Hoe knip je de nagels van je hond?

Hoe knip je de nagels van je hond?
Vaak beschouwen mensen het knippen van de hondennagels als een soort van “quality time” met hun hond. Het is een soort van verwenmomentje maar je moet wel oppassen dat het geen pijn doet voor de hond. Wanneer je de nagels knipt op een goede manier en op regelmatige basis, is het heel fijn voor de hond. Hou je het knippen van de nagels goed bij en leer je het de hond al van kleins af aan, dan zal de hond er ook goed aan wennen en wordt het geen vervelende klus voor jullie allebei.

Wanneer de nagels niet vaak genoeg geknipt worden en de hond niet gewend is aan het nagelknippen, wordt het voor de hond een pijnlijke en soms zelfs traumatiserende ervaring. Daarom is het erg belangrijk dat je de hond laat wennen aan het knippen, het liefst al op jonge leeftijd. Maar: voor je begint vraag je eerst best raad aan je trimmer of dierenarts. Want de nagels knippen is niet bij iedere ras nodig. 

Doet het pijn?

Normaal gezien zou het geen pijn mogen doen als je de nagels van de hond knipt, maar het hangt er vanaf hoe vaak je de nagels knipt. Waar moet je op letten als je de nagels van de hond knipt?

 • zorg ervoor dat je niet in het levende deel knipt van de nagels
 • kijk goed na of het mesje dat moet knippen niet bot is
 • scherp de mesjes goed aan als het nodig is
 • zorg ervoor dat het mesje snel knipt, anders komt er veel druk te staan op de nagel zelf en doet het erg veel pijn voor de hond.


Welke instrumenten heb je nodig?

 • een goede en scherpe nagelknipper
 • er zijn verschillende soorten nagelknippers die je kan kiezen, hangt ook af van de hond zelf (de grootte van de hond bepaalt ook welke soort nagelknipper je moet kiezen)


Welke soorten nagelknippers bestaan er?

 • guillotinenagelknippers: deze nagelknippers hebben een gaatje waar je de nagel in moet steken en zo het niet-levende deel knippen. Deze soort is vooral geschikt voor grotere honden.
 • Nagelschaartjes: deze zijn vooral geschikt voor de kleinere hondensoorten, of voor katten, vogels en knaagdieren

Ook een nagelvijl kan erg fijn zijn om bij te vijlen tussen de knipbeurten door.


Waarom moeten de nagels vaak geknipt worden?

Als de nagels niet geknipt worden op regelmatige basis, kan de hond pijn krijgen bij het lopen. Wanneer de nagels vaak bijgeknipt worden, kan je ook vervelende infecties voorkomen.


Hoe weet ik wanneer de nagels geknipt moeten worden?

Wanneer je al start met het knippen van de nagels terwijl de hond nog een puppy is, kan je ook het beste beginnen wanneer de hond thuiskomt. Hoe vroeger je start, hoe beter. Zo wennen de honden aan het knipritueel.


Hoe laat ik de hond wennen?

 • raak de poten van de hond iedere dag aan, zo went de hond aan de aanraking
 • raak de poten ook aan voor je aan het knippen begint

Geduld is een schone zaak wanneer je de hond wil laten wennen, als je te snel en te ver in het levende deel knipt, kan het traumatisch worden voor de hond. Haal het knipgereedschap al een poos van tevoren tevoorschijn zodat je hond kan wennen, laat hem snuffelen en laat het deel uitmaken van de omgeving. Blijf ook kalm tijdens het knippen, je hond voelt het als je nerveus bent en neemt deze angst over.

Wat doen als de hond nerveus is?

 • stel de hond gerust
 • knuffel de hond niet, anders beloon je hem voor het nerveuze gedrag
 • laat de hond weten wat je van hem verwacht
 • leer de hond dat hij een beloning krijgt na het knippen, zo heeft de hond iets om naar uit te kijken (geef de hond zijn favoriete snoepje of speel even met hem, zo associeert de hond het aanraken van de poten of het knippen met een fijne ervaring)
 • bouw het knippen stapsgewijs op
 • negeer het nerveuze gedrag van de hond wanneer je hem aanraakt, ook wanneer je hem traint met het aanraken van de poten


Wat moet ik doen als de hond bloedt?

Ga niet in paniek slaan en hou een doekje bij de hand om het bloeden te stelpen. Als het bloeden niet stopt, kan je een scheerstift gebruiken. Mocht het bloeden toch niet stoppen, ga dan naar de dierenarts.

Samenvattend: je moet veel geduld oefenen als de hond niet gewend is aan het nagelknippen. Begin bij puppy's zo snel mogelijk na hun thuiskomst maar overhaast het niet. Het vertrouwen winnen is erg belangrijk wanneer je de nagels wil knippen. Knip iedere keer maar een klein stukje tot je de gewenste lengte bereikt hebt. Maar, denk er aan: Vraag eerst raad aan je persoonlijke trimmer of dierenarts!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Vanrenterghem Stephanie

Guust ken het blijkbaar totaal niet, hij is een grote sterke boxer x pronkrug en is totaal niet gewend aan het nagel knippen. Hij was al vier jaar toen hij bij mij kwam. Eerst probeerde ik ze zelf te knippen met als resultaat drie geknipte en de rest ongeknipte nagels hij werd heel nerveus en sprong weg. Ik ben toen naar de dierenarts gegaan voor wat hulp maar daar was hij nog nerveuzer, aan zijn poten komen lukt wel maar ik denk idd dat hij vroeger nooit geknipt geweest is. Hoe kan ik zijn nagels pijnloos en voor hem op een rustige manier leren knippen?

Ingrid De Meulemeester

Ik durf het niet zelf te doen. Mijn honden hebben enkele zwarte nagels en je ziet het leven niet zitten. Ik laat het doen door de trimmster.

Max Ko.

Ik ben Haezel, een Newfoundlander, van de kennel De la Maison de mon Ami.

Bieke Van Gijsegem

Door het slechte ervaringen bij het zelf willen knippen van de hubertusklauwtjes bij mijn vorige hond, is 't bij mij rap besloten geweest voor de Christo : dierenarts plat op de buik op de vloer van haar behandelruimte, en laat ze maar knippen EMO 8

Carla Buyssens

Even een tipje geven. Als je per ongeluk toch in het levende gedeelte knipt bloedt dat uiteraard heel erg. Met een doekje stopt het bloeden niet. Maar wat je bij de hand moet hebben is "zuurstofwater". Dat stelpt meteen en ontsmet ook. Een goeie scheut over het nagelltje gieten en het stopt snel. En voor zover ik weet pikt het niet zoals ontsmettingalcohol.

bij mijn dwergpinchertje doe ik het niet zelf omdat zijn nageltjes zwart zijn maar bij mijn chihuahua knip ik haar nageltjes zelf en ze vind het totaal niet erg. maar met mijn dwergpinchertje ga ik naar de dierenartsEMO 1

freddy meese

Ik laat dat werkje door mijn veearts uitvoeren. Zo ben ik zeker dat ik mijn kleine lieveling geen pijn doe en zeker nier in het levende deel van de nagel terecht kom.Goed tip voor mensen die niet zeker zijn.


Een reactie plaatsen