Honden met obesitas of overgewicht

Hond op weegschaal
In de Verenigde Staten alleen al kampt ongeveer de helft van alle honden met overgewicht. Meer nog, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 30 tot 40 percent van alle honden uit onze Westerse wereld te zwaar is. Deze cijfers zijn zonder meer verontrustend, want net zoals bij mensen kan obesitas bij honden voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Maar wat is obesitas bij honden eigenlijk? Hieronder schetsen wij twee minder voor de hand liggende verklaringen voor hondenzwaarlijvigheid.

Obesitas?


Miljoenen mensen over de hele wereld sukkelen met een of andere vorm van obesitas. Obesitas betekent letterlijk dat overtollig vet zich ophoopt in het lichaam, als gevolg van de opname van meer calorieën dan dat er calorieën worden verbruikt. Dat deze aandoening geen pretje is voor de persoon in kwestie, staat vast. Het is immers algemeen geweten dat ernstige zwaarlijvigheid absoluut niet gezond is voor je lichaam. Hartziekten, bewegingsproblemen, suikerziekte, verhoogde cholesterol, onvruchtbaarheid, rugklachten en een te hoge bloeddruk zijn maar enkele voorbeelden van de vele aandoeningen die een gevolg kunnen zijn van obesitas. Het aantal mensen dat onder zwaarlijvigheid lijdt, stijgt bovendien nog elk jaar. Ook bij honden komt overgewicht steeds vaker voor. Viervoeters met obesitas krijgen vaak af te rekenen met hartproblemen, leveraandoeningen, nierziekten en gewrichtsproblemen.

Wolven en de stofwisseling: een eerste verklaring voor hondenobesitas


Het zou te gemakkelijk zijn om te besluiten dat elke hond met obesitas simpelweg te veel voedsel krijgt van zijn of haar baasje. Natuurlijk helpt het niet om je huisdier elke dag opnieuw te verwennen met ongezonde tussendoortjes, maar er zijn andere verklaringen mogelijk voor zwaarlijvigheid. Ten eerste heeft obesitas bij honden soms te maken met de stofwisseling van de dieren. De stofwisseling van onze viervoeters is immers nog altijd erg vergelijkbaar met die van wolven. Wolven leven in het wild en dus zijn hun lichamen er op voorzien om zeer efficiënt vetreserves op te slaan. Een wolf weet immers niet wanneer hij een volgende prooi zal verschalken, en bijgevolg moet elke bruikbare voedselreserve opgeslagen worden voor mogelijke magere tijden. Honden die bij jou in huis leven hebben een gelijkaardige stofwisseling en daar ligt net het probleem. Wanneer je viervoeter bijvoorbeeld elke dag zijn extra tussendoortje aangeboden krijgt, weet zijn lichaam niet dat er de volgende dag weer voldoende voedsel zal zijn. Een natuurlijke reactie is dan ook dat de extra vetreserves opgeslagen worden, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Wanneer je dan bovendien een hond hebt die vaak binnen zit en relatief weinig beweegt, is het logisch dat het dier na korte tijd zwaarlijvig is.

Het verschil tussen lichamelijke en geestelijke honger: een tweede verklaring


Een tweede mogelijke verklaring voor hondenobesitas is het verschil tussen de lichamelijke honger van uw hond enerzijds en de geestelijke honger van het dier anderzijds. De lichamelijke honger is eigenlijk de gewone honger. Bij lichamelijke honger heeft je viervoeter immers nood aan voedsel, oftewel omdat de maag leeg is oftewel omdat er te weinig energie in het lichaam aanwezig is. Wanneer je jouw huisdier een normale portie eten geeft omdat hij of zij lijdt onder lichamelijke honger, is de kans op obesitas eigenlijk niet aanwezig. Daartegenover staat echter geestelijke honger en daarbij liggen de zaken anders. Net zoals wolven voelen ook honden vlak na de maaltijd, of zelfs een langere tijd erna, de behoefte om ergens op te kauwen. Vroeger dacht men dat de viervoeters dit kauwgedrag vertoonden om speeksel te produceren of om hun tanden schoon te maken. Nu weet men echter dat honden kauwen omdat er daardoor in hun lichaam endorfine vrijkomen. Deze endorfine zorgen voor een gevoel van rust en ontspanning, maar verminderen daarnaast ook de agressie en de angst bij de dieren. Indien je als hondeneigenaar niet beschikt over voorwerpen waarop je viervoeter kan kauwen zonder ze op te eten, zal het dier bij jou komen smeken voor voedsel om op te kauwen. Wanneer je als baasje vervolgens toegeeft aan de geestelijke honger en jij je huisdier na de maaltijd toch nog iets lekkers toestopt, verorbert je hond eigenlijk meer voedsel dan nodig. Daarin schuilt natuurlijk een tweede minder voor de hand liggende verklaring voor zwaarlijvigheid bij honden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Faes Jan

een oeroud middel tegen obesitas: vervang een deel van de brokken door prinsessenboontjes. Onze vier Drentsche Patrijshonden moeten 's morgens wat eten. Zo niet, dan bestaat de kans dat ze in de loop van de dag gal overgeven. Om nu dit te vermijden geven we hen elke ochtend een mengsel van rijst en boontjes. Daar zitten niet veel calorieën in en ze hebben nooit een hongergevoel door een lege maag . 's Avonds nadat wij hebben gegeten, krijgen zij hun normale portie brokken met een portie vlees met eventueel wat overschot van onze tafel.

annemie dekens

sloeber krijgt ook alle dagen een portie groenten zoals worteltjes, boontjes, broccoli, bloemkool... ik stoom ze in de stoomkoker, hij vindt dit heel lekker en eet zijn kom gretig leeg! 's avonds krijgt hij dan zijn portie hondenbrokken en bij ieder jaarlijks bezoek aan de dierenarts blijft hij steeds goed op gewicht! hij krijgt ook nog wel eens een lekkere hondensnack en hondensnoep maar ik probeer dit toch te beperken! ook rauwe groenten zoals wortel, komkommer zijn zijn favoriete knabbeltjes!EMO 8

jeanet boeijsma

Nee door de sport verliezen ze gewicht maar hier zijn ze niet te dik, eerder iets aan de magere kant ko t van de sport en trainingen. Volgens de da noeven ze niet zwaarder maar sommigen zeggen ze zijn te mager.

