Hoe stop je het 's nachts blaffen van je hond?

Hoe stop je het ’s nachts blaffen van je hond

Het is al laat. Bedtijd. Je hebt je net onder je deken gelegd, het licht uitgedaan, je telefoon uitgezet… Het is bedtijd, maar niet voor je pup. Voor hem/haar begint het nog maar net.

Als het geblaf en gehuil van jouw hond je 's nachts wakker houdt of, erger nog, je uren voor je alarm wakker maakt, ben je niet alleen. Het is een van de meest voorkomende plooien die moeten worden gladgestreken in de relatie met je hond.

Meestal is het een probleem met een eenvoudige en vaak toevallige oorzaak: zonder het te beseffen, heb je je hond geleerd dat blaffen en huilen zorgt voor aandacht. Ongeacht het tijdstip van de dag of de nacht. De oplossing, helaas, is niet zo eenvoudig.
 

Waarom blaft je hond 's nachts?


Eerst en vooral: hoe heeft je hond deze frustrerende, slaapverslindende gewoonte opgepikt? Honden blaffen en janken om verschillende redenen. Meestal om de familie te waarschuwen, uit angst of vrees of om aandacht te vragen.

Verlatingsangst - angst om alleen achtergelaten te worden - en/of angst om in een bench te zitten - kunnen een belangrijke rol spelen bij het 's nachts blaffen. Maar voor veel honden is het probleem gewoon een van de volgende:

1. Ooit mocht je hond in je bed slapen, maar nu niet meer.

2. Je hebt je pup onlangs geadopteerd en ze heeft nog niet geleerd om de nacht door te slapen.

3. Je hebt geprobeerd het geblaf van je hond te doen stoppen door naar hem toe te gaan en hem te aaien of hem uit een afgesloten ruimte te bevrijden.

Nummer drie is meestal de hoofdreden. Door ’s nachts naar je hond toe te gaan en hem te aaien of hem uit de bench te laten, heb je hem geleerd dat blaffen en huilen aandacht oplevert.

 

 

Hoe stop je het ’s nachts blaffen en huilen van je hond?


Eerst en vooral: Je moet er zeker van zijn dat er geen medisch probleem aan de oorsprong ligt. Als je zeker bent dat dit niet het geval is, wat dan?

Dus wat nu? Er is een oplossing voor dit probleem, maar het zal je niet bevallen. Om te voorkomen dat een hond 's nachts blaft en zeurt om aandacht, moet je hem ervan overtuigen dat blaffen en huilen geen aandacht oplevert.

 

 

 

 

  • Je moet je hond ervan overtuigen dat blaffen en janken absoluut nergens toe leidt. Met andere woorden: om dit probleem op te lossen moet je het negeren.
     
  • De sleutel is om niet te reageren - ga niet naar je hond, praat er niet mee en laat hem in zijn bench..
     
  • Als je je hond zelfs maar één keer troost, geef je hem reden om te geloven dat blaffen hem soms geeft wat hij wil. Als hij krijgt wat hij wil, heeft hij geen reden om zijn gedrag te veranderen.
     
  • Als je hond niet wordt beloond met aandacht zal het huilen en blaffen uiteindelijk stoppen.


Dit zal niet gemakkelijk zijn. Want je ziet veel dat het blaffen eerst nog wat erger wordt voordat het beter wordt. Omdat je hond wanhopig probeert te communiceren met behulp van een strategie die vroeger werkte.

 

 

 

 

Blaft je hond 's nachts in zijn bench?


Als je geen echte reden hebt om je hond 's nachts in een andere kamer of bench op te sluiten, is het perfect mogelijk om hem in je slaapkamer of zelfs in je bed te laten slapen.

Je creëert geen slechte gewoonte bij je hond door hem met jou te laten slapen. Sommige studies suggereren zelfs dat slapen met je hond in bed je een betere nachtrust geeft.

Soms is de eenvoudigste oplossing voor het probleem de oplossing waar je stiekem al die tijd al op hoopte: een gezellige nachtrust met je hond aan je zijde.

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

John Reijnen

Er is maar één manier om je hond rustig te houden 's nachts, laat hem/haar zelf de plaats bepalen om zich neer te leggen om te slapen.
Mocht er dan 's nachts geblaf ontstaan, dan weet je tenminste dat het ook een noodzaak heeft (bijv. gevaar)

Maar in godsnaam vergeet die verrekte bench toch eens, stel je voor dat je zelf elke nacht opgesloten gaat worden in je slaapkamer....... leuk idee?????......ik denk het niet

Wimbo Wimbo

Geen last van. Onze twee honden slapen op de slaapkamer in een grote mand. Gaat prima en géén geblaf. Bijkomend voordeel is, dat de hond je 's nachts wakker kan maken indien hij moet piesen-poepen-overgeven, etc. Ze komen dan naast je staan en gaan staan piepen. En dan kun je midden in de nacht, 's winters.... brrr) de hond in de tuin laten. En daar sta je dan te bibberen tot ie gereed is. Ach... honden...

