Hoe vind ik de juiste hond?

Hoe vind ik de juiste hond?

Niet elke hond wordt graag gezien.

Wanneer je op zoek gaat naar een hond, is het in negen op de tien gevallen een zoektocht naar een gezelschapsdier. Je mag echter niet vergeten dat honden vroeger een heel andere rol hadden. Ze werden gebruikt tijdens de jacht, om terreinen te bewaken, als hulp voor een veehoeder. Het is dus niet verwonderlijk dat honden vaak speels en energiek zijn. Dit is immers hun natuur. Het is dus overduidelijk dat niet alle honden kunnen gebruikt worden om als speelkameraad te dienen. Er moet een zorgvuldige en weloverwogen keuze gemaakt worden.

Kies weloverwogen

Het is belangrijk dat je bij de keuze van je hond goed op zoek gaat naar zijn geschiedenis. Als de ouders van de hond agressief waren, heb je een grote kans dat jouw ook agressief is.
Houd zeker ook rekening met het ras van de hond. Elk ras heeft zijn eigen diep ingewortelde karaktertrekken die niet kunnen uitgewist worden, zelfs niet met uren training. Bekijk het totaalbeeld van de hond, pin je niet vast op één eigenschap. Twee minpunten nemen sowieso de overhand op een pluspunt. Neem een hondenencyclopedie ter hand. Daarin staan de oorspronkelijke eigenschappen van de hondenrassen opgesomd. Zo kan je voorkomen dat je later boos wordt op je hond door een karaktertrek die al jaren eigen is aan het ras.

Reu of Teef?

Een volgende keuze die je moet maken is of je een mannetje of vrouwtje wilt. Dat hangt louter af van jouw eigen voorkeur. Als de hond een castratie heeft ondergaan, zijn de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Hoe zijn gedrag is, hangt af van hoe je de hond hebt opgevoed. Als jouw hond niet gesteriliseerd is, moet je toch wel enkele verschillen in het achterhoofd houden. Er wordt gezegd dat mannetjes iets agressiever zijn en hun terrein meer willen verdedigen. Vrouwtjes hebben dikwijls de neiging om vriendelijker te zijn in omgang met kinderen en ze hebben de naam goede leerlingen te zijn.

Laat je niet misleiden

Laat je zeker niet mislijden door de hond van een vriend/vriendin. Het kan zijn dat die hond je enorm aanspreekt, maar vergeet niet dat alle honden hun eigen karakter en opvoeding gekregen hebben.


Een hond heeft plaats nodig

Wees ervan bewust dat de meeste honden veel plaats nodig hebben. Dwing hen niet heel hun leven tegen hun natuur op een kleine ruimte te leven, alleen maar omdat jij nood dacht te hebben aan een hond. Wanneer de hond zich niet goed voelt, zal dit zich zeker manifesteren. Vergeet nooit dat honden houden ook inspanningen vraagt, maar als je het goed doet kan je veel liefde terugkrijgen.

Extra hulp bij het vinden van het juiste ras kan je krijgen via onze hondentest en op de pagina over de verschillende hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen