Hoe vertel je een kind dat zijn/haar hond dood is?

Hoe vertel je een kind dat zijn/haar hond dood is?
De levensverwachting van honden is vaak kort. Als je kind een hond heeft, wordt het onvermijdelijk vroeg of laat geconfronteerd met de dood van zijn/haar beste vriendje. Vaak betekent het verlies een zware klap voor het kind. Als ouder moet je er voor zorgen dat het kind het verdriet op een gezonde manier leert verwerken. Als volwassene vinden we dit soms een akelig onderwerp en hebben we de neiging het te vermijden. Toch is het belangrijk om samen met het kind over de dood te praten.

Wees eerlijk

Lieg nooit over de dood van een hond. Probeer heel duidelijk en zo eerlijk mogelijk te vertellen wat er precies aan de hand is. Geef het kind ruimte voor vragen en neem de tijd ze te beantwoorden. Veel kinderen hebben een verkeerde opvatting over de dood.

Gebruik geen eufemisme

Jonge kinderen nemen alles letterlijk op. Praat met je kind in een eenvoudige taal, aangepast aan de leeftijd. Zeg bijvoorbeeld niet dat het hondje slaapt, want iemand die slaapt wordt wakker. Bovendien kan je kind zelf schrik krijgen om te gaan slapen.

Laat het kind zijn/haar gevoelens uiten

Zeg niet tegen je kind ‘wees niet verdrietig’ of ‘wees sterk’. Zo geef je aan dat verdriet uiten ongepast is. Leg het kind uit dat verdriet na een overlijden normaal is. Moedig hem/haar aan zijn/haar gevoelens te tonen door te praten. Wees tijdens het vertellen ook niet bang voor je eigen emoties, je kind mag best weten dat ook jij heel verdrietig bent. Vertel het kind dat verdriet langzaam slijt, maar heel lang kan duren. Belangrijk is ook het kind erop te wijzen dat het niet bang hoeft te zijn voor de dood en dat hem/haar nog een lang leven te wachten staat.
Afhankelijk van de leeftijd en het karaker van je kind kan je heel verschillende reacties verwachten. Sommige kinderen reageren helemaal niet en sommige vuren een lawine van vragen op je af.

Geef de dierenarts niet de schuld

Sommige ouders vinden het gemakkelijker om de dierenarts de schuld te geven dan een eerlijk gesprek te hebben over het pijnlijk onderwerp. Je wilt niet dat jouw kind een angst ontwikkelt voor dierenartsen of dokters.


Vervang de hond niet onmiddellijk door een andere

Het kind verliest een hechte vriend en vrienden zijn onvervangbaar. Maak duidelijk dat de lege plaats steeds leeg zal blijven en door niemand kan worden opgevuld.


Haal herinneringen op

Praten over de gelukkige momenten kan het kind helpen de dood sneller te verwerken. De hond samen begraven, een ceremonie houden en een plakboek maken kunnen ook helpen om het verdriet uit te drukken.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

John Reijnen

Davy, alle gekheid op een stokje, ga je jezelf nu ook nog gedragen als gezinstherapeut, en ouders vertellen hoe zij hun kinderen hun verdriet moeten laten verwerken.....sorry hoor, maar dit is er volgens mij toch wel héél ver over

Denise Ginis

In tegenstelling van "goldenretriever" vind ik dit heel belangrijk om alles te kunnen bekijken vanuit de kinderwereld. Ik vind het een schitterend advies! Dank je wel Davy!

Denise Ginis

In tegenstelling van "goldenretriever" vind ik dit heel belangrijk om alles te kunnen bekijken vanuit de kinderwereld. Ik vind het een schitterend advies! Dank je wel Davy!

Ingrid

Bedankt voor alle fijne mails over honden.
Nu nog enkele opvoedkundige mails aan de mensen, die altijd alleen maar commentaar hebben!
Ga zo door.....en nogmaals bedankt!


Een reactie plaatsen