Honden met Alzheimer

Honden met Alzheimer

Het klinkt misschien absurd, honden met Alzheimer, maar jammer genoeg bestaat het wel degelijk. Afgenomen oriëntatievermogen, plotselinge onzindelijkheid, verlatingsangst,... Dit zijn maar enkele van de vele voorbeelden waar honden plotseling mee te maken kunnen krijgen.


Wat is Alzheimer?

Alzheimer bij mensen is een aandoening dat de hersenen als het ware doet verschrompelen. Het vernietigt de hersencellen waardoor allerlei geheugenproblemen en mentale disfunctie ontstaat. Bij dieren wordt dit proces cognitieve disfunctie genoemd. Net zoals bij mensen, kan het het leven van zowel hond als baasje danig veranderen.


Symptomen

De symptomen van cognitieve disfunctie hangen af van hond tot hond. Verder moet je niet onmiddellijk uitgaan van deze ziekte, want sommige symptomen kunnen ook gewoonweg te maken hebben met ouderdom.

Enkele symptomen zijn:

  • familieleden niet herkennen
  • moeite met het vinden van bepaalde dingen (voerbak, de deur,...)
  • niet reageren op de naam of commando's
  • verloren lopen op vertrouwde plaatsen
  • onzindelijkheid
  • verlatingsangst
  • apathisch gedrag

 


Diagnose

Bij een vermoeden van cognitieve disfunctie kan je best de dierenarts raadplegen. Deze zal grondig het gedrag van je hond bestuderen, psychologische en neurologische testen afleggen en bloed-en urinetesten afnemen. Het probleem is dat men nog niet goed de diagnose cognitieve disfunctie kan stellen. Ieder bovenstaand symptoom kan namelijk ook een symptoom van een andere ziekte zijn. Juist omdat er nog zo weinig bekend is over deze ziekte bij dieren, is het belangrijk dat alle andere mogelijke oorzaken uitgesloten worden vooraleer men de diagnose cognitieve disfunctie stelt.


Behandeling

Jammer genoeg is er net zoals bij mensen nog geen behandeling voor cognitieve disfunctie. Recent is er wel een geneesmiddel uitgebracht dat het dopaminegehalte in de hersenen van de hond doet stijgen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen beter werken. Alhoewel men nog geen echte resultaten heeft, zouden sommige honden er goed op reageren. Ze zouden minder apathisch gedrag vertonen en meer dingen onthouden.

Veel mensen zoeken echter (soms met succes) hun heil in de homeopathie. Alhoewel de homeopathie geen middel aanbiedt voor honden met Alzheimer, hebben ze wel allerlei middeltjes om de verschillende symptomen van cognitieve disfunctie te beperken. Als de diagnose gesteld is, zal de dierenarts jouw hond de meest geschikte behandeling geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen