Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Honden en hun angst voor onweer

  Davy Agten
  Honden en hun angst voor onweer
  Sommige honden zijn enorm bang voor vuurwerk en onweer, andere honden dan weer helemaal niet. De reden hiervoor is niet echt duidelijk. Misschien ligt het aan het gehoor van je hond, de socialisatie of zijn algemene angstniveau. Sowieso blijft het vervelend als je, anders zo rustige, hond bijna hysterisch wordt als het dondert.

  Vuurwerk en donder


  Ook al lijken het twee gelijkaardige dingen, er is een groot verschil tussen de angst voor vuurwerk en de angst voor donder. Is je hond bang van vuurwerk? Dan zijn het hoogstwaarschijnlijk de knallen die hem, soms letterlijk, de stuipen op het lijf jagen. Je bange hond kan beginnen kwijlen of beven. Hij zal zich proberen verbergen in je schoot of hij zal vluchten naar een veilig plekje.

  Als je hond bang is van donder, dan is er meer in het spel dan de luide knallen. Je hond kan bang zijn van de elektriciteit die tijdens een donderstorm in de lucht hangt. Hij voelt deze in zijn vacht als statische elektriciteit. Honden voelen donderstormen al aankomen lang voor de eerste donderslag. Een geliefd schuilplekje is de badkuip. De gladde kanten van de badkuip verzachten de elektriciteit in hun vacht, waardoor ze zich kalmer voelen.


  Wat kun je eraan doen?


  Er zijn bepaalde kruidenremedies die je hond kunnen kalmeren, zoals valeriaan en skullcap. Ook essentiële oliën zoals pepermuntolie kunnen rust geven. Pas op! Ook kruiden zijn niet zonder gevaar zijn. Ook al zijn ze natuurlijk, het betekent nog niet dat ze veilig zijn. Consulteer dus eerst je dierenarts. Kruidenremedies hebben tijd nodig om te werken. Bij onverwachte vuurwerken of donderstormen heeft deze medicatie dus een beperkte doeltreffendheid. Heeft je hond een groot probleem? Bespreek dan samen met de dierenarts welk middel het meest geschikt is en snel werkt als het echt nodig is.

  Er bestaat ook een soort kledij voor je hond die hem kan helpen. Je hond wordt als het ware ‘ingepakt’ in een cape waardoor hij beschermd is tegen de elektriciteit in de lucht.
  Bovenstaande methodes kunnen je hond helpen op korte termijn. Op de lange termijn kan desensitisatie helpen: hem ongevoelig maken voor de luide geluiden. Dit kun je doen door het geluid van vuurwerk of donder op te nemen en af te spelen voor je hond (van stil naar steeds iets luider). Op die manier wordt je hond dit geluid misschien gewoon en ervaart hij ze niet meer als angstwekkend.

  Een laatste hulpmiddeltje: de tv of de radio. Laat de tv of de muziek luid spelen als er vuurwerk of donder is. Op die manier is het geluid buiten minder aanwezig, en je hond, hopelijk, minder angstig!


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Vuurwerk , Angst , Onweer , Donder , Bliksem , Electriciteit
terug naar overzicht

4 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 728

  De beste remedie voor zowel onweer als vuurwerk is gewoon samen met je hond naar buiten gaan en het vuurwerk bekijken, en de donder en bliksem van onder een afdak aanschouwen.
  Alle ,andere kalmeringsmiddeltjes is tegennatuurlijk, en daar moet men NOOIT aan beginnen
  geplaatst op 10-12-2016 om 01:19
 2. 789marleen

  rank: 5154

  Wat kan men doen als oudere honden bang zijn van onweer ?

  Marleen.
  geplaatst op 21-04-2016 om 22:27
 3. treeper

  rank: 312

  onze Lab was ongeveer 4 maand toen het eerste onweer overtrok. ze was al een tijdje onrustig, maar bij de eerste donderslag werd ze pas echt angstig. ik heb haar dan rustig mee naar buiten gevraagd, wat ze volgde, en ben gewoon onder het afdak naast haar gaan zitten en een arm rond haar gelegd. daar een half uurtje gezeten tot ze helemaal tot rust was gekomen/in slaap was gevallen (hoewel het nog onweerde). sindsdien zou ze bij elk onweer willen gaan buiten spelen. vuurwerk ook nooit probleem geweest.
  socialisatie lijkt me dus the way to go. snoepje achteraf niet te vergeten natuurlijk
  geplaatst op 23-06-2015 om 01:17
 4. abilly

  rank: 44

  TV en RADIO dat is al iets
  Wennen aan harde geluiden, knalllen van al van puppyperiode
  De rustige aanwezigheid van baasje, Zonder troosten of betuttelen
  gewoon door er te zijn
  De hond mag gerust dicht bij ons/mij komen te liggen of zitten... zonder dat we enig aandacht geven aan de knallen, net of dat erbij hoort, niks aan de hand
  Aan de statisch électriciteit hebben we nooit gedacht ....geen ervaring mee
  geplaatst op 11-06-2015 om 23:17
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x