Hondenallergie herkennen en voorkomen

Hondenallergie herkennen en voorkomen
Allergie bij honden toont zich vaak anders dan bij mensen. Zo kunnen ze voortdurend last hebben van jeuk, of zelfs een oorontsteking kan een gevolg zijn van een allergie. Zo een allergie vindt veelal zijn wortels in een “verkeerde” voeding. Het is dus belangrijk om te weten voor welk eten je hond al dan niet gevoelig is. Wij vertellen je graag welke stappen je kunt ondernemen.

Het probleem

Mensen hebben vaak de gewoonte om hun trouwe viervoeter te vertroetelen. En dat mag natuurlijk ook, goed gedrag dient beloond te worden. Het probleem is echter dat dit vaak gebeurt met een “snoepje”, dat vaak alleen voor mensen bedoeld is. Of de hond krijgt de restjes van het avondmaal voorgeschoteld, de kaaskorstjes enz.

Wat echter vaak niet geweten is, is dat honden deze restjes of andere zoetigheden niet zo goed verdragen –ondanks ze het wel opeten- . Dit leidt vaak tot een allergie. Zo een allergie is bovendien maar zelden tegen te gaan met medicijnen, dus een juiste voeding is van groot belang om de krab-gewoonte van je hond te bestrijden.

Puzzelen met ingrediënten

Wanneer je ondervindt dat je hond zich vaak zit te krabben, ondanks hij of zij geen last heeft van vlooien, is de kans groot dat je hond allergisch is. Om er achter te komen voor wat hij of zij precies zo gevoelig is, zal je een beetje moeten puzzelen. Door een eliminatieproces te volgen heb je een grote kans op slagen.

Je kunt ook proberen om je hond simpelweg hondenvoeding van een ander merk voor te schotelen. Hier stelt het probleem zich dan wel weer dat de meeste hondenvoeding min of meer dezelfde ingrediënten bevat. Let in ieder geval op de proteïnebronnen, want zij zijn immers veelal de schuldigen. Weinig voorkomende proteïnebronnen zijn konijn of hertenvlees. Deze kan je uitproberen om te testen of het inderdaad aan de proteïnen ligt.

Tijd investeren

Het spreekt voor zich dat zo een eliminatieproces heel wat tijd in beslag neemt, in het ergste geval zo een twaalf aantal weken voor je enig resultaat zal kunnen waarnemen. Zie je dat niet zo zitten, dan kan je uiteraard ook zelf eten maken voor je hond. Op die manier weet je immers precies wat je hond eet en wat niet. Dit neemt eveneens wat tijd in beslag, maar een hond die zich goed in zijn vel voelt en niet voortdurend zit te krabben kan alleen maar aangenaam zijn voor beide partijen!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

gerrie j

wij hebben een york wat erg allergische is, door de inentingen,
die hebben zijn immuun systeem helemaal kapot gemaakt, en hij is voor enorm veel dingen allergisch.
zoals granen allerlei,, kip en andere gevogelte, kippeeiwit, kippeeigeel, plantaardig eiwit, vlooien teken wespen bijen, hommels, muggen, suiker en zoetstoffen,
pollen allerlei, en graspollen en huisstofmijt, faerina mijt, en meelmijt,
we hebben geen planten meer in huis, voor ons hondje, en er nog maar weinig in de tuin,
en met voeding is het enorm goed opletten, want overal zit gevogelte vet in, of plantaardig eiwit,
we hebben nu een brokje wat hij redelijk goed opeet, en hij krijg er standaard een balletje gehakt bij gekookt, met kokos , dat is goed voor zijn lijfje, en dan zijn medicijntjes nog,
voor de oortjes zijn oogjes, en voor het immuunsysteem, en voor de jeuk,
het is echt een dagtaak, maar dat heb ik wel over voor me lieverdje,
ben blij dat hij er nog is, want na de laatste enting, was hij bijna 6 maandjes, waren we hem bijna kwijt, zo ziek was hij, had de stafylocokken bacterie, en van daaruit gelijk die allergieen,
hij is nu 2 en een paar maandjes oud, en moet zeggen dat hij nu goed in de haren zit, en alleen noh bijt aan de pootjes soms, vooral zomers, en aan zijn kinnentje,
zomers heeft hij meer last door al de pollen,

Vervelend een hond(je) met een allergie! (op z'n zachts gezegd!!)
Weet ervan mee te spreken..EMO 2 Wij hebben een Shih tzu van bijna 1,5 jaar oud.
De allergie is pas na zijn 1e verjaardag begonnen.

We zouden volgens de DA best bloed laten trekken om daaruit op te maken waarvoor hij precies allergisch is. Dan.iedere maand een spuitje ,met 70% kans op slagen.
Maar het blijkt nogal kostelijk...
We hebben dat er zeker voor over hoor,daar niet van.... alleen komt het heel slecht uit momenteel.
Het is zo'n lieverd !

Nu neemt hij om de dag 1/4 tabletje Prednisolone.Eens in de week 1/4 Nizoral.
Hij heeft een tijdje geleden een infectie gehad door het vele likken en bijten . Daarop volgend een zware antibioticakuur. Pipetjes voor zijn vacht ect... Helemaal niet leuk voor hem ! EMO 18
Ik heb nu ook een soort van zalf,die ik er bij het kleinste plekje meteen kan aansmeren.

Maar het is maar een voorlopige oplossing hé?
Hij is pas naar het trimsalon geweest. En 's avonds is de allergie in ergere mate teruggekomen.EMO 14
Zou daar de oorzaak kunnen liggen? Hij gaat iedere 6 weken.

Hij liet nooit toe om naar z'n pootjes te kijken waar hij soms hevig aan likte en beet. Je kon door zijn zwarte voetkussentjes en nagels plus de dikke vacht niet veel zien.
Tot nu omdat zijn haar daar nu korter is.
Blijkt zijn huid tss. de teentjes en rond de nagels rood te zien !!!
Niet moeilijk dus dat hij zo doet.
Moet natuurlijk zijn dat onze DA net met verlof is !

Ik heb van een (Nederlandse) vriendin het advies gekregen om een bepaalde spray te halen.
Ook met een kleine hoeveelheid cortisonen,denk ik.
Maar ik kan hem zonder voorschrift of zonder DA niet kopen vermoed ik. In Nederland is dat veel gemakkelijker,al heeft zij hem ook op advies van de dermatoloog gekocht.
Toch wil ik eerst het advies van de vervanger van mijn DA inwinnen.
Soms doe je nog meer kwaad dan goed. Ik zou het mezelf nooit vergeven.

Ook is onze Balou,want zo heet onze knappe kerel, een slechte eter.

Als er iemand raad heeft,graag !

Een reactie plaatsen