Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Honden met Alzheimer

  Davy Agten
  Honden met Alzheimer

  Het klinkt misschien absurd, honden met Alzheimer, maar jammer genoeg bestaat het wel degelijk. Afgenomen oriëntatievermogen, plotselinge onzindelijkheid, verlatingsangst,... Dit zijn maar enkele van de vele voorbeelden waar honden plotseling mee te maken kunnen krijgen.


  Wat is Alzheimer?


  Alzheimer bij mensen is een aandoening dat de hersenen als het ware doet verschrompelen. Het vernietigt de hersencellen waardoor allerlei geheugenproblemen en mentale disfunctie ontstaat. Bij dieren wordt dit proces cognitieve disfunctie genoemd. Net zoals bij mensen, kan het het leven van zowel hond als baasje danig veranderen.


  Symptomen


  De symptomen van cognitieve disfunctie hangen af van hond tot hond. Verder moet je niet onmiddellijk uitgaan van deze ziekte, want sommige symptomen kunnen ook gewoonweg te maken hebben met ouderdom.

  Enkele symptomen zijn:

  • familieleden niet herkennen
  • moeite met het vinden van bepaalde dingen (voerbak, de deur,...)
  • niet reageren op de naam of commando's
  • verloren lopen op vertrouwde plaatsen
  • onzindelijkheid
  • verlatingsangst
  • apathisch gedrag

   


  Diagnose


  Bij een vermoeden van cognitieve disfunctie kan je best de dierenarts raadplegen. Deze zal grondig het gedrag van je hond bestuderen, psychologische en neurologische testen afleggen en bloed-en urinetesten afnemen. Het probleem is dat men nog niet goed de diagnose cognitieve disfunctie kan stellen. Ieder bovenstaand symptoom kan namelijk ook een symptoom van een andere ziekte zijn. Juist omdat er nog zo weinig bekend is over deze ziekte bij dieren, is het belangrijk dat alle andere mogelijke oorzaken uitgesloten worden vooraleer men de diagnose cognitieve disfunctie stelt.


  Behandeling


  Jammer genoeg is er net zoals bij mensen nog geen behandeling voor cognitieve disfunctie. Recent is er wel een geneesmiddel uitgebracht dat het dopaminegehalte in de hersenen van de hond doet stijgen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen beter werken. Alhoewel men nog geen echte resultaten heeft, zouden sommige honden er goed op reageren. Ze zouden minder apathisch gedrag vertonen en meer dingen onthouden.

  Veel mensen zoeken echter (soms met succes) hun heil in de homeopathie. Alhoewel de homeopathie geen middel aanbiedt voor honden met Alzheimer, hebben ze wel allerlei middeltjes om de verschillende symptomen van cognitieve disfunctie te beperken. Als de diagnose gesteld is, zal de dierenarts jouw hond de meest geschikte behandeling geven.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Gezondheid , Verzorging , Gedrag , Alzheimer , Symptomen , Diagnose , Behandeling
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x