Door je hond aan een losse leiband te leren lopen, hoef jij niet meer aan de riem te trekken tijdens het wandelen, wat veiliger is voor jouw hond en aangenamer voor jezelf.
Deze techniek is niet ideaal als je je hond strikt aan je zijde wil houden. Zolang jij speling op de leiband laat, kan je hond rondsnuffelen en op verkenning gaan. Zorg er altijd voor dat je wat lekkers bij de hand hebt om je hond onderweg te belonen, terwijl jullie wandelen met een losse leiband.
Kies een riem en halsband
Je hebt een riem van ongeveer 2m lang en een halsband nodig. Heeft je hond de gewoonte om te trekken, dan kan hij gemakkelijk uit een gewone platte gespkraag glijden. In dat geval is een martingale halsband een goede optie. Deze halsband is ideaal om te leren aan een losse riem te lopen. De martingale halsband ziet eruit als een normale platte halsband maar heeft een extra lus die strakker aanspant zodra de hond trekt. Dit voorkomt dat honden uit de kraag glippen. De martingale kraag heeft echter een stoppunt en sluit niet zo strak zoals een smoorketting dat wel doet.
Geef het commando
Kies een woord of zin waardoor je hond weet wat er van hem wordt verwacht. Een commando in de aard van "Kom (mee)" of "We gaan wandelen" is prima. Start de wandeling met de hond aan je zijde, geef het commando of de zin, en begin te stappen.
Stop en ga
Wanneer je hond aan de leiband trekt, moet je onmiddellijk stoppen en niet toegeven. Sta nooit toe dat je hond verder wandelt als hij aan het trekken is. Want de enige juiste manier om te wandelen, is wandelen met wat speling op de riem.
Zodra er terug speling op de leiband is, kan je opnieuw beginnen stappen. Geef je hond het commando "Kom (mee)" of een andere zin en begin te stappen.
Als je hond toch meedogenloos aan de leiband trekt, zelfs wanneer je even gestopt bent, probeer dan eens van richting te veranderen. Je merkt misschien dat je in cirkels loopt, maar al snel zal je hond leren dat hij nergens heen gaat als hij trekt. Hij zal leren aandacht aan je te besteden om er zo achter te komen welke weg jullie uit gaan.
Maak het de moeite waard
Zodra je je deur uitkomt, moet je rekening houden met de concurrentie op straat die de aandacht van je hond trekt. Je moet ervoor zorgen dat je hond het leuk vindt om dicht bij je te blijven en dat hij niet wegrent om alle bezienswaardigheden en geuren van de buurt te verkennen. Hiervoor kan je snoepjes, complimenten en een vrolijke stem gebruiken.
Je begint met hem te belonen, elke keer hij zich omdraait en naar je kijkt. Dit is ook een goed moment om een klikker te gebruiken als je klikkertraining wil geven. Wanneer de aandacht van je hond op jou is gericht, klik en beloon je hem. Op deze manier leert je hond dat het de moeite waard is om zijn aandacht op jou te richten. Je kan ook op een hoge, enthousiaste toon met je hond praten om zijn aandacht vast te houden.
Waarschijnlijk moet je in het begin veel snoepjes gebruiken om de aandacht van je hond te trekken. Houd je hand langs je lichaam en geef een snoepje, zolang je hond maar dicht tegen je aan loopt met wat speling op de leiband. Terwijl het voor je hond duidelijk wordt wat je van hem verwacht, kan je het aantal snoepjes die je geeft langzaam afbouwen door een langere pauze tussen de traktaties in te bouwen.
Problemen en bewijsgedrag
Training met de leiband kan lang duren en veel tijd kosten; je hond zal niet meteen perfect aan de riem lopen.
Zo zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop je geen aandacht van je hond krijgt. Hij vindt misschien andere prikkels interessanter dan jouw snoepjes of enthousiaste praatjes. En waarschijnlijk is stoppen en opnieuw beginnen met stappen dan niet voldoende om zijn aandacht terug te krijgen. In dit geval ga je best weg van de afleiding. Loop in de tegenovergestelde richting en zeg "Kom, we gaan" Het is niet nodig om aan je hond te trekken; wandel gewoon weg terwijl je de riem vasthoudt. Je hond zal geen andere keuze hebben dan te volgen. Zodra hij met je mee loopt, geef je hem een snoepje en veel lof.
Om te bewijzen dat je hond los kan lopen, maak je regelmatig korte wandelingen, waarbij je de routine en richting varieert. Als je hond eenmaal vertrouwd is met de buurt, kan je hem los laten lopen op locaties waar afleiding waarschijnlijk is. Wees consistent en positief. Na verloop van tijd is jouw hond een expert in het lopen aan de leiband.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Interessant bericht! Onze duitse pincher van 5j wandelt elke dag uitgebreid aan lange 8m rolleiband met band dat ook rond buik gaat..hij trekt ook nog vaak...op onverhard en in de velden en tussen akkers waar er geen gevaar dreigt laten we hem los...hij loopt dan tot wel 30m voor of achter en als we hem roepen komt hij terug...tis te zeggen als er geen afleiding is want anders luistert hij niet haha...zonder leiband en dichtbij blijven en in de velden direct komen zonder aarzelen bij terugroepen zou zaaaalig zijn maar ja...ik weet niet hie hem dit nu nog te leren na zijn genoten dagelijkse vrijheidsuitstappen haha