Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Hondentraining

  Davy Agten
  Hondentraining

  Wat is hondentraining nu eigenlijk? Waarom hondentraining?


  Met hondentraining of het opvoeden van je hond oefenen we een bepaald, bestaand gedrag en verbinden we dat met een bepaald, door ons gekozen, comando.

  Daarmee bedoelen we dat, behalve als je hele gekke dingen van je hond verwacht, je hond over het algemeen al kan wat je van hem verwacht: hij kan zitten, liggen, apporteren, bij je komen, blijven zitten, enz. Hij weet alleen nog niet wanneer wij dat nu juist van hem verwachten en welk comando we daarvoor gebruiken. Dat moeten we onze hond gaan aanleren.

  Wat we proberen te bereiken met hondentraining is dat de hond juist begrijpt welk gedrag we verwachten en dat herhaalt, elke keer als wij het comando geven. Dit kan je bereiken door je hond elke keer te belonen wanneer hij juist gedrag vertoont. Dat is het principe van hondentraining.

  Waarom hondentraining?


  Voor de meeste mensen is het kopen van een hond een spannende aangelegenheid. Er zal het nodige veranderen in het dagelijks leven. Er is tenslotte een extra huisgenoot waar we rekening mee moeten houden. Een hond houdt van vaste uitlaattijden, wil graag op tijd zijn eten en wil vooral graag bij de baas zijn. Wij verwachten van een hond dat hij zich netjes gedraagt, vriendelijk is naar mensen en andere honden en dat hij ook af en toe alleen kan zijn. Dit alles is prima aan te leren, via hondentraining, maar het gaat niet vanzelf. Door je hond te trainen leer je elkaar goed kennen. Dit geldt voor zowel een puppy als een oudere hond. Bovendien is het een heerlijke manier om samen bezig te zijn. Enkele uurtjes per week is genoeg. Je zal er veel plezier aan beleven.


  Gebruik nooit straf bij de hondentraining


  Met roepen, duwen, trekken aan de riem, of slaan verwar je je hond alleen maar. Hij wordt nerveus, zal het vertrouwen in zijn baasje verliezen en zal steeds minder gemotiveerd raken om dingen aan te leren. Hij zal niet begrijpen waarom zijn baasje zo druk doet en boos is en wat hij verkeerd doet. Zo wordt de hondentraining een strafkamp waar hij alleen maar uit zal proberen te ontsnappen. Op deze manier zullen we maar heel weinig bereiken. Ook dwing je op deze manier geen respect af en plaats je jezelf ook niet hoger in de hierarchie. Je hond weet al lang dat jij de baas bent.

  Met beloning bereik je je doel veel eerder


  In tegenstelling tot straf, bereik je met belonen veel meer. Elke keer als je je hond beloont versterk je het gedrag dat hij net heeft laten zien, en zal hij dat steeds vaker gaan herhalen. De timing is wel belangrijk. Je relatie met je hond wordt steeds sterker en je hond wil graag met je samenwerken en leren om nog meer hondenlekkernijen en aaien over zijn bol te krijgen elke keer als hij iets goed doet.


  Timing is van fundamenteel belang voor een succesvolle hondentraining


  Het is erg belangrijk dat je hond begrijpt wat hij goed doet. Om dat aan te geven is het moment (de timing) van beloning geven van fundamenteel belang. Je moet de beloning direct na het juiste gedrag te geven. Als je iets te lang wacht bestaat de kans dat je hond de beloning relateert aan wat hij net na het gewenste gedrag heeft gedaan. Als we niet vanaf het begin het juiste gedrag belonen kunnen we (zonder dat we het zelf door hebben) niet gewenst gedrag versterken. En het is veel moeilijker om eenmaal aangeleerd gedrag te corrigeren.

  Wat is een goede beloning?


  Het is erg makkelijk en eenvoudig om je hond goed te belonen. Er zijn vier basismethoden:  Hondentraining is: Werken, herhalen en veel geduld hebben


  Er bestaan geen wondermiddelen. Welke hondentrainingsmethode je ook kiest, je zult er wel iets voor moeten doen. Je zult regelmatig moeten training, veel moeten herhalen en geduld hebben.

  Doe de hondentraining in het begin op een rustige plek, zodat je hond niet te veel afleiding heeft.

  De sessie dienen kort te zijn. In het begin niet meer dan 3-5 minuten verscheidene keren per dag. Probeer in ieder geval geen lange trainingssessies te houden.

  Wees alert en beloon elke keer gewenst gedrag. Vanaf het moment dat je hond het verband tussen een bepaald gedrag en een commando heeft gelegd moet je dat vele malen oefenen en herhalen totdat het definitief aangeleerd is.

  Pas wanneer je hond een oefening definitief heeft aangeleerd kan je beetje bij beetje het belonen afbouwen.

  Heb je hulp nodig? Probeer dan eens het boek "Je hond opvoeden".

