Hoe pak je het slecht gedrag van je hond aan?

Hoe pak je het slecht gedrag van je hond aan?
Zelfs getrainde honden gedragen zich weleens slecht. Simpele bevelen voldoen echter niet om gedragsproblemen aan te pakken. Hoe moet het dan wel? Eerst denken, dan doen.

Analyseer zijn gedrag

Vraag jezelf eerst en vooral af wat je hond precies misdoet. Bestudeer vervolgens waar, wanneer, hoe vaak en waarom hij zich misdraagt. Link dit aan verandering in de omgeving. Dit vergemakkelijkt het om slecht gedrag te corrigeren. Hier volgen enkele voorbeelden van slecht gedrag en hoe je het aanpakt.

Graven

Wat - Hoe groot zijn de putten? Kleine gaten zijn geen probleem, maar grote putten zijn ontoelaatbaar.

Waarom - Een hond graaft om verschillende redenen. Denk aan verveling, het begraven van objecten, afkoeling, ontsnapping en het volgen van een geur.

Waar - Graaft hij in de buurt van een hek? Dan probeert hij te ontsnappen. Wroet hij bij de vuilnisbak? Dan volgt hij een geur.

Wanneer - Een hond graaft bij warm weer, omdat hij op zoek is naar afkoeling.

Oplossing - Haal de hond naar binnen als hij graaft door een geluid buiten, de warmte of een kat. Laat verder geen speeltjes of botten rondslingeren. Zo voorkom je dat hij die objecten begraaft. Ontsnappingen verhinder je door terrastegels bij het hek te plaatsen.

Blaffen

Wat - Blaffen ligt in de natuur van de hond. Excessief blaffen is daarentegen niet toegestaan.

Waarom - Honden blaffen enerzijds ter waarschuwing. Anderzijds reageren ze zo ook op een andere hond of een geluid.

Waar - Binnen blaffen is niet aangenaam voor jou, buiten verveelt het de buren.

Wanneer - Blaft hij nadat hij een geluid hoorde? Dan reageert hij op dat geluid.

Oplossing - Blaffen is moeilijk om tegen te gaan, zeker buiten. De beste middelen hiertegen zijn de citronella halsband en het ultrasoon apparaat. Beide zijn onschadelijk, maar pakken het geblaf wel aan.

Kauwen

Wat - Je hond mag enkel kauwen op speeltjes of botten. Al de rest is uit den boze.

Waarom - Honden kauwen uit verveling of door de aantrekkingskracht van bepaalde voorwerpen.

Waar - Objecten in de keuken zijn aantrekkelijk voor de hond om op te kauwen. Loopt hij ermee naar buiten? Dan wil hij het begraven.

Wanneer - Een hond kauwt bijvoorbeeld om verveling tegen te gaan. Dit gebeurt vaak als je van huis bent.

Oplossing - Zet alles weg of spuit detergent erop. Zo is er minder verleiding voor de hond. Laat ook steeds speeltjes achter, dan kauwt hij daarop.

Springen

Wat - Springen is niet toegelaten

Waarom - Honden springen om aandacht te trekken of hun dominantie te bevestigen.

Waar - Springt de hond bij de deur? Dit is een manier van begroeten of om zijn dominantie te bevestigen. Springt hij in de keuken? Dan hingen er waarschijnlijk nog wat kruimels op je gezicht.

Wanneer - Sommige honden springen enkel wanneer ze een wandeling maken. Anderen springen bijvoorbeeld als je een hoed op hebt.

Oplossing - Zeg kordaat "Af!". Duw de hond zachtjes af, laat hem zitten en beloon hem ervoor. Ontvang je gasten? Laat hem dan eerst zitten bij de deur voordat je opendoet. Zorg dat je hem steeds een stap voor bent, dat vergemakkelijkt het corrigeren. Leid hem af door water op hem te spuiten of een hard geluid te maken. Toon zo dat jij de dominante bent.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Wimbo Wimbo

De onze blaft als hij naar buiten wil en je bijv. je jas aantrekt. Maar dat is blijdschap en mag van mij ook gerust.
Als we terugkomen van de wandeling, wil hij nog wel eens blaffend de kamer drie keer rond rennen. En we gaan dus echt een half uurtje of soms langer met hem lopen.
Verder blaft hij als de bel gaat (waaks!) maar da's zo afgelopen.
Springen doet ie ook, als ik mijn trui en jas aantrek (Dat associeert hij met: Hé, we gaan lopen! Ikke blij, ikke blaffen) Maar dat moet kunnen vind ik.
Wat minder is is dat hij tijdens het springen en blaffen ook in je kont bijt. Niet echt hard, meer van: Ik ben er hoor.
Maar dat schijnt een Podeco trekje te zijn. Wat er tegen te doen? Ik weet het niet.... Iedere keer Foei! zeggen of Af! helpt nauwelijks.

Veerle Robijn

Ik vind het persoonlijk nog allemaal eenvoudig voorgesteld. Zeker de oplossingen zijn niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.
Wat het graven betreft: kleine gaten zijn toegelaten, grote niet... Maakt een hond hierin dan onderscheid?
Opspringen: laten zitten, waterspuiten, hard geluid, negeren... werkt voor geen centimeter als je een stormram hebt die maar in 1 ding geïnteresseerd is: "JOEPIE, mijn baasje is thuis!!!!!Die moet uitgebreid begroet (lees: besprongen) worden!!!!! Voor al de rest heb ik geen oor of oog..."
Blaffen? Je zult maar een hond hebben die op alles "verbaal" reageert. Daar moet je mee leren omgaan en je hond onder controle hebben zodat je hem op een commando kan leren stoppen (zonder speciale anti-blafbanden). Dit laatste hebben ze zéér snel door: band om = niet blaffen, band af = ik kan blaffen. Ik haal onze hond(en) gewoon binnen als ze naar mijn zin te veel blaffen. Een goede band met de buren en goede zin voor realiteit helpt ook al als je hond net iets te veel blaft...
Als het echt niet alleen lukt, ga dan het best te rade bij een hondengedragstherapeut die thuis komt kijken wat het probleem is en je gericht tips kan geven.