John Reijnen

@Wimbo1....om te poepen en te piesen, geloof ik je direct, maar als een hond moet overgeven, dan is hij meestal te ziek om je vooraf nog wakker te maken nadien waarschijnlijk wel EMO 3 EMO 2 EMO 1

Floris Ooms

Omdat 's nachts onze buren doorlopend herrie maken [vanaf 23:00 t/m 03:00 uur] slaat de hond aan; waarna de buren meestal de politie beginnen te bellen door overlast van onze hond. Ik los dit op om door bij de eerste blaf/jank gelijk naar beneden te gaan en daar in bed in de woonkamer verder te gaan slapen.

Resultaat is dat de andere honden dan niet ook beginnen aan te slaan en alle honden [3 stuks] rustig gaan liggen slapen. Om 03:30 uur ga ik dan weer rustig boven slapen in de slaapkamer.

Chow Chow is bijzonder waaks en beschermend naar het gezin toe.

Brigitte

Wij hebben een Griekse hond die we met 5 mnd hebben gekregen. Daarvoor in een shelter gezeten en 2x een week bij een gastgezin. Overdag alleen gaat goed. Gecheckt met de buren maar begin van de nacht is drama. Hij is nu 9 mnd en als wij weg zijn begint hij te rotzooien. Alles pakken en stuk bijten, andere hond uitdagen om vervolgens in een blafsalvo te eindigen. Hij heeft nu zijn eigen bot en kussensloop en veel losse spullen maar even weg gehaald. Dat werkt redelijk goed maar dat uitdagen en het blaffen niet. Wat niet goed is is dat we uiteindelijk wel naar beneden gaan om dat het blaffen echt niet meer stopt. Uiteindelijk gaan ze liggen slapen maar dan zijn we een paar uur verder. Heeft iemand tips. Boven slapen is geen optie ivm kat en trappen lopen.

Hans

De gouden tips voor een pup die (uiteraard) blaft en “aandacht” vraagt met name in de nacht
-een Bench op een vaste plaats waar je met een simpel triplex plaatje de slaapruimte kunt vergroten naarmate de hond groeit.
-een eigen dekentje in de bech.
-een radiomuziekje op de achtergrond.
- evt een klein lichtje.
-veel speeltjes maar vooral:

Heel veel liefde !!!!!

A De Jong

Onze hond (boomertje) slaapt in de huiskamer, mag overal komen. Maar de laatste week slaat hij iedere keer aan s'nachts, ik weet niet wat er is en wat ik moet doen....hellup

Simonne

Mijn pup huilt s’nachts

stefanie

ik ben echt ten einde raad. sinds een maand is het een drama met mijn 10 jaar oude chihuahua. bij mijn vriend in huis slaapt hij in de bench en is hij rustig snachts. bij mij thuis slaapt hij in de bench, altijd rustig en nu sinds een paar weken is het drama, gejank , gepiep, graven. blaffen. van alles. hij heeft een bakje water in de bench. wordt goed uitgelaten voor het slapen gaan. ik weet niet meer wat ik ermee aanmoet. in de kamer los of in de slaapkamer is geen optie vanwege haren en allergie.

Juul

Hi Stefani, heb je al een oplossing gevonden voor je Chihuahua? Hier ook een oudere chi die ineens begint .. vreemd.

Christina Schild

Ik heb n boomer van 2 n half jaar in het begin wel in n benz gedaan laken erover heen dat ging even goed toen meegenomen in de gang dat ie bij de slaapkamer deur slaapt soms tussen de middag als ik even ga liggen dan gaat het wel goed alleen in de nacht hebben we er last van dan hoort hij ook geluiden buiten

Cindy van der Westen

Ik heb ook een chihuahua
Slaapt altijd beneden, sinds anderhalve week begint hij om half 12 s avonds te blaffen!! En dat gaat in een stuk door. Stopt niet.
Werkelijk waar echt geen idee waar dit ineens vandaan komt.

Mattie

help mijn hond begin snachts te huilen als een wolf eerst was het alleen maar om 5.30 maar nu durf hij om 2 uur al een paar minuten te huilen en dan rond 4 uur nog eens hoe kan ik dit stoppen ,mijn buurman heeft er last van .Ik heb een ierse wolfshond dus redelijk luid

Audrey

Wat een vreselijke suggestie. Verwaarlozing omdat een roedeldier samen wil zijn in de nacht. Als je niet bereid bent om het mandje in je slaapkamer te zetten en dus te voldoen aan de behoefte om een roedel te vormen, neem dan geen hond!


Een reactie plaatsen