Hoe omgaan met de rebelse streken van je puberhond?

Hoe omgaan met de rebelse streken van je puberhond?
Rond de leeftijd van 6 tot 9 maanden komen honden in hun ‘moeilijke tienerjaren’ oftewel de puberteit terecht. In dit artikel vertel ik welk gedrag je van een puberhond mag verwachten en hoe je dit door training onder controle kan houden.

Als honden meer dan 2 jaar oud zijn (wat gaat de tijd snel!), hebben ze een redelijk voorspelbaar ritme gekweekt. Etenstijd, speeltijd, wandeltijd,… alles verloopt nu zo goed als synchroon en honden doen (meestal) braaf wat er van hen gevraagd wordt. Zalig!

Maar zo braaf zijn ze waarschijnlijk niet altijd geweest. Ik herinner mij nog goed dat mijn honden heel wat minder inschikkelijk waren. De eerste weken leerden we elkaar kennen. Het was pas na een paar maanden dat ik ze enkele trucjes had aangeleerd en dat ze maar niet wilden luisteren.

Het werd moeilijk om met Ziggy te gaan wandelen en Nina werd erg beschermend over haar voederbak en haar mand, grommend en soms zelfs aanvallend wanneer haar zusje erlangs liep.

Gelukkig zijn we uit die moeilijke periode door heel veel geduld uit te oefenen en positief te blijven.

Nu loopt Ziggy mooi langs mijn zijde bij het wandelen, zonder te trekken, en Nina heeft er geen probleem meer mee wanneer Ziggy langs haar mand of voederbak loopt.

Helaas heeft niet iedereen zoveel geduld met zijn pup tijdens die rebelse tienerjaren. Een studie bij asielcentra wees immers uit dat maar liefst de helft van alle honden er tussen de leeftijd van 5 maanden tot 3 jaar worden binnengebracht. Ik wilde zelf graag meer weten over die ‘moeilijke periode’ om zo meer tienerhonden te helpen om ze bij hun thuis te houden. Een expert in hondengedrag gaf mij heel wat waardevolle inzichten die ik graag met jullie deel.

Het eerste wat die expert me zei: “Ik zou het niet als rebellie interpreteren, honden rebelleren niet bewust tegen hun baasje.” Ze worden echter wel heel gemakkelijk door hun omgeving afgeleid en luisteren vaak minder goed door hormonen en een shift in interesses, bijvoorbeeld het verlangen een kameraadje te vinden.

Het deed me echt goed te horen dat mijn honden me niet opzettelijk negeerden en dat het slecht luisteren gewoon aan de natuur te wijten viel. Deze adolescente fase komt bij kleine honden meestal voor rond de leeftijd van 6 maanden, bij grote honden rond de 7 tot 9 maanden.

Hoe mijn puberhond weer doen luisteren?

  • Ik vroeg de hondengedragsexpert ook naar tips om tienerhonden weer op hun training te doen focussen.

     
  • “Wees interessanter dan je omgeving”, dat was haar eerste tip. Als je hond afgeleid is, moet jij beter je best doen om je hond zijn aandacht te trekken en te houden. Moderne hondentraining leert ons dat we als baasje interessant en speels genoeg moeten zijn zodat onze hond de aandacht erbij houdt en echt wil luisteren.
     
  • Hierop dacht ik luidop: “Ga ik ooit interessanter zijn dan een groen grasveld vol leuke nieuwe geuren?”.
     
  • “Het is belangrijk om iets te vinden waar je hond echt van houdt”, antwoordde de expert. “Als hij van snuffelen houdt, doe je een snuffelspel”. Hierbij haalde ze het Sprinkles-spel aan, ontworpen door hondentrainer Sally Hopkins. Als mijn honden hun aandacht weer volledig op mij richten, beloon ik hen met kleine ‘snoepjes’ zoals kruimels Parmezaan die ik dan in het gras rondstrooi. Let the sniffing games begin!


In plaats van je hond de schuld te geven dat hij niet naar je luistert, moeten we als baasje hun standpunt proberen in te nemen en beseffen dat zij natuurlijke instincten en verlangens hebben waar we mee moeten werken in plaats van ze tegen te werken.

Wat gebeurt er met mijn tienerhond?

Als ze niet gesteriliseerd is, bereidt een teefje zich tussen de leeftijd van 6 en 9 maanden voor op haar eerste loopsheid die weldra zal beginnen. Ze zal ontsnappingspogingen ondernemen om buiten de grenzen van je tuin rond te dwalen op zoek naar een partner. Ze kan ook speelser worden rond mannetjeshonden, maar tegelijkertijd agressiever naar andere teefjes toe.
Ook een mannetjeshond zal de neiging krijgen om rond te dwalen en zal zijn achterpootje constant omhoog doen om zijn territorium af te bakenen. In deze periode kan hij de geur van een loops teefje van bijna 5 km ver ruiken!

Tienerhonden worden ook plots veel zelfzekerder. Hoewel je hond als pup nogal schuchter was en steeds achter je aan liep, zal hij nu alleen op onderzoek gaan en zich minder aanhankelijk opstellen. Mogelijks moet je je hond zijn terugroep helemaal opnieuw inoefenen, terwijl je hem aan een lange lijn houdt zodat hij niet de kans krijgt om weg te lopen.

Verleidingen als lekker taaie schoenen, open deuren/poorten, onbewaakte maaltijden,... kan je hond door zijn op hol geslagen hormonen en instincten tijdens zijn tienerjaren echt niet negeren. Totdat je er 100% zeker van bent dat je hond jouw regels en grenzen volledig begrijpt, hou je hem dus best goed in het oog en veilig. Bench training geeft je ondeugende pup een veilige plek zodat hij uit de problemen blijft.

Je hond als puppy laten steriliseren kan enkele hormoongerelateerde problemen oplossen, maar zal ze niet helemaal elimineren. Wees geduldig met je ‘rebelse’ tienerhond. Uiteindelijk zijn het toch echt nog maar puppy’s. Maak in je training geen gebruik van pijn of angst, zelfs als je hond koppig is. Hoewel het soms lijkt alsof je tienerhond je het leven zuur wil maken, is het echt niet zijn bedoeling om je gek te maken. Ga als baasje back to basics en herinner je pup aan zijn manieren, blijf steeds positief en maak de training een leuke ervaring zodat je hond zijn aandacht erbij houdt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Reini Claes

Bedankt Davy. Leuk én leerrijk artikel. Ik heb al 30 jaar een rottweiler én een beauceron. Binnen 2w heb ik een nieuwe beauceronpup en dat is toch al weer 10j geleden. Ik kijk uit naar de volgende artikels. Reini


Een reactie plaatsen