Hoe knip ik veilig de nagels van mijn hond?

Hoe knip ik veilig de nagels van mijn hond?
Wil je thuis je hond zijn nagels knippen? Deze korte ‘handleiding’ gidst je door alle stappen om je hond een pijnloze knipbeurt te geven.

Ik heb al veel hondennagels geknipt. Ik besef maar al te goed dat dit hachelijke werkje vele baasjes zenuwachtig maakt. Het is normaal dat je in het begin schrik hebt om je hond pijn te doen, maar met deze tips voor een succesvolle knipbeurt wordt hondennagels knippen een eitje. Eerst vertellen we hoe je je hond op zijn gemak stelt, en vervolgens doen we de beste kniptechnieken uit de doeken. Veel succes!

Nagelknippen is absoluut essentieel bij honden. Te lange nagels kunnen nefaste gevolgen hebben op je hond zijn houding en gewrichten. Onzeker bij het knippen van je hond zijn nagels? Nergens voor nodig. Laten we beginnen met een kort anatomisch overzichtje.


Een hondennagel is uit verschillende lagen opgebouwd. De stevige buitenste laag is de zichtbare nagel. Binnen in die dikke beschermende laag bevindt zich een zachte laag, ook het levend vlees genoemd. Deze laag bestaat onder meer uit bloedvaten en zenuwen waardoor het erg gevoelig is. Het levend vlees begint aan de basis van de nagel en stopt ergens vlakbij de kromming ervan. Knip je in het levend vlees, dan zal je pup kermen van de pijn en zal de nagel hevig bloeden. Om dit te vermijden is het dus erg belangrijk te weten waar het levend vlees zich bevindt.

Heb je een hond met lichtgekleurde nagels? Dan heb je geluk. Bij lichte nagels is het levend vlees gemakkelijk te zien. Het is een roosachtig deel vlakbij de nagelbasis. Donkere of zwarte nagels zijn wat moeilijker te knippen aangezien het levend vlees bij zulke nagels niet meteen zichtbaar is. Indien nodig kan je eerst even bij een hond met witte nagels kijken waar het gesitueerd is, dit om een idee te krijgen waar het bij jouw hond ongeveer zit. Eens je het levend vlees gesitueerd hebt, mag je nooit dichter dan 2 à 3 mm ervan knippen.


Qua knipmateriaal heb je thuis wel een beetje flexibiliteit. De een verkiest de kniptang, de ander slijpt de nagels liever. Kies het werktuig waar jij en je hond zich het meest op jullie gemak mee voelen.


Een vijlapparaatje geeft ietsje meer controle en maakt de nagel wat gladder, maar het zoemende geluid kan je hond wel afschrikken. Kniptangen zijn in twee versies verkrijgbaar: scharen of guillotine. De guillotine nagelknipper werd van een gat voorzien waar de hondennagel doorsteekt. Als je vervolgens de kniptang dichtknijpt, snijdt een mesje de nagel door.

Experimenteer een beetje met beide werktuigen om te zien welke optie jou en je hond het meeste bevalt. Alvorens in de nagels te beginnen knippen, probeer je de kniptang of het vijlapparaatje altijd eerst even uit op een tandenstoker of een eetstokje. Zorg er ook voor dat je hond eraan gewend geraakt dat je zijn poten stevig vasthoudt. Hou iedere poot elke dag even in je hand en raak zijn nagels aan. Van het moment dat je de poot loslaat, geef je je hond een klein snoepje. Zo zal de hond het vasthouden van zijn poot als iets positief ervaren want er volgt altijd een beloning.

Merk je dat je hond niet meer terugtrekt wanneer je zijn poot vastpakt, dan is het tijd om de nagelknipper en een paar hondensnoepjes boven te halen. Laat je hond maar even aan het apparaat snuffelen en beloon hem, alvorens het vijlmachientje aan te zetten en je hond opnieuw te belonen. Doe deze oefening zo’n twee à drie weken tot je merkt dat je hond zich volledig op zijn gemak voelt.


Wanneer je je zeker genoeg voelt voor het echte werk, roep je je viervoeter bij je en hou je enkele hondensnoepjes klaar. Hou ook een kleine pot bloedstelpend poeder bij de hand en een paar wattenschijfjes, voor het geval je toch in het levend vlees zou knippen. Ben je er klaar voor? Adem nog eens goed in en uit, en daar gaan we!

Zoek een lekker comfortabel plekje voor je hond en zorg ervoor dat er voldoende helder licht aanwezig is. Laat je hond het zich gemakkelijk maken, of dat nu staand, zittend of liggend is. Ligt je hond comfortabel? Volg dan volgende stappen voor iedere individuele nagel:

Met de kniptang

• Houd de kniptang in je goede hand. Ik ben rechtshandig dus ik hou het in mijn rechterhand.
• Houd je hond zijn poot stevig vast met je andere hand – duim op de voetzool, vingers bovenop de voet, vlakbij het nagelbed.
• Begin te knippen aan het tipje van de nagel – zeker als je hond donkere nagels heeft.
• Knip telkens maar een 1 à 2 mm, terwijl je langzaam naar boven, naar het levend vlees toe, werkt.
• Kijk telkens als je knipt naar de doorsnede van de nagel. Als je een huidkleurige ovaal begint te zien, ben je het levend vlees aan het naderen… Stop dan meteen met knippen!
• Gebruik een vijl om de ruwe, gekartelde uiteinden glad te maken.

Met een slijpapparaat

• Zoals bij de kniptang, houdt je het apparaat in je goede hand en de poot in de andere hand.
• Houd het slijpapparaat voorzichtig tegen het tipje van je hond zijn nagel en tel tot twee.
• Houd het apparaat vervolgens even weg van je hond, beloon hem, en herhaal de voorgaande stap.
• Ga zo door tot je een huidkleurige ovaal begint te zien… Stop dan meteen met slijpen!

Wees enorm geduldig, doe alles langzaam en geef je hond regelmatig een beloning. Knip je hond zijn nagels nooit wanneer je haast hebt! Voelt je hond zich niet op zijn gemak en vertoont hij tekens van stress zoals zeuren of janken, neem dan een korte pauze en stel je hond gerust. Je hoeft echt niet de vier poten in één keer te doen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen