Hoe oud is jouw hond in mensenjaren?

Zeggen dat één hondenjaar gelijk is aan zeven mensenjaren is een zeer eenvoudige (maar niet correcte) manier om de leeftijd van een hond te vergelijken met die van een mens. Deze verouderde maar populaire berekening bestaat al sinds het midden van de 20ste eeuw. Maar helaas is het omzetten van hondenjaren in mensenjaren niet zo eenvoudig.

Deze berekening van zeven mensenjaren tot één jaar is echter goed om mensen te helpen begrijpen dat honden veel sneller oud worden dan mensen. Door te begrijpen hoe oud een hond is in vergelijking met een mens, kunnen hondenbaasjes hun honden de best mogelijke zorg geven.


Leeftijd en de grootte van een hond


Honden van verschillende groottes verouderen in verschillend tempo, en de snelheid van veroudering neemt toe naarmate een hond groter is. Kleine rassen, zoals chihuahua's, verouderen doorgaans langzamer, terwijl grote rassen, zoals Duitse doggen, sneller verouderen.

Dit betekent in feite dat hoe groter je hond is, hoe sneller zijn lichaam veroudert. Honden van grotere rassen leven meestal niet zo lang als kleine tot middelgrote honden, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Hondenjaren omzetten in mensenjaren

Grootte  hond

Klein (<10 kg)

Medium (10-22 kg)

Groot (23-40 kg)

Heel groot (>40 kg)

Leeftijd
hond

Leeftijd in  mensenjaren

Leeftijd in
mensenjaren

Leeftijd in  mensenjaren

Leeftijd in mensenjaren

1

18

16

15

14

2

24

22

20

19

3

28

28

30

32

4

32

33

35

37

5

36

37

40

42

6

40

42

45

49

7

44

47

50

56

8

48

51

55

64

9

52

56

61

71

10

56

60

66

78

11

60

65

72

86

12

64

69

77

93

13

68

74

82

101

14

72

78

88

108

15

76

83

93

115

16

80

87

120

123

 

Pups vanaf de geboorte tot zes maanden


De ontwikkeling van een hond van eender welke grootte is gedurende de eerste zes maanden van zijn leven vergelijkbaar. Zijn ogen en oren zullen opengaan, de melktanden komen door en je hond zal stilaan overschakelen op vast puppyvoer. De groeischijven van de botten staan nog open, wat betekent dat je hond in deze periode van zijn leven nog groeit.


Honden van zes maanden tot drie jaar oud


Honden bereiken hun volgroeide, volwassen grootte op verschillende tijdstippen.  Meestal is dat ergens tussen de leeftijd van 10 en 18 maanden, waarbij kleinere honden die mijlpaal eerder bereiken dan de grote exemplaren. Groeischijven op botten zullen sluiten, melktanden vallen uit en volwassen tanden breken door, de vacht verandert.  Kortom, je puppy wordt een volwassen hond. Puppyvoer wordt vervangen door voer voor volwassen honden zodra je hond klaar is met groeien.


Het eerste levensjaar van een hond kan je vergelijken met 14 à 18 mensenjaren.  Er treden in die periode grote veranderingen op. Op de leeftijd van twee kunnen de meeste honden worden beschouwd als halverwege de twintig in menselijke jaren.


Honden van drie tot zes jaar oud


Tussen drie en zes jaar verouderen de meeste honden in een vrij constant tempo, ongeacht hun grootte, waarbij elk mensenjaar overeenkomt met ongeveer vier hondenjaren. 
Honden zijn in deze periode in de bloei van hun leven. Het energieniveau is mogelijk gedaald (in vergelijking met een puppy), blessures komen wat vaker voor op deze leeftijd, omdat ze actiever zijn dan een oudere hond. De meeste honden verkeren deze jaren in een goede gezondheid, maar grote honden kunnen zich al als een senior gedragen en gezondheidsproblemen krijgen als ze de leeftijd van vijf à zes jaar naderen.


Senior honden


De leeftijdsgroepen van een oudere hond zijn afhankelijk van de grootte van de hond, maar standaard worden honden ouder dan zeven doorgaans als senioren beschouwd. Hele grote honden kunnen echter vanaf vijf jaar al als senior worden beschouwd. Bepaal vanaf de leeftijd van zes jaar hoe oud je hond is in mensenjaren door de chronologische leeftijd te vermenigvuldigen met 5,5 als het een hond van een klein ras is, 6 als het een hond van een middelgroot ras is, 6,5 als het een hond van een groot ras is en 7,5 als het een hond van een heel groot ras is.


In vergelijking met jonge honden, hebben oudere honden regelmatig een check-up nodig, zodat eventuele tekenen van ziekte vroegtijdig kunnen worden opgemerkt. Controles bij de dierenarts kunnen om de zes maanden worden aanbevolen in plaats van jaarlijks omdat de honden snel verouderen.


Geriatrische honden


Zodra een hond een leeftijd met dubbele cijfers bereikt, kan hij als geriatrisch worden geclassificeerd. Kleinere honden bereiken deze ‘classificatie’ pas als ze 14 jaar zijn, omdat ze doorgaans langer leven dan grotere rassen. Het komt niet vaak voor dat een hele grote hond een leeftijd met dubbele cijfers haalt.


Geriatrische honden, van welke grootte ook, zijn vatbaar voor het ontwikkelen van leeftijd gerelateerde aandoeningen. Net als bij mensen krijgen ze het soms moeilijk met lopen en/of springen als gevolg van artritis en kunnen sommige organen wat haperen waardoor ze medische ondersteuning nodig hebben.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen