Honden aan de leiband? Alstublieft!

Hond met leiband
Iedereen kan zich wel momenten herinneren waarop er een hond los voorbijliep die eigenlijk aan de leiband moest. In zo’n situaties zie je dan vaak enkele tientallen meters achter het dier de eigenaar lopen met rond zijn pols de riem of het koord gewikkeld. Maar waarom is het soms eigenlijk echt wel aan te raden om je hond aan de leiband te houden?

Wetgeving rond leibanden

Vreemd genoeg bestaat er in België en Nederland geen algemene eenduidige wetgeving of reglementering over het aan de leiband houden van viervoeters. Elke gemeente moet dan ook afzonderlijk een reglement opstellen en maatregelen nemen om de veiligheid en de rust van de bevolking te verzekeren. Bijgevolg heeft de overgrote meerderheid aan Belgische en Nederlandse gemeenten elk op zich de beslissing genomen om hun inwoners te verplichten honden aan de leiband te houden. Daarbij komt nog de bepaling dat gevaarlijke hondensoorten verplicht een muilband moeten dragen tijdens folkloristische of feestelijke bijeenkomsten in of buiten de bebouwde kom. Inbreuken op de regelgeving rond leibanden zijn natuurlijk strafbaar en worden beboet met een gemeentelijke administratieve sanctie. De geldsom die een overtreder moet ophoesten is trouwens niet te onderschatten, want hoewel het in het beste geval gaat om 25 euro kan het bedrag oplopen tot maar liefst 250 euro. De mate waarin er overlast plaatsvond en een mogelijke herhaling van de feiten zijn twee factoren waarmee de bevoegde ambtenaar rekening houdt bij het bepalen van de strafmaat. Behalve een mogelijke boete zijn er echter nog andere factoren die het dragen van een leiband aan te raden maken.

De veiligheid van je hond

De belangrijkste reden om je hond aan de leiband te houden, is misschien wel dat je jouw huisdier zelf er mogelijk een groot plezier mee doet. Honden blijven immers dieren en dus zijn ze niet altijd even voorspelbaar in hun handelingen. Niet elk baasje woont bijvoorbeeld midden in een bosrijke omgeving waar de kans op verkeer of andere loslopende viervoeters erg klein is. Sommige hondeneigenaars zijn met andere woorden verplicht om hun metgezel uit te laten in een drukke omgeving met veel verkeer of andere honden. Je hond aan de leiband houden is dan ook een methode om de veiligheid van je huisdier te garanderen. Het zorgt er immers voor dat je preventief kan handelen en dat je niet moet ingrijpen wanneer het misschien al te laat is. Je wil tenslotte toch niet thuis moeten komen van een wandeling met je hond om dan jouw vrouw te moeten vertellen dat het dier gekwetst, of erger nog, overleden is?

De angst van een ander voor jouw hond

Bijna iedereen heeft ooit al eens een discussie gevoerd met iemand anders over wat nu eigenlijk het beste huisdier is. Sommige mensen zweren bij katten, terwijl anderen er rotsvast van overtuigd zijn dat honden de tofste metgezellen zijn. Afgezien van jouw persoonlijke stellingname in dit debat, valt het toch niet te ontkennen dat een aanzienlijk aantal mensen schrik heeft van honden? Er vinden bijvoorbeeld maar weinig familiefeestjes plaats waarbij er niet iemand is die vraagt of het mogelijk is om de viervoeters apart te houden. Wanneer je als baasje gaat wandelen met je hond, is de kans dan ook reëel dat je, ergens op je pad, iemand kruist bij wie het angstzweet uitslaat wanneer hij of zij jouw viervoeter in het oog krijgt. Wanneer jij je als hondeneigenaar met je eigen exemplaar in het openbaar begeeft, is het daarom verstandig om het dier aan de leiband te houden. Dit getuigt immers van het nodige respect voor andere mensen en ook van een gezonde portie mededogen. Bovendien zal je op sympathie kunnen rekenen van die ene toevallige voorbijganger met een hondenfobie.

Natuurlijk laat je je hond voor de rest zoveel mogelijk vrij in je tuin of in speciale losloopgebieden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


27 reacties

Gina Limjoon

Heb mijn hondje altijd aan de leiband als ik buiten ga, woon in een drukke buurt en mag er niet aandenken dat er iets mee zou gebeuren. Is een klein hondje en toch zijn er mensen die er bang van zijn, onbegrijpelijk EMO 1[emo14

Bianca ...........

EMO 10Ik mis in dit artikel helaas nóg een reden om de hond aan de lijn te houden:
Dat het soms voor de hond zélf gewoon veel prettiger is om de zekerheid van de lijn te hebben en de baas kort in de buurt. Niet elke hond is even zeker en de meeste eigenaren zullen dit ook niet altijd op de juiste manier interpreteren. Juist voor zo'n hond is het fijner als hij zijn zaken níet zelf hoeft op te lossen en de zekerheid heeft van die baas-hond-verbinding.