Noëmi Noëmi Weiss

Je toont niet dat je dominant bent door water op een hond te spuiten! Je toont dat je dominant bent doordat je zelfverzekerd bent, de hond op de juiste momenten corrigeert en beloont (niet tegelijkertijd) en doordat je ALTIJD de leiding neemt over je hond. Hoewel sommige van deze middelen op sommige honden misschien wel werken ligt de grondslag voor het oplossen van problemen bij de eigenaar (de baas en leider dus) van de hond en niet bij dit soort middelen. Corrigeren kan met stem, maar als de hond hier niet op reageert is een aanraking die de hond opmerkt ook voldoende. Daarmee geeft de baas het signaal af dat hij zelf de baas is en niet de hond. Maar sla of schop een hond nooit want hier wordt hij/zij angstig van en dan vertrouwd de hond de eigenaar op den duur niet meer. Als het gedrag niet zo ernstig is kan afleiden ook helpen. Roep de hond weg bij datgene wat hij aan het doen is (blaffen naar de buurman, graven bij het hek, kauwen aan de bank, enz.) en als hij komt krijgt hij iets lekkers. Vervolgens wordt op die plek een andere oefening begonnen waarbij de hond zijn aandacht nodig heeft zoals het leren van een nieuw trucje of commando. Overigens komt veel probleemgedrag voort uit een ander probleem zoals agressie, angst of verveling. Dus kijk niet alleen naar het gedrag zelf maar ook naar de lichaamshouding van de hond.

De ene hond blaft overmatig, onze bulldozer springt al eens omhoog bij begroeting
Dat wordt even geduld en dan moet het genoeg zijn
Rustig met pootjes op de grond, kan even knuffelen ook fijn zijn
Buiten blaffen kan ook even en kijken we wat er loos is..als we zeggen dat het genoeg is en er wordt niet geluisterd, naar binnen dan
Binnen hetzelfde ..aan het raam blaffen ...als we stil zeggen moet het ook stil zijn of 'weg van het raam'
daarmee uit
Men zegt dat de waterspuit niet helpt...héhé dat is pas leuk zeg EMO 3
Je zit in de tuin of terrasn lekker languit van een drankje te genieten of je leest een boek en dan begint daar een blafconcert ...amaai zeg EMO 5
Leuk om een waterpistooltje bij de hand te hebben
Spuiten maar, je leert goed mikken EMO 4 dat is al één en de hond leert het waterstraaltje te ontwijken ..zonder uit je luie stoel te komen lukt het wel om de hond te laten zwijgen
De honden kennen al vlug dat spelletje en van als je die waterspuit in de handen neemt
kijken ze al uit waar ze kunnen wegduiken .
Kwajongens gedrag EMO 11 ..amaai zeg vrouwtje heeft er iets op gevonden EMO 4
Soms verdenk ik er mijn grootste rakker van om expres te blaffen, om aandacht en een spelletje te spelen met de baas.. Want aan het soort van geblaf kan men wel horen of ze waarschuwen of iemand herkennen en een welkom geblaf aanzetten .
Lichaamstaal komt er ook aan te pas: na een bevel tot stilte of waterstraaltje als het bevel niet helpt, zie je soms de koppigste kijken " mag dat nu echt niet" en de vastberaden houding van de baas "nee dat mag echt niet" ... na nog een blik even weer van de boosdoener, die zijn geblaf veroorzaakt ..naar de vastberaden baas en ......als je geluk hebt moet je je lekker zetel niet uit EMO 3

een angstige agressieve hond zijn vertrouwen winnen ...dat is pas moeilijk
Amaai..
Je moet zijn lichaamshouding goed leren lezen ..niet zo eenvoudig
Leren hoe hem best benaderen, welke kalmerende signalen eventueel werken
Goed opletten op zijn reacties
Dat vraagt veel geduld en heel wat tijd
Bij de onze is dat voor 95 % gelukt..
Iedere kleine vordering, maakt ons blij
Soms hervalt hij wel .dat betekent herbeginnen van begin af,
Man lief dat vraagt pas geduld (veel goede raad, goede boeken gelezen en Cesar Milan zijn manier bestudeerd).... Wat van toepassing was op onze rakker eruit halen
We kennen zijn mogelijkheden en zijn beperkingen en houden daar rekening mee
Het is onze lieverd geworden , hij kan nu genieten van knuffels, vertrouwt ons ...
ook naar andere honden ..blijft afstandelijk tegenover vreemden ..maar dat hebben we ook in de hand .. We blijven attent EMO 8

en in mijn kont bijten zou ik persoonlijk niet aanvaarden . Podeco of niet.
Hebben Podeco kenners daar ervaring mee, dan kunnen ze je toch een paar tips geven, over de manier waarop zij dat aanpakten .
afgeleerd hebben

Jeannine Marrezmijne

Mijne hond bijt de dekens kapot wat kan ik er aan doen .

CRUYT

Mijn Cavalier king Charles springt tegen de tv als er een dier ( om het even welk dier) op tv komt . Wat kan ik daaraan doen aub?


Een reactie plaatsen