Hoe leer je je hond om niet te bijten?

Iedere hond kan bijten. Volgens statistieken bijten honden elk jaar ongeveer 4,5 miljoen mensen. Dit aantal lijkt misschien veel, maar er zijn toch een aantal zaken die je kan doen om te vermijden dat jouw hond in deze statistiek beland.

Als een hond iemand bijt, is dat vaak uit angst of om zich te beschermen, of als hij zich niet lekker voelt en met rust gelaten wil worden. De hondentraining die voorkomt dat jouw hond bijt, omvat een goede socialisatie, het bieden van structuur en het opbouwen van het zelfvertrouwen van de hond.

Socialiseer je hond

Als je net een puppy in huis hebt gehaald, kun je hem best meteen met zoveel mogelijk nieuwe plaatsen, mensen en situaties laten kennismaken. Pak dit positief aan. Deze vroege kennismaking wordt socialisatie genoemd. Een goed gesocialiseerde pup is niet zo snel bang in nieuwe situaties, en dit gebrek aan angst vermindert dan weer de kans op agressief gedrag. Ook als jouw hond geen pup meer is, kan je nog steeds werken aan de socialisatie.

Laat je hond steriliseren of castreren

Je hond laten steriliseren of castreren geeft je niet de garantie dat hij nooit zal bijten, toch zijn er indicaties dat geopereerde honden doorgaans minder agressief zijn. Er zijn dus een aantal goede redenen waarom je je hond best laat steriliseren of castreren en het voorkomen van een hondenbeet staat bovenaan dat lijstje.

Blijf altijd voorzichtig en alert

Onder bepaalde omstandigheden kan elke hond bijten. Te vaak worden mensen door honden gebeten omdat hun baasjes ervan uitgaan dat hun hond niet bijt. Ga er niet zomaar vanuit dat een hond niet zal bijten omdat hij een bepaald ras of een bepaalde grootte heeft, of omdat hij in het verleden nooit agressief is geweest.

Werk aan gehoorzaamheidstraining

Een gehoorzame hond is makkelijker te controleren. Door te werken aan gehoorzaamheidstraining kan je basiscommando's gebruiken om de aandacht van je hond op jou te richten in situaties waarin hij zich ongemakkelijk voelt. Als je het gedrag van je hond kan beheersen, is de kans kleiner dat hij gaat bijten. Daarnaast geeft training structuur aan je hond en vergroot het zijn zelfvertrouwen.

 

Gebruik positieve versterking

Hondentraining met positieve feedback is een trainingsmethode die goed gedrag beloont in plaats van ongepast gedrag bestraft. Positieve feedback kan bestaan ​​uit traktaties, extra speeltijd, verbale aanmoediging, aaien of elke andere activiteit die je hond leuk vindt.

Een straf daarentegen kan alles omvatten wat een hond niet leuk vindt. Enkele veel voorkomende straffen zijn onder meer slaan, riemcorrecties en het fysiek omrollen van een hond, een proces dat alfarollen wordt genoemd.

Uit een onderzoek uit 2019 is gebleken dat honden die getraind worden door het toepassen van straffen, 25 procent meer kans hebben om agressief te reageren. Door positieve trainingsmethoden te gebruiken, kan je die kans verkleinen.

Wees je bewust van lichaamstaal

Honden gebruiken lichaamstaal om te communiceren. Let op wat de lichaamstaal van je hond je wil duidelijk maken. Een hond die bang of ongelukkig is omdat zijn territorium wordt binnengedrongen, heeft een reden om te bijten. Ontblote tanden, opstaande nekharen, een verlaagde kop of oren die plat tegen de kop liggen, het zijn allemaal signalen die zeggen dat de hond zich ongemakkelijk voelt en wel eens zou kunnen bijten. Als je merkt dat een hond dit soort lichaamstaal vertoont, geef hem dan wat ruimte en adviseer anderen om dat ook te doen. Haal je hond uit zijn oncomfortabele situatie zodra je aanvoelt dat de kust veilig is om dit te doen.

Stop het gegrom van een hond niet

Je hond gromt om je te laten weten dat hij zich ongemakkelijk voelt bij een persoon of in een bepaalde situatie. Het is een waarschuwingssignaal dat aangeeft dat hij mogelijks kan bijten. Heel vaak denken we dat we onze honden moeten leren niet te grommen, omdat dat ongepast is. Je hond kan deze les zo goed oppikken dat hij in geen enkele situatie meer gromt. Dat is meteen de reden waarom we zo vaak verhalen horen over honden die zonder waarschuwing (grommen) plots gaan bijten. Door te voorkomen dat ze grommen, laten we honden niet toe om hun ongemak te communiceren.

Een beter idee is om aandacht te besteden aan de omstandigheden die ervoor zorgen dat je hond gromt. Gromt hij naar iemand die bijvoorbeeld in de buurt van zijn voerbak komt, een kind dat voorbij rent, een persoon die hem in een hoek drijft? Als je eenmaal weet waarom je hond gromt, kan je een trainingsprogramma starten om je hond te leren om zich in die situaties meer op zijn gemak te voelen. Op deze manier verhelp je het probleem dat potentiële agressie veroorzaakt in plaats van je hond de kans te ontnemen om je te waarschuwen dat hij kan bijten. Zodra je hond zich meer op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, zal hij niet meer de behoefte voelen om te grommen.

Problemen en proefgedrag

Om zeker te zijn van het nieuwe, goede gedrag van je hond, moet je je hond naar nieuwe omgevingen brengen en hem aan nieuwe mensen en dieren voorstellen. Als hij zijn (goed) gedrag in verschillende omgevingen behoudt, heeft de training zijn doel bereikt; zo niet, moet je verdere stappen ondernemen.

Als je weet wanneer je hond het meest geneigd is om te grommen of te bijten, wil je er toch ook zeker van zijn dat je hond die situatie nu wel de baas kan zonder agressief te worden. Het is geen goed idee om je hond te laten schrikken of bang te maken, maar het is nuttig om hem langzaam nieuwe uitdagingen te geven om er zeker van te zijn dat je hond ze aankan. Als je hond bijvoorbeeld agressief is als het om voeding gaat, maar heeft geleerd niet te grommen of te bijten tijdens de maaltijd, laat dan iemand anders het eten van de hond brengen om er zeker van te zijn dat het nieuwe (goede) gedrag wordt gevolgd, zelfs als er een onbekende persoon in de ruimte is.

Als je commando's hebt aangeleerd met behulp van positieve feedback en hard hebt gewerkt om het vertrouwen van je hond te winnen, kan het zijn dat je hond nog steeds moeite heeft om te leren niet te grommen of te bijten. Als dat het geval is, moet je verdere stappen ondernemen.

Agressie is een moeilijk gedragsprobleem om alleen te overwinnen. Als je denkt dat je hond toch nog agressief kan worden, of als hij al iemand heeft gebeten, is het tijd om een ​​professionele hondentrainer of gedragstherapeut in te schakelen. Een professionele hondentrainer kan je helpen met het bedenken van een plan om de agressie van je hond te beheersen en zo de veiligheid van jou en je hond te waarborgen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Chris van der Taelen

Leerzaam bericht

Pieter van Hees

Je hond laten steriliseren of castreren om bijten te voorkomen is onzin.
Een beetje onzekere of angstige hond kan door steriliseren of castreren nog onzekerder of angstiger worden.
Hierdoor wordt de kans op bijten dus weer groter.

Robert Janbde Bruin

Jammer dat je met het castreren en steriliseren de plank totaal misslaat. Jammer, had iets meer wetenschappelijke kennis verwacht.

Nicole Keynen

Professionele hondentrainers en gedragstherapeuten kunnen geen echte problemen bij honden verhelpen. Ze vragen alleen veel geld. Ik ging te rade bij maar liefst 6 hondengedragstherapeuten en 1 gedragstrainer. Niets opgelost alleen een pak geld kwijt. Vele pakten problemen aan met een elektrische schokband. Pure dierenmishandeling. Gelukkig is dit nu ondertussen verboden.
Ik pak gedragsproblemen op mijn manier aan. Op basis van mijn jarenlange ervaring met honden. Dat werkt nog het beste.

Ghislaine

Ik heb Franse buldog 4 j is ze
Ze likt al enkele weken constant aan pootjes
Dierenarts zei laatst ontsteking kussentjes
Antibiotica gefeven
Gaat niet over
Wat kan dat zyn
Ik zie niets aan kussentjes
Grt Ghislaine


Een reactie plaatsen