Bieke Van Gijsegem

De Christo zal telkens na zijn avondmaaltijd ook ergens een kauwbeentje opnieuw gaan opvissen, dat hij - een beetje 'vermenselijken' mag toch ook wel - duidelijk gespaard heeft om op dat ogenblik te gaan opknabbelen, lekker aan mijn voeten liefst EMO 1. Fijn om te lezen dat dit een normale reactie is van mijn labje, ik dacht dat het gewoon een reactie van zich-goed-voelen was EMO 1

Gina Limjoon

Als ik dat allemaal lees word ik groen van jaloezie ,de ene dag lust hij het , de andere dag niet, heb hem zelfs anderhalve dag niets gegeven, alleen brokjes op bord, niets helpt. Melk op brokjes gedaan omdat het de reuk wegneemt is me gezegd , niets van.iedereen zegt kan geen kwaad , hij is niet te mager. Maar vind het triestig als hij niets wil eten, snoepjes wel natuurlijk, maar zolang hij niet normaal wil eten krijgt hij niets.
Ga nu " Natuurlijk Lekker" hebben ze alle soorten natuurlijke voeding, misschien dat ik daar hulp vind.


Erna Maertens

Milo heeft overgewicht maar geloof mij of niet : dit komt niet door teveel te eten. Hij eet voor een grote hond echt weinig maar heeft totaal geen beweging gezien hij heupdysplasie heeft aan beide kanten. Alle dagen gaan we toch 2 keer wandelen maar dit gebeurt op een heel langzame manier. Elke week gaat hij ook gaan zwemmen (hydrotherapie) maar daar valt hij spijtig genoeg voor het moment niet van af. Ik weet echt niet hoe ik hem kan laten afvallen. Iemand tips ?

Wimbo Wimbo

Vanmorgen hoorde ik nog een derde reden waardoor een hond te dik wordt, casu quo kan worden. Van de dierenarts. Als je hem laat castreren is het vaak zo, dat de hond minder actief wordt. En zodoende minder "brandstof" verbrandt, daardoor hij dikker wordt als je dezelfde hoeveelheid voedsel blijft geven als voor de tijd. Wie minder hard werkt, heeft minder voedsel nodig... Iets om terdege rekening mee te houden.
Zeker in het begin toen we hem net hadden, was het puzzelen, wat en vooral HOEVEEL hij at. Hij kreeg in zijn gastgezin niet te veel blijkbaar... Want hij woog nét 19 kilo. Hij is in 2 1/2 maand ongeveer 4 kilo aangekomen. Vanmorgen naar de dierenarts geweest (general check) en hij is nu prachtig op zijn gewicht. Goed gedaan dus! En daar zijn we best een beetje trots op... (LOL) EMO 3

Bieke Van Gijsegem

Blij dat ik het kan eens zijn met je dierenarts, Wimbo EMO 8

Wimbo Wimbo

... en da's maar goed ook, want volgende week gaan zijn balletjes eraf.... (Ow.......)

Gina Limjoon

Denk dat Kito nooit dik zal worden als hij zo voort dood, dus daar moet ik mijgeen zorgen over maken . Maar ik denk altijd dat hij te weinig eet. De ene keer lust hij het de andere keer niet, brokken gaat de laatste tijd, ook niet alle dagen en hoop en al 10 kleine stukjes. Groenten niet de overhoop. Dierenarts heeft hem vitaminen gegeven, gelukkig lust hij dat wel.Iedereen zegt dat hij er goed uitziet en zijn pels blinkt mooi.EMO 20

Nicole Geens

Nee, geen overwicht.Daar wordt echt angstvallig op toe gekeken.
Ook voor onszelf tellen we de calorietjes, dus ook voor Happy wordt er exact gegeven wat ze nodig heeft. Een goeie gezonde brok van Acana, waarvan ze in de zomermaanden iets meer krijgt omdat we dan ook veel meer gaan wandelen. De wintermaanden betekenen dus automatisch iets minder brokjes en minder snoepjes.
Wanneer we meer gaan wandelen, krijgt we autonmatisch ook weer meer eten.
Snoepjes bestaan alleen uit gezonde snoepjes, gedroogde long, gebakken niertjes, gedroogde vis, gebakken kippenblokjes. enz..
Ook bij de jaarlijkse dierenartscontrole wordt er steeds naar haar gewicht gekeken. Een gezonde geest in een gezond lichaam, telt volgens mij ook voor onze hondenvrienden.

Jacqueline

Mijn lab heeft echt aanleg om dik te worden, ondanks dat ik 4x per dag een fikse wandeling met haar maak. Ik heb nu andere brokken en ik geef haar minder, en ook inderdaad wat boontjes voor de grote honger. Ze krijgt wel snoepjes maar dit is eigenlijk een deel van het avondeten. Ik heb haar nu goed op gewicht en dat moet ook want volgende week wordt ze gesteriliseerd. En dan komen ze ook aan. Dus weer extra opletten.


Een reactie plaatsen