Hondentraining : Ga liggen!

Hondentraining :  Ga liggen!
Voor veel hondeneigenaren is het commando « ga liggen » een van hun favoriete bevelen. Het commando vertelt de hond niet alleen dat hij moet gaan liggen, het zegt hem ook dat hij dat op een andere plaats moet gaan doen (het werkwoord gaan drukt hier een verplaatsing uit). Ideaal dus als je wat rust wil van je trouwe viervoeter. Je hoeft jezelf zeker niet schuldig te voelen als je dit bevel aan je hond geeft: soms heb je gewoon even rust nodig en honden begrijpen dat niet altijd. Zeker wanneer je hond al gegeten heeft, je met de hond gespeeld hebt, met hem geoefend hebt en je al met de hond gewandeld hebt, kan je de hond even aanmanen om ergens anders te gaan liggen.

Hoe leer je de hond dit commando?

Doe eerst de hond een leiband aan voor je aan het daadwerkelijke trainen begint. Daarna, wanneer de hond de leiband aanheeft, wijs je naar de andere hoek van de kamer waarin jullie je bevinden. Daarna zeg je op een aangename toon (niet brullen of constant roepen tegen de hond: zo krijg je een zeer agressieve of bange hond): “ga liggen”. Loop dan met de hond naar de plaats waar hij moet gaan liggen. Zeg nog een keer “ga liggen” en zeg daarna ook iets belonends tegen de hond zoals “flinke jongen”. Geef de hond nu het bevel “lig” en klop dan eventjes op de grond waar de hond moet gaan liggen.

Geef je hond een lief klopje op zijn hoofd en ga naar de overkant van de kamer (de plaats waar je eerst stond toen je met de oefening begon) en ga zitten. Wanneer de hond braaf blijft zitten, zeg je na ongeveer twee minuten “flinke jongen”. Herhaal deze oefening nog een paar keer en varieer met de tijd dat de hond blijft zitten.


Samenvattend:

  • Doe de hond een leiband aan
  • Wijs naar de andere hoek en zeg “ga liggen”
  • Loop met de hond naar die hoek
  • Zeg “ga liggen” gevolgd door “flinke jongen”
  • “lig” en duid de ligplaats aan
  • Ga naar de overkant en zorg ervoor dat de hond blijft liggen
  • Na een paar minuten mag de hond weer naar jouw kant toekomen


Herhaling

Probeer deze oefening een drietal keer per dag uit te voeren en op verschillende plaatsen. Dit is een goed commando omdat het redelijk vaag blijf: als je “ga liggen in je mand” gebruikt, moet er altijd een mand aanwezig zijn en dat kan vervelend worden. Soms zal de hond terplekke gaan liggen, corrigeer hem dan zachtjes door de hond mee te nemen naar de plaats waar hij moet liggen.

Je hond zal vaak proberen je bevelen te negeren omdat hij graag bovenaan wil staan in de hiërarchie, negeer dat en corrigeer de hond op milde wijze.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

AnneMarie van Krimpen

vreemde manier van aanlerenEMO 2EMO 2
waarom naar de andere hoek van de kamer lopen???
nee het gaat veel gemakkelijker
als je een beloningsbrokje in je hand hebt en die hou je voor de hond zijn neus, ga met je hand naar beneden zodat je hand naar de grond gaat, de hond zal gemakkelijk jou hand volgen, dan dan gaat hij al snel liggen
als je dit een paar keer doet geef je het commando "lig"of "af" er aan.
en klaar

Rinus van der Schoot

Leuk stukje! Ik denk dat je er vanuit gaat dat de hond het commando "lig"al snapt, want anders moet je daar eerst op oefenen. Als de hond dit beheerst zou je verder kunnen gaan met het leren op de plaats{ zijn plaats of de plaats die je aanwijst}. Verder geef je in het stukje aan dat de hond moet liggen, maar zoals je zegt zou je tevreden moeten zijn als de hond blijft zitten, das een klein beetje verwarrend.
Wil je me en natuurlijk de anderen uitleggen wat een milde correctie is?

AnneMarie van Krimpen

Hey Rinus(leuk jou hier ook te zien)
ik denk dat je gelijk hebt hoor,
want lig zeggen terwijl je naar de andere kant van de kamer moet lopen lijkt me niet handig

Davy Agten

Corrigeren op milde wijze wilt hier volgens mij zeggen dat je hem mag wijzen naar en leiden naar de plaats dat hij wel moet gaan liggen. Maar dit dan zonder geschreeuw of geweld.

AnneMarie van Krimpen

natuurlijk mag je best rustig aan corrigeren.
maar zoals het in het verhaal beschreven staat kan niet.
er staat dat je de hond moet aanlijnen en en zegt ga liggen en dan loop je naar de andere kant van de hoek......
dat zijn 2 dingen tegelijk.....
1 meelopen naar de andere hoek
2 ga liggen
dat is heel erg onduidelijk voor een hond
want je kunt niet gaan liggen en lopen??????


Een reactie plaatsen