Myriam De Smet

Heb mijn honden ook bijna altijd aan de leiband omdat het niet anders mag hier in de buurt en ook omdat één van de twee het op een lopen zou zetten achter elke vogel, konijn of andere dier.EMO 1

Kathleen De Nijs

meestal zitten mijn honden ook aan de leiband.
Maar ik durf ze ook vaak los te laten lopen als ik nog maar zeg te ver weten ze beiden dat ze terug moeten komen. Dit doe ik wel enkel op plaatsen waar niet direct op de openbare weg kunnen.
Ze rijden heel vaak mee met het zijspan naar motor evenementen, en als ik zie dat er andere honden zijn die niet altijd zo lief zijn gaan ze aan de leiband anders mogen ze vrij rondstormen.
En als er kleine kinderen zijn leg ik ze ook aan wil het niet meemaken dat ze ooit in de fout zouden gaan en een kind bijten uit zelf verdediging.De Pincher word dan ook wel vaker vast gelegd, zij is is rapper afgeleid en luister dan niet direct op momenten dat wij het willen ze daagt dan wat uit.

Ghislaine Van Eeckhoudt

Mijn hond loopt altijd los in verkeersvrije gebieden. Zij is hierdoor zeer sociaal geworden. Loopt mensen fietsers enz gewoon voorbij en begroet andere honden heel vriendelijk. Dit ka niet gezegd worden van veel honden aan de leiband!

Ghislaine Van Eeckhoudt

Mijn hond loopt altijd los in verkeersvrije gebieden. Zij is hierdoor heel sociaal geworden. Mensen, fietsers loopt ze gewoon voorbij. Andere honden begroet ze heel vriendelijk. Dit kan ik niet zeggen van veel honden aan de leiband!

Bianca ...........

de reactie naar andere honden en sociaal gedrag word voor de meeste honden echt wel door heel wat meer redenenen bepaalt dan dan alleen het wel of niet dragen van een leiband

Ghislaine Van Eeckhoudt

Welke honden heeft Biaro?

maroeska van veen

Mijn hond is een lekkere domme jachthond, waardoor hij speciaal mee moet worden genomen naar omheinde gebieden want als hij een eend ziet, ziet hij niets anders meer.

Gelukkig hebben we hier veel opties in de omgeving. In de buurt moet hij nou eenmaal aan een riem. In het park ook, want daar mag maar een gedeelte van het park gebruikt worden om je hond los te laten lopen, maar mijne weet echt niet wanneer dat onzichtbare lijntje ophoudt. Honden kennen nu eenmaal geen bureaucratie.

Een longeerlijn werkt net zo goed, maar echt los is natuurlijk een feest!

Louisette Aerts

Heb de mijne ook steeds aan de leiband. Hij kent totaal geen gevaar en als hij een vogel ziet, spurt hij er achter aan, zonder te lettten op verkeer e.d. Is dus voor zijn eigen veiligheid én ook tegenover andere mensen. Hij is nog over enthousiast en denkt dat iedereen die hij ontmoet met hem wil spelen. Niet dus.... EMO 14

Veerle Robijn

Op straat houd ik mijn hond steeds aan de leiband maar eens het bos of de velden in maak ik hem los zodat hij voluit kan rennen. Als ik dit niet doe, heeft hij niets aan de wandeling en is hij ook niet moe te maken. Ik houd hem wel zeer sterk in de gaten en geregeld roep ik hem terug, wat hij ook vlot doet. Als we wandelaars, joggers of fietsers voorbij komen, moet hij aan de voet gaan zitten tot de kust opnieuw veilig is. Dat wordt heel vaak geapprecieerd door de mensen die voorbij komen. Als er honden of kinderen zijn, houd ik hem wel aangelijnd voor ieders veiligheid en zekerheid. EMO 15

Veerle Robijn

Ik denk dat Biaro een Entlebucher Sennenhond heeft, net als onze 2 honden...

Bianca ...........

Biaro heeft een Appenzeller Sennenhond, net nog een tandje erbij, zeg maar. EMO 19

Veerle Robijn

Nog net iets heviger dan een Entlebucher naar het schijnt EMO 3

Bianca ...........

Klopt.

Daniëlla Coenen

Mijn hond ook altijd aan de riem vooral in deze tijd van het jaar.
Als hij vuurwerk hoort dat rent hij alle kanten op uit paniek. Moet er niet aan denken wat er gebeuren kan.
Als we naar buiten gaan dan dubbelcheck ik zelfs altijd zijn riempje zodat hij me niet kan ontsnappen.

