Wat is hondentraining nu eigenlijk? Waarom hondentraining?
Met hondentraining of het opvoeden van je hond oefenen we een bepaald, bestaand gedrag en verbinden we dat met een bepaald, door ons gekozen, comando.
Daarmee bedoelen we dat, behalve als je hele gekke dingen van je hond verwacht, je hond over het algemeen al kan wat je van hem verwacht: hij kan zitten, liggen, apporteren, bij je komen, blijven zitten, enz. Hij weet alleen nog niet wanneer wij dat nu juist van hem verwachten en welk comando we daarvoor gebruiken. Dat moeten we onze hond gaan aanleren.
Wat we proberen te bereiken met hondentraining is dat de hond juist begrijpt welk gedrag we verwachten en dat herhaalt, elke keer als wij het comando geven. Dit kan je bereiken door je hond elke keer te belonen wanneer hij juist gedrag vertoont. Dat is het principe van hondentraining.
Waarom hondentraining?
Voor de meeste mensen is het kopen van een hond een spannende aangelegenheid. Er zal het nodige veranderen in het dagelijks leven. Er is tenslotte een extra huisgenoot waar we rekening mee moeten houden. Een hond houdt van vaste uitlaattijden, wil graag op tijd zijn eten en wil vooral graag bij de baas zijn. Wij verwachten van een hond dat hij zich netjes gedraagt, vriendelijk is naar mensen en andere honden en dat hij ook af en toe alleen kan zijn. Dit alles is prima aan te leren, via hondentraining, maar het gaat niet vanzelf. Door je hond te trainen leer je elkaar goed kennen. Dit geldt voor zowel een puppy als een oudere hond. Bovendien is het een heerlijke manier om samen bezig te zijn. Enkele uurtjes per week is genoeg. Je zal er veel plezier aan beleven.
Gebruik nooit straf bij de hondentraining
Met roepen, duwen, trekken aan de riem, of slaan verwar je je hond alleen maar. Hij wordt nerveus, zal het vertrouwen in zijn baasje verliezen en zal steeds minder gemotiveerd raken om dingen aan te leren. Hij zal niet begrijpen waarom zijn baasje zo druk doet en boos is en wat hij verkeerd doet. Zo wordt de hondentraining een strafkamp waar hij alleen maar uit zal proberen te ontsnappen. Op deze manier zullen we maar heel weinig bereiken. Ook dwing je op deze manier geen respect af en plaats je jezelf ook niet hoger in de hierarchie. Je hond weet al lang dat jij de baas bent.
Met beloning bereik je je doel veel eerder
In tegenstelling tot straf, bereik je met belonen veel meer. Elke keer als je je hond beloont versterk je het gedrag dat hij net heeft laten zien, en zal hij dat steeds vaker gaan herhalen. De timing is wel belangrijk. Je relatie met je hond wordt steeds sterker en je hond wil graag met je samenwerken en leren om nog meer hondenlekkernijen en aaien over zijn bol te krijgen elke keer als hij iets goed doet.
Timing is van fundamenteel belang voor een succesvolle hondentraining
Het is erg belangrijk dat je hond begrijpt wat hij goed doet. Om dat aan te geven is het moment (de timing) van beloning geven van fundamenteel belang. Je moet de beloning direct na het juiste gedrag te geven. Als je iets te lang wacht bestaat de kans dat je hond de beloning relateert aan wat hij net na het gewenste gedrag heeft gedaan. Als we niet vanaf het begin het juiste gedrag belonen kunnen we (zonder dat we het zelf door hebben) niet gewenst gedrag versterken. En het is veel moeilijker om eenmaal aangeleerd gedrag te corrigeren.
Wat is een goede beloning?
Het is erg makkelijk en eenvoudig om je hond goed te belonen. Er zijn vier basismethoden:
- Knuffels en aaien
- Op een enthousiaste toon toespreken
- Spelletjes
- Eten (snoepjes of kauwsnacks)
Hondentraining is: Werken, herhalen en veel geduld hebben
Er bestaan geen wondermiddelen. Welke hondentrainingsmethode je ook kiest, je zult er wel iets voor moeten doen. Je zult regelmatig moeten training, veel moeten herhalen en geduld hebben.
Doe de hondentraining in het begin op een rustige plek, zodat je hond niet te veel afleiding heeft.
De sessie dienen kort te zijn. In het begin niet meer dan 3-5 minuten verscheidene keren per dag. Probeer in ieder geval geen lange trainingssessies te houden.
Wees alert en beloon elke keer gewenst gedrag. Vanaf het moment dat je hond het verband tussen een bepaald gedrag en een commando heeft gelegd moet je dat vele malen oefenen en herhalen totdat het definitief aangeleerd is.
Pas wanneer je hond een oefening definitief heeft aangeleerd kan je beetje bij beetje het belonen afbouwen.
Heb je hulp nodig? Probeer dan eens het boek "Je hond opvoeden".
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
honden trainen is leuk werk, maar vergt veel tijd.
train nooit lang je kan je hond overtrainen en dan onthoudt hij het niet, na 3x snapt hij het wel en stop als hij de oefening goed gedaan heeft, klik = lekkers geven.
train trouwens met een die niet gegeten heeft, hij moet gevoelig zijn voor voer en honger hebben, dan bereik je het beste resultaat.
maak van de training een leuke traning zodat je hond het altijd spannend blijft vinden.
jeanet