Heb je net een hond geadopteerd? Proficiat!! Honden uit een asiel- of opvangcentrum kunnen echt geweldige huisdieren zijn. Ongeacht de reden waarom ze ooit in een asiel terecht kwamen, met een beetje tijd, geduld en training worden ze gelukkige, goed aangepaste gezinsleden.
Jouw pas geadopteerde hond behaalde misschien al een bepaald niveau van gehoorzaamheidstraining, of net niet. Hou er rekening mee dat hij misschien ooit iets heeft meegemaakt wat gedragsproblemen veroorzaakt. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om jouw nieuwe compagnon te trainen en te socialiseren.
Reken op een aanpassingsperiode
Een geadopteerde hond uit het asiel heeft een geschiedenis. Hou er rekening mee dat de combinatie tussen stress en zijn historiek hem onzeker maken in een nieuwe omgeving.
Geef je hond daarom wat tijd om zich aan te passen. Honden kunnen een paar uur tot enkele maanden nodig hebben om te wennen aan het leven bij het nieuwe gezin in een nieuwe thuis. Doe tijdens deze aanpassingstijd wat je kan om je hond zich veilig en op zijn gemak te laten voelen. Wees geduldig terwijl hij zich aanpast, maar probeer ook dingen consistent en voorspelbaar te houden in de nieuwe omgeving.
Grenzen instellen
Weet dat de training begint vanaf de dag dat je nieuwe hond thuiskomt. Het kan verleidelijk zijn om hem meteen te vertroetelen omdat je de tijd die hij in het asiel doorbracht wil inhalen. Doe dat niet!
Als je je hond toelaat om bepaald gedrag te vertonen wanneer hij voor het eerst thuiskomt, zul je merken dat het veel moeilijker is om hem te trainen en dingen af te leren. Het gaat hier om enkele voor de hand liggende dingen, zoals op de zetel springen, op het tapijt liggen of op tafelpoten kauwen. Stel zijn limieten vanaf de eerste dag en zorg ervoor dat het hele gezin ze kent en toepast.
Routine
Honden houden van routine. Een hond die de laatste paar weken of zelfs langer in een asiel heeft doorgebracht, kan stress hebben omdat zijn leven zo onvoorspelbaar was geworden. Door routine in te bouwen wat betreft eten, wandelen, speeltijd en bedtijd, breng je stabiliteit in het leven van je hond. Dit zal hem aanzienlijk helpen om te wennen aan zijn nieuwe thuis.
Neem aan dat een asielhond niet getraind is
Behandel een asielhond op dezelfde manier als een nieuwe puppy die je in huis haalt. Neem aan dat hij nooit werd opgeleid. En zelfs als de hond in het verleden gehoorzaamheidstraining heeft gehad, kan hij misschien een opfrissingscursus gebruiken na alles wat hij heeft meegemaakt.
Je kan er best van uitgaan dat je hond niets weet. Zo word je aangenaam verrast als de hond al enkele basiscommando's kent of al zindelijk is. Je laat je hond niet mislukken als je te hoge verwachtingen stelt.
Zorg ervoor dat je je nieuwe hond traint met behulp van positieve bekrachtiging. Houd trainingssessies vrolijk en stressarm.
Benchtraining
Net zoals je zou doen met een nieuwe puppy, moet je een asielhond zo snel als mogelijk laten kennismaken met de bench. Op deze manier ben je zeker dat de hond geen kattenkwaad uithaalt als hij alleen thuisblijft.
Een bench is ook handig omdat het je hond zijn eigen plek geeft. Zijn eigen huisje, zeg maar. Tussen het leven in een opvangcentrum en de verhuis naar een nieuwe thuis, kan je hond zich extreem gestrest voelen. Het hebben van een plek waar hij zich in alle rust kan terugtrekken wanneer het allemaal wat veel wordt, kan de hond helpen om zich te settelen.
Schrijf je in voor de hondenschool
Ook al kan het even duren voordat een asielhond aan zijn nieuwe thuis gewend raakt, dat betekent niet dat je een gehoorzaamheidsprogramma moet uitstellen. Integendeel, regelmatige trainingssessies kunnen helpen om honden in een routine te krijgen.
Het starten van een trainingsprogramma kan je ook helpen om vanaf het begin de grenzen voor jouw hond vast te leggen. Een gehoorzaamheidscursus maakt de hond klaar voor goed gedrag en maakt het gemakkelijker om een gelukkig en gezond lid van het gezin te worden! Onthoud dat honden het meest op hun gemak zijn als ze de regels kennen. Honden hunkeren naar structuur en voorspelbaarheid. Je nieuwe hond vanaf het begin goed trainen, is een van de beste dingen die je voor hem kan doen.
Problemen en bewijsgedrag
De training moet onmiddellijk starten, maar respecteer het tempo waar je hond zich goed bij voelt. Sommige honden zijn misschien niet meteen klaar om naar de hondenschool te gaan. Daarom is het beter om de eerste paar weken thuis met je hond te werken. Je kan nog steeds basistrainingstechnieken toepassen zonder de hulp van een professionele trainer.
Socialisatie kan een andere uitdaging zijn met geadopteerde honden. Net als een training is het belangrijk je hond te laten wennen aan omgevingen, mensen en andere dieren die hij in de toekomst kan ontmoeten. Dit moet je ook langzaam opbouwen, rekening houdend met het comfortniveau van je hond.
Benchtraining kan voor sommige honden moeilijk zijn, vooral als hun vorige baasje de bench als strafplaats gebruikte of als de hond te lang in een bench moest zitten. Verander je benchtraining in een positieve ervaring en dwing je hond niet als hij aarzelt.
Terwijl de hond zich aanpast aan zijn nieuwe thuis, moet je hem altijd in de gaten houden, vooral als hij buiten is. Zelfs als je een omheinde tuin hebt, kan de hond nieuwsgierig worden naar of schrikken van geluiden, voorwerpen en geuren buiten de omheining. Als hij uitbreekt, zal hij de weg terug naar huis moeilijk vinden omdat hij niet bekend is met de omgeving, het territorium.
Veelgemaakte fouten
Enkele van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden met geadopteerde honden, hebben te maken met het gegeven dat de nieuwe baasjes te veel (of te weinig) rekening houden met het verleden van de hond, het rugzakje dat hij meedraagt. Niet elke hond uit een asiel heeft een traumatisch verleden, maar werd niet goed opgeleid of gesocialiseerd. Je nieuwe vriend staat te popelen om van jouw liefde te krijgen, wil dingen leren en wil dat jij de leiding neemt.
Vragen naar de geschiedenis van een hond voordat je hem adopteert, kan helpen. Weet wel dat je deze informatie steeds met een korreltje zout moet nemen. De medewerkers van het asielcentrum hebben tenslotte maar beperkte informatie over het verleden en waarschijnlijk is dat hun enige interactie met de hond in het asiel, wat totaal anders is dan in een huis met een nieuw gezin. Begin helemaal vanaf nul en je zal een superleuke relatie opbouwen met je hond!
Ben je op zoek naar een goed boek over het trainen van je hond? Klik dan hier
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Interessant artikel. Ik neem de tips in acht voor de toekomst