Wimbo Wimbo

Ik vind dit een beetje in de categorie "dier aan fiets" vallen. Laatst een aanvaring met iemand die een bocht om komt sjeezen en de onze liep aan de lange lijn, ongeveer 4 meter uit. De onze schrikt ervan, begint te blaffen en dat mens (Ze was vrouw) begint te blaffen, harder dan de onze. Haar gezegd dat ze zelf ook maar moest uitkijken; ik ook honden-belasting betaalde dus minstens net zoveel recht had om daar te lopen. Het was een normale woonwijk en ze begon meteen te schelden. Tja, dan ben ik er zo klaar mee... Toevallig liep er een man die ook nog zei, wat een aso zeg... Ik was het geheel met hem eens
Maar honden horen aan een lijn in een (drukke) woonwijk, Klaar. Laatst zei ik er iets van, meteen een grote bek terug. "De mijne is rustig en dan moet je maar uit de buurt blijven..." Pardon, gaan we de zaak nu omkeren vroeg ik hem. Liep weg zonder iets te zeggen. Tja...

Wimbo Wimbo

P.S.

Hoewel er geen eenduidige wetgeving is, is er vaak wel een GV (Gemeentelijke verordening) en een zogenaamd artikel 5. (Kapstok-artikel) Als een opsporingsambtenaar de situatie zodanig (gevaarlijk/hinderlijk) vindt, kan hij/zij vorderen dat de hond aan de lijn (lijband) gaat. Zo niet, kan een PV (Proces Verbaal) opgemaakt worden.

En owv het wild in bossen en natuurgebieden moeten honden aangelijnd worden.

Vroeger mocht onze jack russel op plaatsen waar het was toegestaan en kalm was loslopen, indien er andere honden of mensen in de buurt kwamen MOEST ze aan de leiband! Tot over enkele jaren geen enkel probleem in onze buurt zijn er de laatste jaren vele honden bijgekomen want mij enkel maar kan plezieren! Het enige nadeel is dat dat er veel van overtuigd zijn dat heel Elverdinge(Ieper) een losloopgebied is te en te onpas kom je met baasjes met loslopende honden tegen die roepen "hij of zij zal niks doen ze 't is een brave"!! Helaas dacht een hond er verleden jaar anders over en heeft de "brave" stafford zijn tanden eens goed in onze jack zijn rug gezet! Ik ben geen overtuigd wandelaar meer!! Dus leve de vrijheid maar liever niet op "de rug" van mijn jackie!!

Frans Rat

ik heb me dan maar uit de mailinglist gehaald, al die verwijzingen naar oude artikels komt mij stilaan de strot uit.EMO 14

Het is toch normaal dat men zijn hond(en) aan de leiband(en) houdt..
Anderen hoeven geen last te hebben van onze rakkers
Een doodbrave hond hebben ,is geen reden om ze los te laten
Andere honden zijn niet altijd gediend van de ongewenste aandacht van de zogenaamde doodbrave hond
Om ze sociaal leren om te gaan met andere honden zijn er hondenscholen ...De verantwoordelijkheid van de hond(en) ligt bij de eigenaar en daarmee uit

worldinmove

Wij laten onze hond altijd los lopen. Het liefst dicht bij een weiland met koeien. We zijn al 8 jaar niet meer bij de slager geweest. Hij apporteert nog steeds elke koe die we uitzoeken. Soms ook een paard. Van schapenvlees houden we niet dus er is een overvloed aan schapen bij ons in de buurt.
Socialiseren is zo belangrijk voor een hond, al op zeer jonge leeftijd. Hij zet altijd z’n hoed af als er een teef voorbij komt.
Dat is wat een hond moet zijn. Luisteren naar de baas. Geen andere honden opzoeken, niet achter katten aan.
Dus een leiband ? Hang die maar aan de wilgen .... is de familie Wilg ook weer blij mee.

bayen

Mijn hond heet Snoopy en is een negenjarig pinchertje
Als hij buiten een hond tegenkomt wordt hij een wilde tijger Kom je ook aan huis begeleiding geven ik woon niet ver van u af
Hij moet dringend veranderen want dit kan niet meer gjs carina

arickx

Het zou handig en duidelijk zijn voor iedereen,aan de leiband of niet!Maar ja,de politiek!Stel je voor in Ieper mag je wel bezopen rijden en in Diksmuide een beetje en in Brugge niet.

Jeanne

Helaas zo waar.
Mijn man liet onze Toller altijd los, hij luisterde immers zo goed, zei hij!
Dat ging negen jaar ook goed. Maar afgelopen september, toen hij plotseling een eekhoorntje de grote weg over zag steken ging hij er achter aan. Er kwam maar èèn auto,
We moesten hem in laten slapen😭
Echt verschrikkelijk!

Sarah

Ik ben de eigenaar van een herplaatste hond met trauma - zij werd als pup 2x gebeten door een loslopende hond volgens de vorige eigenaar, en valt nu sterkt uit naar andere honden.
Naar mensen is ze de liefste hond ter wereld, maar daar waar ik vroeger hoopte nieuwe mensen te leren kennen via de hond is die verwachting door haar gedrag sterk de kop in gedrukt...

Ben telkens bang van loslopers. De onze gromt, vliegt uit, is opgejaagd en ook al kent ze behoorlijk wat commando's op dat moment telt er geen nog. Dus ik hoop dan dat die losloper de houding van onze hond herkent en niet ook in agressieve houding schiet ...


Een reactie plaatsen