Hoe leer je je kind veilig om te gaan met honden?

Iedere ouder wil dat zijn kinderen veilig zijn in de omgeving van een hond. Misschien weet je hoe je kan voorkomen dat een hond agressief reageert. Je hebt je hond waarschijnlijk ook ‘kind veilig’ gemaakt, maar je weet maar nooit. Je denkt misschien dat elk kind leert omgaan met honden, maar helaas is dat niet altijd het geval. Sommigen hebben geen hond in huis, hebben niet veel interactie of houden zich gewoon niet aan de regels.

Veel kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot honden. Helaas weten ze zonder de juiste hulpmiddelen vaak niet hoe ze zich moeten gedragen om zichzelf te beschermen. Hondenbaasjes kunnen hun honden trainen en leren om met kinderen om te gaan. Maar je kan je kind ook enkele zaken aanleren.

Vraag kinderen om honden langzaam te naderen

Als je met je hond aan de leiband door het park wandelt en je ziet in de verte spelende kinderen, herinner hen er dan aan om nooit een hond te benaderen zonder toestemming. Ze moeten het altijd eerst aan één van hun ouders vragen en daarna aan de eigenaar van de hond. Je kunt ze leren om niet naar een hond toe te lopen, maar hem langzaam te naderen. Niemand mag de persoonlijke ruimte van de hond zomaar binnendringen. Laat de hond zelf de kinderen benaderen en vraag hen de rug van hun gesloten hand een beetje uit te strekken in de richting van de hond. Laat de hond aan het kind snuffelen. Kniel indien nodig op hoogte van de hond (voornamelijk bij kleinere honden).

Weet wanneer je “nee” moet zeggen

Als een kind erom vraagt, is het prima om hem eens niet toe te staan ​​de hond te aaien. Kinderen moeten leren om nooit een hond te benaderen die angstig, gestrest of angstig lijkt. Je merkt dat meestal wel aan zijn lichaamstaal. Kinderen moeten een hond met rust laten als hij aan het eten is of op een snoepje of speeltje kauwt. Slapende honden moet je laten slapen, omdat ze wakker kunnen schrikken.

Leer op een juiste manier een hond te aaien

Als hondenbezitter kan het jouw verantwoordelijkheid zijn om kinderen (die van jezelf of van een ander) de juiste manier te leren om een hond te aaien. Begin met het zachtjes aaien van de kin of borst. Zachtjes krabben is ook prima, maar hou de handen weg van het gezicht en het hoofd van de hond. Als zacht aaien/krabben op de kin/borst wordt getolereerd, laat het kind dan zien dat je zachtjes de nek en rug kunt aaien of krabben. Aai in de richting van de vacht.

Zorg dat het aaien stopt als de hond achteruit stapt, snauwt, gromt of angstige lichaamstaal laat zien.

Goed gedrag afdwingen

Of je nu een nieuwe hondenbezitter bent of een doorgewinterde, het is altijd handig om enkele goede algemene regels te onthouden die je kunt toepassen om je hond en kinderen veilig te stellen. Als kinderen je hond voor het eerst ontmoeten, kan het nuttig zijn om voorafgaand aan de ontmoeting enkele basisregels door te nemen. Door ervoor te zorgen dat die regels voor iedereen duidelijk zijn, kan je ze veilig toepassen. Haal je hond weg uit een situatie die niet veilig is.

  • Trek nooit aan de oren of staart van een hond.
  • Grijp niet naar de poten van een hond.
  • Vermijd het knuffelen van honden. Dit maakt hen vaak ongemakkelijk. Als een hond zich bedreigd voelt, zou hij wel eens kunnen bijten. Je hoofd is dan gevaarlijk dichtbij, in de "bijtzone".
  • Hou je gezicht niet te dicht bij de snuit van een hond. Zo zou je de persoonlijke ruimte van de hond kunnen binnendringen en dat heeft hij niet graag.
  • Vermijd weglopen van honden. Dit kan een roofzuchtige reactie veroorzaken, want vergeet niet dat de meeste honden een soort roofinstinct hebben (de één al meer dan de ander).
  • Vermijd roepen of schreeuwen in de omgeving van een hond. Overmatig geluid kan sommige honden bang maken of opwinden en anderen misschien irriteren.

Problemen en bewijsgedrag

Het is verkeerd te verwachten dat een hond automatisch kinderen accepteert. Met de juiste training en wat geduld kan dit uiteindelijk wel lukken, maar voor ieders gezondheid en veiligheid…alles op zijn tijd.

Zorg ervoor dat de regels duidelijk zijn voor de kinderen, zodat ze de hond niet verrassen of overrompelen. Aangezien veel honden graag eten, moet je duidelijk zijn over de plekken waar kinderen kunnen eten en hoe ze zich in de buurt van de hond moeten gedragen. Kinderen zijn van nature klein en bevinden zich lager bij de grond. Dus, het kan voor een hond heel verleidelijk zijn om voedsel op zijn hoogte te zien. Een hond kan onschuldig proberen voedsel te pakken, maar kan kinderen bang maken als hij dat doet.

Als je hond niet goed reageert op kinderen kan het de moeite waard zijn om met een gedragsspecialist voor honden te werken. Deze professionals kunnen je bijstaan bij het opstellen van een actieplan op maat dat kan helpen om de goede vrede tussen je hond en de kinderen te bewaren. Tot dat plan helemaal op punt staat, laat je hond nooit alleen met kinderen. Maar ondanks alle pogingen laat je je hond zowiezo beter nooit alleen met kinderen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Dominique

Beste Davy, je vergeet één belangrijk ding te vermelden:
Wat je ook doet: laat een hond en een kind nooit, maar dan ook nooit, alleen.
Dit betekent dat iedere ouder bij zichzelf volgende reflexen moet aanleren: "Bobby, ga je mee? Ik ga een tas koffie halen.", "Fifi, kom! We gaan zich of de wasmachine al klaar is.".

(Vanzelfsprekend moet je hierbij rekening houden met de onderlinge grootte van hond en kind: een zeventienjarige puber met een chihuahua is een andere situatie dan een tweejarige peuter met een een Tibetaanse mastiff)

Karin van dyck willems

Heb frans bulletje adoptie hebben op 9 maand in huis gehaald kende niets leefde tussen 12 andere honden 2 dagen later moest onverwachts de kleindochter van 3 opgevangen worden deze is groot geworden met honden, Alles ging perfect geen probleem waren 2 handen en 4 pootjes op 1 buik nu 1 jaar later als de kleindochter bij ons is wil mijn bulletje altijd in haar schoenen of kleding bijten hij weet dat het niet mag ook in de speeltuin blijft hij naar haar kleding en voeten bijten op de schommel wat kan ik doen heb hem al eens vastgebonden ,maar niks helpt


Een reactie plaatsen