Honden en vergiftiging

Honden en vergiftiging
Je hond is een echte eter. Maar soms kan het fout aflopen en eet hij iets giftigs of iets waar honden helemaal niet tegen kunnen. Hier vind je een aantal vergiftigingen met de daarvoor bijhorende symptomen en hoe je deze vergiftiging moet behandelen.

Antivries

Het dodelijkste middel voor honden, ook in kleine hoeveelheden. Het antivriesmiddel bevat bacteriën die de rode bloedcellen en de lever vernietigen. En dit geldt niet alleen voor honden, ook voor zo goed als alle andere huisdieren die aanwezig zijn in je huis. Het probleem bij antivries is dat het naar stroperige snoep smaakt en des te doeltreffender is. Je hond heeft wel degelijk antivries ingenomen als hij niet meer in staat is om te lopen, hij struikelt, valt en braakt en overmatig drinkt en urineert. Als eerste preventieve zorg laat je hem het best zoveel mogelijk braken.

Chocolade en cafeïne

Zij hebben een enorme invloed op het cardiovasculaire systeem van uw hond. Ze verhogen de hartslag, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden en zelfs hartproblemen. In grote hoeveelheden kan cafeïne zelfs fataal zijn. Je moet zeker opletten als je hond overmatig hijgt, braakt, diarree heeft en hyperactief is. Ook hier is de eerste zorg om je hond zoveel mogelijk te laten braken. Hierna raadpleeg je een dierenarts voor een maagspoeling.

Rauwe zalm

Rauw vlees bevat een parasiet die dodelijk kan zijn voor je hond. Maar deze parasiet is nog actiever bij rauwe zalm. Eenmaal de parasiet zich in de darmen begeeft zal hij zeer toxische stoffen produceren en het hele lichaam infecteren. Je hond zal vrijwel direct ziek worden. Slaapzucht, ernstig gewichtsverlies, gezwollen lymfeklieren, braken en een bloederige, kleurige diarree zijn symptomen waaraan je kan herkennen dat je hond rauwe zalm heeft gegeten. Antibiotica zijn de enige manier om je hond te helpen. Eenmaal hij dit heeft opgelopen is hij er immuun tegen.

Rozijnen en druiven

Als je hond grote hoeveelheden druiven of rozijnen inneemt kan zijn leven ernstig in gevaar zijn. Ze bevatten giftige stoffen die zich tegen de lever keren en de overlevingskans als dit voorvalt bedraagt slechts 52%. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, nierfalen, overmatig drinken van water en urineren. De beste behandeling is hier ook om de hond te laten braken en hierna de maag te laten leegpompen.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn zeer dodelijk voor honden en zorgen voor een heel snelle en pijnlijke dood. Vooral in de herfst moet je waakzaam zijn omdat er dan veel meer paddenstoelen zijn, maar ook tijdens vochtige tijden. De paddenstoelen bevatten stoffen die verschillende delen van het lichaam aanvallen. De symptomen die je hier moet verwachten zijn diarree, braken, verwarring, bewusteloos worden, hallucineren, onregelmatig gedrag en zelfs in coma geraken. Hier laat je de hond ook onmiddellijk braken en ga je ook meteen naar de dierenarts om zijn lever te laten nakijken.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Dat van die druiven en rozijnen wist ik niet!!! EMO 10EMO 7

zijn er ook nog giftige planten, struiken etc? mijn hond kauwt graag op een tak van een struikEMO 7

Veerle Robijn

Ik hoor geregeld dat tomaten en noten ook giftig zouden zijn voor een hond... Wat is daar van waar? Bestaat er ergens een betrouwbare lijst van wat mag, een beetje mag en totaal verboden is voor honden??? EMO 7

T. H.

Druiven op zich zij niet giftig, wel de pitten erin!
Gewone eetbare paddestoelen zij n ook niet giftig, het gaat hier over de giftige paddestoelen die men vindt in bossen e.d.
Beetje paniekzaaier bericht!! EMO 7


Een reactie plaatsen