Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Hoeveel kost een hond?

  Davy Agten
  Hoeveel kost een hond?

  Alvorens je een hond gaat kopen, is het geen slecht idee om eens stil te staan bij het budget dat je jaarlijks gaat moeten uitgeven aan verzorging, voeding, medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Deze kosten kunnen echter sterk variëren omdat ze in grote mate afhangen van keuzes die jij als hondeneigenaar maakt.

  Rashond of bastaardhond?

  Nadat je beslist hebt om een hond aan te schaffen, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je al eens nagedacht hebt over de keuze van de hond. Kies je voor een rashond of een bastaardhond? De kosten van een rashond liggen uiteraard veel hoger dan die van een bastaardhond. Er bestaat niet zoiets als een ‘betere’ hond, de keuze die je maakt hangt af van jouw smaak, verwachtingen en doelstellingen.

  Voor een rashond neem je best eens een kijkje bij een erkende fokker. Helaas hebben sommige fokkers een slechte reputatie, dus vooraleer je overgaat tot de aankoop, steek je best even je licht op bij mensen die ervaring hebben met deze fokker. Hoeveel je betaalt voor een rashond, hangt natuurlijk af van het ras, maar de prijzen liggen meestal tussen de 350 en 1500 euro.

  Als je liever een bastaardhond hebt, kan je eens langsgaan in een asiel of bij opvangcentra. Zij hebben meestal een uitstekende reputatie, waardoor je dus quasi zeker bent van een gezonde hond en meestal vragen ze niet meer dan een 150 euro.

  Toebehoren

  Natuurlijk heeft een hond ook allerlei toebehoren zoals een leiband, een mandje, speeltjes,… nodig. Je kan hier best eenmalig iets meer aan uitgeven, omdat duurdere spullen ook duurzamer zijn. Bovendien zijn sommige goedkope speeltjes onveilig, wat ernstige gevolgen teweeg kan brengen.

  Voeding

  Het is beter om te kiezen voor kwaliteitsvolle voeding omdat dit vaak meer essentiële voedingsstoffen bevat dan een goedkopere variant. Royal Canin en Eukanuba zijn voorbeelden van goede merken, die voeding aanbieden aangepast aan de behoeftes van jouw hond.

  Vachtverzorging

  Of je al dan niet geld moet besteden aan vachtverzorging hangt af van de vacht van je hond. Bij kortharige honden wordt de vachtverzorging tot een minimum beperkt, maar bij langharige honden is een regelmatig bezoekje aan de hondenkapper vereist. Gemiddeld spendeer je zo’n 25 à 150 euro per jaar aan vachtverzorging.

  Dierenartskosten

  Om je hond zo gezond mogelijk te houden is het van groot belang dat je minstens 1 keer per jaar naar de dierenarts gaat. Indien je hond een gezondheidsprobleem heeft, kunnen de kosten natuurlijk al snel oplopen. Ook oudere honden hebben een intensievere verzorging nodig, dus betaal je ook meer. Het is aangewezen een huisdierenverzekering te nemen om deze kosten te dekken. Voor de jaarlijkse check-up ben je zo’n 75 à 200 euro kwijt.

  Gehoorzaamheidscursussen

  Je hond gehoorzaam maken is niet iets wat na 2 jaar hondenschool afgelopen is. Integendeel, het is een levenslange uitdaging waarbij je hond dag na dag getraind moet worden. Of je nu boeken of dvd’s koopt of je hond inschrijft bij de hondenschool, je spendeert jaarlijks zo’n 20 à 200 euro aan gehoorzaamheidstrainingen.

  Noodgevallen en andere onvoorzien uitgaven

  Helaas worden we soms geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden. Daarom kan je beter maandelijks een beetje geld opzij zetten zodat je nooit voor verscheurende keuzes komt te staan.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

4 reacties

 1. honnesty71_removed

  rank: 1409

  onze kong is dus wel kapot ,onze samojeed krijgt alles stuk ,hoor ,heb al zoveel speelgoed uitgeprobeert ,onze shiba kan er ook wel wat van
  wij geven onze honden flatazor te eten ,niet commercieel maar wel heel gezond
  geplaatst op 30-09-2014 om 08:16
 2. Kristel

  rank: 2

  Hmm met het onderdeeltje 'voeding' ben ik totaal niet akkoord.Het is niet omdat de 2 grote namen die onderdelen zijn van multinationals Mars & P&G en enorm veel marketingbudget en contracten bij dierenartsens hebben dat zij als een 'goed' merk kunnen worden beschouwd. Ik zie hier niets staan van KVV, Barf etc?

  Ik raad iedereen die geïnteresseerd is in hondenvoeding aan volgende eens te lezen:

  http://www.dierbewust.nl/wp-content/uploads/2012/01/EBOOK-de-waarheid-over-brokken.pdf

  (Davy: als je liever hebt dat ik hier geen link post - veeg dit gedeelte gerust weg)
  geplaatst op 24-11-2012 om 09:38
 3. AnneMarie

  rank: 28

  jammer dat hier een aantal merken worden genoemd worden die helemaal niet zo goed zijn
  puur commercie.
  deze merken gooien namelijk veel te veel granen in hun brok en veel te weinig belangrijke voedingsstoffen
  zoals vlees
  er zit vel kleurstof en chemische anti oxidanten in waar een hond toch behoorlijk ziek van kan worden.
  ook RC met speciaal voer voor elk ras is grote onzin
  jammer dat er toch zoveel mensen intrappen
  geplaatst op 29-09-2009 om 16:48
 4. Iluniaq_removed

  rank: 49

  Wij geven inderdaad Eukanuba voeding en zijn hier zeer over te spreken. We vinden het dan ook erg belangrijk om goede voeding te geven. Aangezien wij malamutes hebben, sledehonden, en dus in de winter veel met ze werken voeden wij in de wintermaanden ook extra rundvlees bij de brokken. Voor extra energie, ook geven we dan speciale Eukanuba high activity. In de rustige maanden krijgen ze Eukanuba Normal Activity. Onze pups krijgen Eukanuba Puppy Large breed, totdat ze rond de 12 mnd zijn en dan letten we vooral op hoe en hoe hard ze groeien.
  Het is dus ook zeer belangrijk om te kijken welke voeding je hond precies nodig is, buiten het merk dat je gaat geven!

  Als speeltjes raden wij het liefste Kongs aan deze zijn moeilijk kapot te maken en kosten wel iets meer maar daar heb je dan ook lang plezier van, zeker omdat je ze ook kunt vullen met koekjes ofzo. Natuurlijk zijn flostouwen en houten dummies ook altijd goed!!

  Qua dierenarts vind ik het heel belangrijk dat je deze 100% kunt vertrouwen. We zijn zeker te spreken over onze dierenarts. Hij kent ons en onze honden, we weten altijd waar we aan toe zijn, hij is er echt voor het dier, helaas zijn er ook genoeg die er vooral voor hun portemonee zijn...
  geplaatst op 05-07-2009 om 11:23
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x