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Hondentraining , Trainen Hond , Opvoeden Hond , Hond Aanleren
terug naar overzicht

12 reacties

 1. Charissa

  rank: 12

  ja dat is wel fijn dan EMO 1 mooie honden ook EMO 1
  geplaatst op 17-07-2011 om 22:43
 2. Biaro

  rank: 240

  Appenzeller Sennenhond (reu).
  Geen makkelijke hond, nog dicht bij z'n natuurlijke oorsprong, dus nog erg gevoelig voor de juiste honds omgang. Het ras is erg geneigd altijd het voortouw te nemen, dus je moet als baas véél van hondengedrag en hondentaal weten wil je zo'n hond goed kunnen opvoeden op een manier dat de hond ook nog hond mag zijn.
  Dat dat goed gaat, resulteert in het werk dat ik met hem doe. Bovendien geen hond die je normaliter ziet in dit werk omdat hij niet makkelijk is te vormen binnen dit werk. Bij ons gata het echter super, vanwege die juiste motivatie: werken voor de baas/roedel ipv uit eigen belang.
  geplaatst op 17-07-2011 om 15:06
 3. Charissa

  rank: 12

  fijn EMO 4 welk ras heb je?? EMO 4x
  geplaatst op 17-07-2011 om 11:07
 4. Biaro

  rank: 240

  Ik doe reddingshondenwerk op hoog nivo met m'n hond, geen gemakkelijke hond trouwens.
  Wij werken vanuit een juiste rangorde (ik ranghoger en hij ranglager). Daardoor is het mee mogen met de baas en het werken voor de baas vanuit roedelbelang ipv eigenbelang (alléén mogelijk bij een werkelijk ranglagere hond) dé ultieme beloning.
  geplaatst op 16-07-2011 om 19:33
 5. Charissa

  rank: 12

  ja nee dat weet ik wel EMO 1 het was bij wijze van spreke.. ik zie mijn honden helemaal niet als mens EMO 1 integendeel als hond EMO 1 ik doe doggydance met hen en wij werken veel met beloningen... dat gaat heel goed en het is heel fijn ^^
  geplaatst op 16-07-2011 om 19:06
 6. Biaro

  rank: 240

  Precies, en dan afvragen waarom er zo veel misgaat?
  geplaatst op 15-07-2011 om 11:28
 7. KickSmit

  rank: 7903

  @Charissa @Biaro Inderdaad....... Ik heb ook altijd begrepen dat honden vergelijken met mensen 1 van de grootste denk fouten is in de relatie hond en mens.
  geplaatst op 15-07-2011 om 11:08
 8. Biaro

  rank: 240

  Quote:
  @ Biaro: waarvoor werken wij? Ik denk ook voor iets e

  Je ziet hier iets heel belangrijks over het hoofd: nl. : Wij zijn mensen en geen honden.
  geplaatst op 13-07-2011 om 22:45
 9. Charissa

  rank: 12

  @ Biaro: waarvoor werken wij? Ik denk ook voor iets e EMO 8
  geplaatst op 13-07-2011 om 19:39
 10. Biaro

  rank: 240

  Moet je hond werken voor jou of voor het koekje?
  geplaatst op 13-07-2011 om 11:50
 11. Noemi

  rank: 1186

  De meeste honden denken juist dat zij de baas zijn omdat hun baasje ze alleen maar op een zeer hoge en irritante manier toespreekt, alsof het een baby is.
  Dat toespreken geeft de hond niet aan dat hij iets goed doet, maar dat het baasje opgewonden is en hierdoor zal de hond zelf ook alleen maar opgewonden en afgeleid raken.
  In plaats daarvan kun je dan hond, zonder iets te zeggen, beter alleen aaien als hij iets goed doet, van teveel koekjes wordt hij namelijk alleen maar dik.
  En als de hond iets doet dat niet mag kun je dat gedrag negeren of corrigeren.
  Ikzelf trek zachtjes de leiband omhoog en zeg dan duidelijk nee totdat de neus van de hond van de grond is en noem de naam van de hond METEEN daarna.
  Vervolgens geef ik de hond het volgende commando.
  Ik heb mijn hond nee op deze manier snel aanngeleerd en ze kan het ok als ze losloopt, ik hoef alleen nog maar nee te zeggen.
  Daarnaast gebruik ik bij haar training zelden koekjes en ze lijkt ze niet te missen.
  geplaatst op 13-07-2011 om 10:56
 12. jeanet

  rank: 182

  honden trainen is leuk werk, maar vergt veel tijd.
  train nooit lang je kan je hond overtrainen en dan onthoudt hij het niet, na 3x snapt hij het wel en stop als hij de oefening goed gedaan heeft, klik = lekkers geven.
  train trouwens met een die niet gegeten heeft, hij moet gevoelig zijn voor voer en honger hebben, dan bereik je het beste resultaat.
  maak van de training een leuke traning zodat je hond het altijd spannend blijft vinden.
  jeanet
  geplaatst op 13-07-2011 om 10:48
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x