Honden wassen in een handomdraai

Honden wassen in een handomdraai

Hondenweer, een frisse duik in de vijver of wat onschuldig kattenkwaad. Je trouwe viervoeter is er niet vies van en dat merk je ongetwijfeld ook aan zijn vacht. Hoog tijd voor een bad? Wij leggen je graag uit hoe en wanneer je best je hond een wasbeurt kan geven.
 

Wanneer heeft je hond behoefte aan een bad? Wanneer moet je hond gewassen worden?

Is het echt wel nodig dat je je hond wast? Voor de meeste honden volstaat het om een tot drie keer per jaar een bad te nemen. Je hond teveel wassen is immers schadelijk voor de oppervlaktelaag van de huid en zal zorgen voor irritaties. Was daarom je hond enkel en alleen wanneer de vacht écht vuil is of een erg onaangename geur verspreidt.
 

De voorbereiding

Om de wasbeurt zo vlot mogelijk te laten verlopen kan je best op voorhand al wat spullen verzamelen en een geschikte locatie uitzoeken. Is het bad geen optie, hou er dan zeker rekening mee dat je warm water zal nodig hebben. Leg een kam en/of borstel klaar -beiden aangepast aan de vacht van je hond- , een stapel handdoeken en een propje watten. Een anti -slipmatje kan handig zijn om glijden te voorkomen. Verder kan je ook uitkijken voor een hondenshampoo, hoewel zuiver water kan volstaan indien je hond een gezonde huid heeft. Gebruik je toch liever shampoo, kies dan voor een milde shampoo. Als je hond een probleemhuid heeft (vb. vet of schilferig) , vraag je best het advies van je dierenarts. Hij zal je een aangepaste shampoo aanraden.


In & uit bad

Zorg ervoor dat er geen knopen of klitten meer in de vacht zitten vooraleer je je hond nat maakt en stop een propje watten in de oren zodat er geen water of zeep in terecht kan komen. Maak vervolgens je hond volledig nat met lauw water en vermijd hierbij de ogen, oren en neus. Leg je hand eventueel op het hoofd om schudden te beperken. Zeep je hond vervolgens in met verschillende –kleine- hoeveelheden shampoo en masseer uitgebreid. Laat de shampoo zo’n 10 tot 15 minuten weken. Shampooresten zorgen voor irritaties, dus zorg ervoor dat je grondig spoelt. Laat je hond zich eventjes schudden en kam daarna de vacht nogmaals goed uit. Wrijf je viervoeter droog met een handdoek en laat hem verder binnen drogen. Een haardroger kan hierbij helpen indien je hond het toelaat maar ontwijk ook hier voornoemde zones.

Heb je nog vragen over het wassen van je hond? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Veerle Robijn

Onze Jenne wordt zo'n 3-4 keer per jaar thuis of in een hondenkapsalon gewassen, vooral wanneer hij meer bruin dan zwart is na een zwempartij of wanneer we bij mensen op bezoek gaan die niet gesteld zijn op een met hondenharen versierde vloer EMO 8. Wij doen het gewoon thuis in de badkamer met Zwitsal babyshampoo en dat gaat eigenlijk vlot. Onze Jenne geniet van de massage en laat zich gemakkelijk afspoelen. We moeten enkel zorgen dat iemand met handdoeken klaar staat wanneer mijn man onze Jenne kletsnat uit het bad haalt EMO 4.

WENDY WAS IK ALLE ZONDAGEN ALLEEN MET WATER, OMDAT ZE KLEIN IS EN WIT, DUS ERG VUIL DOOR OVER HET GRAS TE LOPEN
ZE VIND HET NIET ERG MEER, IN HET BEGIN SCHOOT DE SLANG VAN HET WATER WEG, EN VLOOG HEEN EN WEER IN DE BADKAMER.

jeanet boeijsma

hier worden ze gewoon in het bad gewassen, kunnen ze niet weglopen en hoef ik ze niet vasthouden, zeep ze in en spuit ze met de douche kop gewoon schoon.
witje wordt eens in de 2 weken gewassen ivm vette huid en vieze vacht, echt heel vaak he, maar ze voelt zich er dan ook weer lekker bij als ze schoon is.


Een reactie plaatsen