Hoe voorkom je dat je pup het hele huis opvreet?

Hoe voorkom je dat je pup het hele huis opvreet?
Puppies bijten – ze bijten op alles waar ze hun kleine tanden in kunnen zetten. Ze bijten omdat ze tanden krijgen, omdat ze hun wereld verkennen, omdat ze zich vervelen, omdat ze nieuwsgierig zijn of omdat ze willen weten hoe iets smaakt.

Kan je hen tegenhouden? Nee, niet echt – ik bedoel, het zijn honden – en bijten is wat honden doen. Maar je kan er wel voor zorgen dat ze niet knabbelen op dingen waarvan je dat liever niet hebt. Laten we eens kijken hoe we een “goed kauwgedrag” kunnen bekomen.

De situatie begrijpen

Eerst en vooral moet je aanvaarden dat je je hond niet volledig kan laten stoppen met kauwen – je kan ervoor zorgen dat hij op andere dingen bijt, je kan hem leren dat hij bepaalde dingen niet mag opknabbelen, maar bijten kan je nooit volledig stoppen. Je moet begrijpen dat kauwen voor een hond volledig natuurlijk, instinctief gedrag is. Als je kwaad op hem wordt omdat hij je favoriete paar slippers zit op te knabbelen, zal hij absoluut geen idee hebben waarom je kwaad bent – voor hem is het perfect normaal gedrag!

Dus vooraleer je kwaad wordt, realiseer jezelf dat het aan jou is om hem te leren waar hij op mag kauwen. Geef hem bijvoorbeeld geen oude schoen of slipper om op te kauwen – hij ziet geen verschil tussen je nieuw paar Nikes van 150 euro of die oude flip-flop sandaal die je in de vuilbak wou gooien. Voor hem is een schoen een schoen. Een hond kan geen prijskaartjes lezen.

Begrijp ook dat pups door een tandenwisselperiode gaan, net zoals kinderen. In die periode zijn ze nors en licht geraakt, net als kinderen, tot dit proces volledig gedaan is. Dat is gewoonlijk rond hun vijfde maand, in tegenstelling tot kinderen. Wees gedurende deze tijd wat geduldiger met je hond, en geef hem dingen om op te kauwen die helpen om wat van zijn pijn en ongemak weg te nemen. Botten helpen goed, zeker als je ze even in de ijskast of zelfs diepvriezer legt voor je ze aan je pup geeft. Koop er meerdere, zodat je er altijd eentje koud hebt liggen.

Je puppy trainen

Als je je pup traint om in een bench te blijven, zorg er dan voor dat zijn territorium binnenshuis beperkt is tot die bench. Geef hem voldoende dingen om op te kauwen wanneer hij in zijn bench zit. Je zou een peuter nooit zomaar een tijdje alleen laten – en je kan hetzelfde best niet doen met een pup! Je moet hem voortdurend duidelijk maken wat goed gedrag is en wat niet.

Als je een bepaalde kamer of ruimte gebruikt om hem te trainen, maak je die ruimte eerst “puppy-proof” door alle objecten te verwijderen waarop gekauwd kan worden, zoals schoenen, sokken en kleine meubelen zoals tafels met poten. Doe plastic beschermhoezen over stopcontacten en leg elektrische draden ofwel uit de weg, of bespuit ze met een anti-kauwspray, dat niet schadelijk is voor je hond maar wel vreselijk smaakt.

Op heterdaad betrappen

Laat je hond nooit zonder toezicht alleen thuis wanneer hij niet in zijn bench zit – net zoals bij een peuter zal het moeilijker voor hem zijn om in de problemen te komen wanneer je toekijkt. Puppies hebben een heel kort geheugen – dus als je hem ziet kauwen op iets waar hij niet op mag kauwen, moet je hem dat onmiddellijk zeggen.

Als je je uitbrander pas 2 minuten later geeft, zal hij geen idee hebben wat hij fout heeft gedaan. Je moet hem op heterdaad betrappen. Neem weg wat je niet wilt opgekauwd zien worden en vervang het door iets waar hij zijn tanden wel mag inzetten.

Zeg met een vastberaden stem “nee” als je hem op de leuning van de stoel ziet kauwen, ga dan naar zijn doos en geef hem een kauwspeeltje. Als hij een nieuwe poging onderneemt om op de zetel te bijten, zet je hem terug in zijn bench of afgebakende ruimte en probeer je het later opnieuw. Overlaad hem met lof wanneer hij op het speeltje of been begint te kauwen dat je hem gegeven hebt.

Probeer wat meer met hem te bewegen en spelen. Een vermoeide pup gaat liever slapen dan je zetel van binnenuit op te vreten. Zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt om wat van zijn puppy energie kwijt te raken – ga met hem wandelen, of speel in de tuin tot jullie beiden uitgeput zijn – dat zal niet enkel de band met je pup versterken, het komt zijn socialisatie ook ten goede.

Nog even kort over de soort speeltjes en kauwbotten die je kan gebruiken – en welke je beter niet geeft. Vermijdt alle speeltjes die kleine, breekbare onderdelen bevatten die los kunnen komen en stikkingsgevaar met zich meebrengen. Vermijdt ook visgraten en alle scherpe, broze beenderen waar splinters kunnen afkomen die in het darmkanaal vastraken – zoals gekookte varkens- of kippenbeenderen.

Om je meubels te beschermen kan je ze inspuiten een speciaal product (niet op stof, natuurlijk!) Dit werkt ook voor tuinmeubelen en de zijkant van je huis (lach niet – een vriend van me had dit probleem!)

Het belangrijkste om te onthouden is dit: als je puppy kauwt op iets dat niet mag, is het niet zijn maar jouw fout. Wees geduldig, hou vol en voor je het weet, is je pup deze slechte gewoonte ontgroeid.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Veerle Robijn

Jongens... jongens... wat een gedoe met die tafelpoten, bescherming en verwijderen van materiaal. Gewoon een huis vol lege petflessen, een knopentouwtje en een pup heeft genoeg afleiding om niet meer aan de meubels en co te denken. Wel de flessen regelmatig vervangen wegens het leventueel oskomen van stukken plastiek en dopjes. EMO 1

Nele Bomans

De dopjes laat ik er hier af hoor EMO 1 Dat is het eerste dat hij van de fles probeert te krijgen... EMO 4 De tafelpoten blijven hier nog min of meer gespaard. Hij is eerder een slipperdief, soms tot grote ergernis... Geen enkel paar slippers blijft gespaard... Behalve die lelijke oude die ik buiten draag, haha. Nu ja, probeer eens niet boos te zijn als hij een duur paar slippers naar de haaien bijt (en dat is soms op een minuutje gebeurd hoor...). Op dat moment denk ik er niet aan hem iets anders in zijn bek te duwen, maar zet ik hem in zijn bench EMO 9 't Is eigenlijk gewoon een kleine sloper ... Alles wat kapot kan, is interessant... (slippers dus, kussens, fleecedekens, de vaatdoek, keuken- en badkamerhanddoeken, pluchen beren, ...) Rubber speelgoed, zoals Kongs, boeien hem eigenlijk weinig. Ik heb er wel zo eentje met een squeeker, die vindt hij wél leuk! Hij heeft hier zelfs een stuk van de muur geknaagd toen hij een paar uurtjes alleen was. Wat erin geresulteerd heeft dat hij nu altijd in zijn bench moet als wij weg zijn (wat ik eigenlijk best wel zielig vind...)


Een reactie plaatsen