Hondengriep

Hondengriep
Zo soms verschijnt er een storm van berichten over de hondengriep. Hoe oud is de ziekte? Hoe heeft het zich ontwikkeld? Hoe verspreidt het zich? En hoe wordt het verholpen? Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat jouw hond het niet krijgt? De antwoorden op die vragen kunnen in een notendop worden gegeven.

Het ontstaan

De hondengriep is een virus dat is voortgekomen uit een griepvariant die paarden ziek maakt. De ziekte werd pas in 2004 voor het eerst ontdekt bij een hond.

Loopt mijn hond gevaar?

Ja elke hond is vatbaar voor de ziekte. Er is echter wel een vaccin tegen de hondengriep. Het vaccin kan niet voorkomen dat een hond ziek wordt, maar kan er wel voor zorgen dat de hond minder last heeft van de griep dan wanneer hij niet gevaccineerd zou zijn.


Is de ziekte dodelijk?

Meestal niet. De meeste honden met hondengriep krijgen een lichte variant. Vaak moeten ze gewoon aanhoudend hoesten – soms langer dan drie weken – en ook krijgt de hond last van snot en slijm, maar dat kan gewoon met antibiotica verholpen worden.

De honden die een ernstige variant krijgen, hebben vaak veel koorts en kunnen moeilijk ademen. Sommigen krijgen zelfs een longontsteking. In 95% van de gevallen heeft de ziekte echter geen dodelijke afloop.

Hoe verspreidt de ziekte zich?

Tegenwoordig wordt de ziekte veel via de lucht overgedragen, zoals kennelhoest. Er is dus niet eens lichamelijk contact nodig om de ziekte te verspreiden. De ziekte wordt, voor zover bekend, niet via mensen overgedragen – zij zijn ook niet vatbaar voor de ziekte.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond de hondengriep krijgt?

Uiteraard zal veel contact met andere honden het risico op infectie vergroten. Dus als je hond naar een kennel wordt gebracht of naar de hondenschool is de kans groter dat je hond de ziekte krijgt, dan wanneer het diertje alleen thuis zit. Om te weten of de hond gevaccineerd moet worden, moet je bij de dierenarts te raden gaan. Die kan je zeggen of het risico op hondengriep bij jouw hond groot is.

Moet ik mijn hond thuis laten blijven?

Dat hangt van jouw keuze af. Een hond is een sociaal wezen en heeft beweging nodig. Het diertje thuislaten kan verstandiger zijn, maar het blijft moeilijk om het beestje elke beweging en elk sociaal contact met andere honden te ontzeggen. Als je hond veel begint te hoesten, last van snot heeft of van zijn ademhaling, als het beestje koortsig is, ga dan gelijk naar de dierenarts.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Ingrid De Meulemeester

Komt hondengriep in bepaalde periodes van het jaar voor zoals bij de mensengriep ?

Wimbo Wimbo

Griep is een virale ziekte en kan derhalve NIET genezen worden. Daarbij komt nog dat de ene griep anders is als de andere.Bij mensen helpt de griepprik dan ook niet tegen de ziekte, maar maakt dat het lichaam meer weerstand krijgt en dat zal bij een hond niet anders zijn. Dus heeft het nut? Tja, als je hond gewoon gezond is niet, als de hond ouder is en vatbaar? Dan wel.

Onnodig enten maakt je hond ook ziek. Vaccinatie is altijd een aanslag op het immuunsysteem. Daarnaast is het ook nog eens kankerverwekkend.
Zoals hier al gezegd: de griepprik bij mensen helpt niet dus bij honden ook niet.
Daarbij is een vaccin altijd oud. Het slimme van een virus is dat het zich heel snel kan veranderen.
Veel dierenartsen adviseren altijd vaccinatie omdat dit een grote inkomstenbron is.


Een reactie plaatsen