als die er te weinig zijn gaat de polis omhoog. het blijven bedrijven die wat verzinnen om winst te maken.

Bieke Van Gijsegem

@robbo : brand (of officieel gezegd woning)verzekeringen, zijn helemaal niet duur en geven je opnieuw een dak, als vuur dat van je heeft afgenomen, dus..

Veerle Geurts

Ik heb zelf een aparte rekening geopend voor de honden. Daar word wekelijks een bedrag op gestort.
Ik weet maar al te goed wat voor kosten een zieke hond kan meebrengen (vorige hondje 2x operatie kanker, 2x 1000 euro moeten neerleggen). Dankzij ons potje hadden we die centjes wel. Als mijn hondjes gezond mogen blijven dan is het een mooi bedragje voor een nieuwe pup na hun dood. Maar daar denken we nog lang niet aan.
Waaromik geen verz. wil? Wel in NL bestaan huisdierverzekeringen rees langer en nu dat het echt populaire is gooien ze die verzekeringen goed omhoog in prijs. Ik zie in B nog hetzelfde gebeuren eens genoeg mensen zo'n verzekering hebben.

Ik ben wel verzekerd voor onze bruine labrador Doortje ook omdat wij met onze Bo veel problemen hebben gehad.
Eerst een operatie gescheurde achillespees daarna een meniscus dus een aardige rekening.
Na 2 jaar geopereerd hij had iets in ingeslikt en 15 cm darm weggenomen daarna weer een operatie ,en toen toch overleden.
Zoveel verdriet als je maatje er niet meer is .
Dus nu een verzekering genomen met alles er op en eraan .
Nu deze dame mankeert niet veel dus eigelijk gewoon te duur.
Ik zit er nog even aan vast maar dan gaat hij eruit
Dus een advies leg maar iets opzij voor eventuele kosten .
Groetjes Mieke en Doortje

Louisette Aerts

Neen , heb geen ziekteverzekering voor honden afgesloten. Ik heb een cavaliertje en die kunnen heel wat gezondheidsproblemen hebben. EMO 14 Om die reden zijn heel wat ziektes eigen aan dit ras, uitgesloten bij zo goed als alle verzekeringen én - tijdens de looptijd van de verzekering - kan de verzekeraar zonder enig probleem zijn voorwaarden aanpassen (niet in het voordeel van de hond uiteraard). Vind dit dus pure afzetterij en net zoals zo veel anderen, leg ik iedere maand een bedrag opzij voor eventuele dierenartskosten. Dit is ten minste een bedrag waarover ik vrij kan beschikken en kan gebruikt worden wanneer nodig! EMO 1

En voor de Nederlandse mensen: de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt ongevallen veroorzaakt door de hond vaak ook. Een telefoontje naar je verzekering en je weet het.
Ik heb zelf geen verzekering genomen. Bij kanker wil ik geen chemo's voor mijn hond. Een hondenleven duurt relatief kort en je weet niet of het beestje niet alsnog pijn heeft. Sterilisatie betaal je gewoon zelf voor en een aantal erfelijke aandoeningen worden toch al uitgesloten. Hoe ouder de hond, hoe hoger de premie. En.. de verzekeraars weten vaak niet eens waar ze het over hebben. Bij sommige verzekeraars was de premie voor een stabyhoun anders dan voor een friese stabij, terwijl het toch echt om hetzelfde hondenras ging! Overigens een ras met weinig gezondheidsproblemen.

Thorunn Vermeiren

Honden zijn inbegrepen in de familiale verzekering, maar na vele rekeningen door Kyra (constante bezoeken aan de dierenarts, opname in Merelbeke,...) zijn we toch beginnen denken over een extra verzekering. Mijn dierenarts raadde dit echter af, aangezien Kyra al een slechte medische geschiedenis achter de rug heeft kan het zijn dat de desbetreffende instanties wat weigerachtig staan of extra aanrekenen. Zelf heeft ze ook geen ervaring met mensen die verzekeringen nemen voor hun hond. We hebben besloten niet op zoek te gaan naar een extra verzekering.

Bieke Van Gijsegem

Voorlopig blijft de conclusie dus : de verzekeringsmaatschappijen hebben een gat in de markt, tenminste als ze hun voorwaarden redelijk en praktisch houden. Gewoon, basiscontracten laten opstellen door verzekeraars-bankiers die bewust hondeneigenaars zijn, en mij op tijd verwittigen als dat gebeurt, dan neem ik aandelen!EMO 8EMO 3

Nico van Rekum

Wat mij opvalt(mss heb ik `t mis) is dat dierenarts kosten de laatste jaren zijn gestegen sinds dierenverzekeringen meer in de "mode" raken, je bent bijna verplicht om een verzekering te nemen. De kosten rijzen al snel de pan uit, als je even naar binnen loopt ben ja al snel 30 á 40 euro kwijt en dan heeft de dieren arts `t dier nog niet eens behandeld!
Laten de dierenartsen hun kosten maar omlaag brengen,dan kunnen de verzekeraars hun polissen ook omlaag schroeven!
Dan zal ik mss overwegen om weer een verzekering te nemen!

Annelies Vn Praet

in familiale polis zit dit niet automatisch in hoor, bij veel maatschappijen moet je hiervoor extra betalen. Optie huisdieren (of hond alleen) is dit dan. En inderdaad zoals al gezegd is, dit gaat enkel om schade die je aan derden toebrengt. (enfin de hond dan) Net zoals je die verzekering neemt voor als je bij andere mensen een vaas omver loopt bv. Bepaalde maatschappijen verzekeren eveneens het geval als je met je hond een auto-ongeluk krijgt (of je al dan niet in fout bent doet er niet toe) : hieronder valt dan zeker de dierenartskosten maar ook eventueel in het ergste geval de aankoop van een nieuwe hond.
De echte aparte hondenverzekering voor kosten die je zelf maakt is nog iets apart dus zoals Bieke zegt.
Ik vind dit persoonlijk enkel en alleen maar diefstal! Denk eens aan franchise. Veel dierenartskosten zullen daar al onder vallen. Honden die op gezondheid gekweekt zijn zullen ook niet snel op jonge leeftijd zware aandoeningen krijgen (en als dit gebeurt heeft een goede fokker waarschijnlijk garantie gegeven, was toch zo bij ons). Dus als je al die premies optelt dan ben je meer kwijt dan wat het je effectief kost aan dierenartskosten. Het idee van een aparte rekening openen en daar elke week een bedragje op storten is veel effectiever. Als je hond gezond blijft heb je zelf de centjes nog. Zo niet dan heb je zelf gespaard zonder dat er een deel naar de verzekeringsmaatschappij gaat.
Conclusie : ik zou het absoluut niet doen, ik leg wel een spaarpotje aan EMO 1

Nadine De Scheemaecker

als je een ziekteverzekering aan gaat , voor de hond komt er een veearts van de verzekering waar je die aansluit op controlle , hoe de gezondheids toestand is met de hond ,is zelfde of paarden verzekeringen, familiale verzekering is uitsluitend bestemd voor als je hond iemand zou bijten en die persoon moet genaaid worden dan dekt uw familiale dat maar niet
voor ziekten die de hond zelf heeft

Elenad Bordertje

Zelf ben ik van mening dat een huisdier, net zoals een mens het best af is met een verzekering. Dierenartsenkosten rijzen de pan uit en de meeste mensen zitten er tegenwoordig financieel nou niet zo warmpjes bij als zeg 5 jaar geleden.

Wellicht zit je er financieel beter voor, dan is het aan te raden om geld opzij te zetten en straks te budgetteren. Is dat niet het geval en zit je krap, dan is het wellicht verstandig om een hondenverzekering of kattenverzekering af te sluiten.

Er zitten grote verschillen in zowel prijs als dekking. Zo ben je uitermate goedkoop uit bij bijvoorbeeld Kruidvat maar is de dekking ook niet om over naar huis te schrijven. Bovendien ligt het er aan of je snel een beroep zult doen op de parate kennis van de klantenservice. Heb je dus veel advies of hulp nodig? Dan is Proteq of Petplan een goede keuze doch merk je dat vaak ook aan het prijskaartje. Zo werken er bij de goedkopere dierenverzekeraars vaak mensen met verstand van verzekeren maar minder verstand van huisdieren en aandoeningen. Daar pakt bijvoorbeeld Proteq weer het voordeel, er zitten immers grotendeels paraveterinairen achter de telefoon, en jawel daar betaal je dan weer voor.

Begin met het Vergelijken van hondenverzekeringen en kattenverzekeringenvergelijken van hondenverzekeringen en kattenverzekeringen en bedenk je of je a) of je veel van de klantenservice gebruik zult maken, b) of je er financieel zo voor staat dat het wellicht interessanter is om een vast bedrag per maand ervoor te sparen en c) welke dekking noodzakelijk is voor je trouwe viervoeter.


Een reactie plaatsen